Διεθνή

Δημογραφικό πρόβλημα: Η Ιταλία “συρρικνώνεται” και γερνάει γρηγορότερα σε όλη την ΕΕ

Δημογραφικό πρόβλημα: Η Ιταλία “συρρικνώνεται” και γερνάει γρηγορότερα σε όλη την ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: france24

Η συρρίκνωση και η γήρανση του πληθυσμού είναι μια σημαντική ανησυχία για μια στάσιμη οικονομία όπως η Ιταλία, καθώς συνδέεται μεταξύ άλλων με την πτώση της παραγωγικότητας, τη λιγότερη καινοτομία και τους υψηλότερους λογαριασμούς πρόνοιας

 Ο πληθυσμός της Ιταλίας έχει πέσει κάτω από τα 59 εκατομμύρια και η χώρα γερνάει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εθνική στατιστική υπηρεσία Istat.

Η συρρίκνωση και η γήρανση του πληθυσμού είναι μια σημαντική ανησυχία για μια στάσιμη οικονομία όπως η Ιταλία, καθώς συνδέεται μεταξύ άλλων με την πτώση της παραγωγικότητας, τη λιγότερη καινοτομία και τους υψηλότερους λογαριασμούς πρόνοιας.

«Από την 1η Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με τα πρώτα προκαταρκτικά στοιχεία, ο πληθυσμός (κατοίκων) μειώθηκε στα 58,983 εκατομμύρια», δήλωσε ο πρόεδρος της Istat Τζιανκάρλο Μπλαντζιάρντο σε κοινοβουλευτική ακρόαση στη Ρώμη.

Ο Μπλαντζιάρντο, ένας διάσημος ειδικός στη δημογραφία, είπε ότι ο εθνικός πληθυσμός συρρικνώνεται σταθερά από το 2014, με σωρευτική απώλεια από τότε σε περισσότερους από 1,36 εκατομμύρια κατοίκους.

«Οι δημογραφικές προοπτικές της χώρας μας χαρακτηρίζονται από σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής και από εξίσου αισθητή πτώση του ποσοστού γεννήσεων, με αποτέλεσμα την πολύ ταχύτερη γήρανση του πληθυσμού σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη», είπε.

Τον Σεπτέμβριο, η Istat προέβλεψε ότι η Ιταλία θα μπορούσε να χάσει σχεδόν το ένα πέμπτο των κατοίκων της , με τον πληθυσμό να αναμένεται να μειωθεί, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, από 59,2 εκατομμύρια το 2021 σε 54,2 εκατομμύρια το 2050 και 47,7 εκατομμύρια το 2070.

Η αντιστροφή αυτής της τάσης και η υποστήριξη των οικογενειών είναι μια δηλωμένη προτεραιότητα για τη νέα δεξιά κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι. Στον προϋπολογισμό του 2023 , πρότεινε μείωση των φόρων επί των πωλήσεων σε προϊόντα βρεφικής φροντίδας και αύξηση των επιδομάτων παιδιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments