Διεθνή

Γερμανία: Ανησυχίες για διασυνδέσεις κοινοβουλευτικής ακροδεξιάς και «πολιτών του Ράιχ»

Γερμανία: Ανησυχίες για διασυνδέσεις κοινοβουλευτικής ακροδεξιάς και «πολιτών του Ράιχ»

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εκφράζει την ανησυχία του για πιθανές διασυνδέσεις ανάμεσα στους ακραία εθνικιστικό δίκτυο «Πολίτες της Γερμανίας» και το κόμμα του AfD.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εκφράζει την ανησυχία του για πιθανές διασυνδέσεις ανάμεσα στους ακραία εθνικιστικό δίκτυο «Πολίτες της Γερμανίας» και το κόμμα του AfD.

Πάνω από είκοσι άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης πρόσφατης επιδρομής των αρχών στα στέκια των «πολιτών του Ράιχ», οι οποίοι απεργάζονταν την ένοπλη ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος και του συνταγματικά οργανωμένου κράτους της χώρας. Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχει και ένας πρώην βουλευτής του Afd, το οποίο είναι ένα ακροδεξιό πολιτικό κόμμα με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, αλλά χωρίς βλέψεις για βίαιη ανατροπή του καθεστώτος.

Ωστόσο, ο Σολτς ανησυχεί για διασυνδέσεις ανάμεσα στις δύο οργανώσεις, όχι μόνο σε ιδεολογικό επίπεδο.

Ο καγκελάριος δηλώνει, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης,  μετά από συνάντηση με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων των ομοσπονδιακών κρατών, ότι «το γεγονός ότι ένας από τους κατηγορούμενους είναι ένα πρώην μέλος του AfD της γερμανικής Βουλής είναι φυσικά ένα αξιοσημείωτο και πολύ σοβαρό στοιχείο».

Λίγο πιο πριν, ο αρχηγός του σοσιαλδημοκρατικού SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ είχε σχολιάσει το θέμα και ζήτησε  από το AfD να δείξει πλήρη σεβασμό προς τη δημοκρατική και συνταγματική νομιμότητα, δηλώνοντας πως «το AfD ανήκει σε εθνικό επίπεδο στη λίστα παρακολούθησης του Γραφείου Προστασίας του Συντάγματος και όχι στα κοινοβούλια, τα δικαστήρια ή τις δημόσιες υπηρεσίες».

Πολλοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές αρθρογραφούν για τη στενή σχέση μεταξύ των «πολιτών του Ράχ» και του AfD, χαρακτηρίζοντας το τελευταίο ως «ανοιχτά αντισυνταγματικό κόμμα», που εμφορείται από αντικοινοβουλευτικές ιδέες και ρατσιστικό μίσος.

Το ίδιο το κόμμα, το AfD,σχολίασε τα γεγονότα στην ιστοσελίδα του, αναφέροντας ότι «όπως οι περισσότεροι πολίτες, έτσι και εμείς μάθαμε για την υπόθεση μόνο από τα μέσα ενημέρωσης. Καταδικάζουμε τέτοιες προσπάθειες και τις απορρίπτουμε κατηγορηματικά. Τώρα πρέπει να περιμένουμε τις έρευνες. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις εμπλεκόμενες αρχές και απαιτούμε γρήγορη και πλήρη διευκρίνιση»

Σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό κλίμα στη Γερμανία είναι πολύ βαρύ για το ακροδεξιό κόμμα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για συνάφειες στην ανθρωπογεωγραφία των δύο κομμάτων, υπονοώντας ότι το AfD λειτούργησε στην πράξη ως δεξαμενή άντλησης μελών για τους «πολίτες του Ράιχ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments