Διεθνή

Λευκορωσία: Τα “βλέμματα στραμμένα” στη γείτονα της Ουκρανίας – Ανησυχητική μετακίνηση στρατευμάτων της

Λευκορωσία: Τα “βλέμματα στραμμένα” στη γείτονα της Ουκρανίας – Ανησυχητική μετακίνηση στρατευμάτων της
 Το Σάββατο, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου πέταξε απροειδοποίητα στο Μινσκ, όπου με τον Λευκορώσο ομόλογό του υπέγραψαν τροποποιήσεις στη συμφωνία συνεργασίας για την ασφάλεια των δύο χωρών, χωρίς να αποκαλύψουν τους νέους όρους

Η Λευκορωσία, δήλωσε την Τετάρτη ότι μετακινεί στρατεύματα και στρατιωτικό υλικό για να αντιμετωπίσει αυτό που αποκάλεσε απειλή της τρομοκρατίας, εν μέσω ενδείξεων ότι η Μόσχα θα μπορούσε να πιέσει το Μινσκ να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος βασίστηκε στα ρωσικά στρατεύματα για να καταπνίξει μια λαϊκή εξέγερση πριν από δύο χρόνια, επέτρεψε στη χώρα του να χρησιμεύσει ως έδαφος για την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά τους.

Μέχρι στιγμής έχει κρατήσει τον δικό του στρατό μακριά, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούνται αυξανόμενα σημάδια εμπλοκής της. Το Σάββατο, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου πέταξε απροειδοποίητα στην πρωτεύουσα Μινσκ. Ο ίδιος και ο Λευκορώσος ομόλογός του Βίκτορ Κρένιν υπέγραψαν τροποποιήσεις στη συμφωνία συνεργασίας για την ασφάλεια των δύο χωρών, χωρίς να αποκαλύψουν τους νέους όρους.

Χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία από τον Οκτώβριο, λέει η Ουκρανία, και οι αρχές της Λευκορωσίας μιλούν όλο και περισσότερο για απειλή «τρομοκρατίας» από αντάρτες που δρουν πέρα ​​από τα σύνορα. Ο Λουκασένκο έδωσε εντολή στον στρατό του να συγκεντρώσει πληροφορίες για εφέδρους μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

Την Τετάρτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Λευκορωσίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, δήλωσε ότι στρατεύματα και εξοπλισμός θα μετακινηθούν στη χώρα τις επόμενες δύο ημέρες, με απομίμηση όπλων που χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των στρατευμάτων ή τους τύπους υλικού που θα μετακινηθούν, ή σε ποιες τοποθεσίες ή τη φύση των ασκήσεων εκπαίδευσης. Στο Μινσκ, οι κάτοικοι είπαν ότι δεν υπήρχαν εξωτερικά σημάδια ασυνήθιστης δραστηριότητας εκεί.

Αλλαγή στρατηγικής;

Στο παρελθόν, ορισμένοι δυτικοί διπλωμάτες ήταν επιφυλακτικοί ότι η Λευκορωσία θα συμμετείχε στον πόλεμο, σημειώνοντας ότι είχε έναν σχετικά μικρό στρατό και ότι η Μόσχα θα ήταν επιφυλακτική να αναζωπυρώσει την αντίθεση της κοινής γνώμης στον Λουκασένκο, που θα τον αποδυνάμωνε για μικρό κέρδος, δύο χρόνια μετά τη μαζική διαμαρτυρία που κατέπνιξε βίαια.

Ο Franak Viacorka, σύμβουλος της εξόριστης αρχηγού της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Sviatlana Tsikhanouskaya, είπε στο Reuters ότι πίστευε ότι θα ήταν «πολιτική αυτοκτονία» για τον Λουκασένκο να στείλει λευκορωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

“Οι στρατιώτες δεν θα υπακούσουν, οι ελίτ θα χωριστούν, νέες διαδηλώσεις θα ξεκινήσουν. Αυτός (ο Λουκασένκο) το ξέρει αυτό. Οι Λευκορώσοι δεν θα το καταπιούν και ολόκληρο το σύστημα θα καταρρεύσει”, είπε.

«Για τον Λουκασένκο το status quo είναι το πιο επιθυμητό: ενέτεινε την καταστολή, κανείς δεν δίνει σημασία στους αντιφρονούντες πια και λαμβάνει τη βοήθεια του Πούτιν ως αποκλειστικός σύμμαχος».

Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι αμφέβαλαν ότι η Ρωσία είχε αρκετά στρατεύματα στη Λευκορωσία για να επιτεθεί απο εκεί και η δράση κοντά στα σύνορα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως δόλωμα.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου- μία δεξαμενή σκέψης δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι πιστεύει ότι η Λευκορωσία διεξάγει μια «επιχείρηση πληροφόρησης που στοχεύει στην παρακολούθηση των ουκρανικών δυνάμεων στα σύνορα».

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η αναταραχή της δραστηριότητας τις τελευταίες εβδομάδες θα μπορούσε επίσης να είναι ένα πραγματικό σημάδι ότι η Λευκορωσία μπορεί να στείλει στρατεύματα.

“Η Λευκορωσία στην πραγματικότητα προετοιμάζεται να συμμετάσχει στον πόλεμο από τη ρωσική πλευρά εδώ και μερικούς μήνες. Κάθε ικανότητα που θα χρειαζόταν για να πάει σε πόλεμο έχει δοκιμαστεί”, δήλωσε στο Reuters ο Konrad Muzyka, ειδικός στη Λευκορωσία με την αμυντική ομάδα Rochan Consulting με έδρα την Πολωνία. Περιέγραψε ασκήσεις για την κινητοποίηση στρατευμάτων.

“Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να έχει ληφθεί απόφαση ότι η Λευκορωσία θα μπορούσε να συμμετάσχει στον πόλεμο… Από την άποψη των στρατιωτικών δεικτών, όλα δείχνουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας θα υιοθετήσουν μια πιο πολεμική στάση.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments