Διεθνή

Ιράν: Εκτελέστηκε δια απαγχονισμού και δεύτερος διαδηλωτής

Ιράν: Εκτελέστηκε δια απαγχονισμού και δεύτερος διαδηλωτής

Πηγή Φωτογραφίας: cnn

Τουλάχιστον άλλοι 23 διαδηλωτές έχουν καταδικαστεί σε θάνατο κι αναμένουν την εκτέλεσή τους

Τη δεύτερη δημόσια εκτέλεση που συνδέεται με το τρίμηνο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, πραγματοποίησε το Ιράν.

Ο Ματζιντρεζά Ραχναβάρντ απαγχονίστηκε στην πόλη Mashhad, ανακοίνωσε το δικαστικό σώμα της χώρας.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, το IRNA, ο άνδρας σκότωσε με μαχαίρι δυο μέλη της διαβόητης παραστρατιωτικής οργάνωσης Μπασίτζ.

Η πρώτη εκτέλεση που συνδέεται με τις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, με τον Μοχσέν Σεκάρι να απαγχονίζεται. Μία εκτέλεση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Δύσης με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι να προειδοποιεί ότι ο κόσμος δεν μπορεί να «κλείσει τα μάτια στην απεχθή βία που διαπράττει το ιρανικό καθεστώς εναντίον του λαού του». Τουλάχιστον άλλοι 23 διαδηλωτές έχουν καταδικαστεί σε θάνατο κι αναμένουν την εκτέλεσή τους.

Οι διαμαρτυρίες πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της Mahsa Amini, μιας 22χρονης γυναίκας που συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής της χώρας τον Σεπτέμβριο και πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν πως τουλάχιστον 470 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και άλλοι 18.000 έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments