Διεθνή

«Μόνο με χάος κερδίζει τις εκλογές ο Ερντογάν»

«Μόνο με χάος κερδίζει τις εκλογές ο Ερντογάν»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/sondakika23

Ο ιδιαίτερα γνωστός στους ευρωπαϊκούς κύκλους αρχισυντάκτης υποστηρίζει ότι «ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει χάος, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2023»

Είναι σαφές ότι, όλο και πιο συχνά, καταφεύγει στις πιο ακραίες προκλήσεις ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος απείλησε με βομβαρδισμό την Αθήνα. Ο Ερντογάν παραμένει ένα έλλογο ον, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αλλά επιθυμεί να τορπιλίσει με κάθε δυνατό τρόπο την ατμόσφαιρα, προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές.

Αυτήν την τελευταία γνώμη εκφέρει ο αρκετά μετριοπαθής πολιτικά Καν Ντουντάρ, δημοσιογράφος και πρώην αρχισυντάκτης της Cum Hurriet, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24. Το περιεχόμενο της συνέντευξης αναπαράγεται, εν μέρει ή εν όλω, από πλήθος ευρωπαικών τηλεοπτικών και διαιδικτυακών μέσων.

Ο ιδιαίτερα γνωστός στους ευρωπαϊκούς κύκλους αρχισυντάκτης υποστηρίζει ότι «ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει χάος, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2023».

Ο Ντουντάρ περιγράφει περισσότερο παρά ερμηνεύει αυτήν την έντονη επιθετικότητα του Τούρκου προέδρου.

Ο Ερντογάν είναι ο πρόεδρος ενός πολιτικά φθαρμένου εικοσαετούς καθεστώτος, μια βαθιά παρακμάζουσας οικονομίας και, το κυριότερο, ο επικεφαλής ενός πολιτικού συστήματος, το οποίο πείθει και κινητοποιεί τους πολίτες διαρκώς και περισσότερο.

Το 2016, ο έμπειρος αρχισυντάκτης καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών, επειδή δημοσίευσε ένα βίντεο, που υποτίθεται ότι έδειχνε λαθραία μεταφορά τουρκικών όπλων σε τζιχαντιστές στη Συρία. Κατέφυγε στη Γερμανία το 2016, μετά από απόπειρα κατά της ζωής του κατά τη διάρκεια της δίκης του.

Αναφερόμενος στην νατοϊκή προοπτική της Σουηδίας, ο Ντουντάρ έκανε λόγο ουσιαστικά για την πρώτη φάση της συναλλαγής ανάμεσα στον Ερντογάν και την Σουηδία, την οποία στηλίτευσε για τις «αντιευρωπαϊκές» μεθόδους της: «Η Σουηδία αποφάσισε, για χάρη του Ερντογάν, να αλλάξει το Σύνταγμά της και τον ορισμό της τρομοκρατίας, για να δώσει στον Ερντογάν αυτό που ήθελε. Και είναι τόσο ντροπιαστικό αυτό. Θέλω λοιπόν πραγματικά να δω τις ευρωπαϊκές χώρες να μένουν προσηλωμένες στα ιδανικά τους και να αρνούνται τον εκβιασμό του Ερντογάν».

Κατά τον πρώην αρχισυντάκτη, ο Ερντογάν «κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει στην εξουσία (…) και γι’ αυτό προσπαθεί να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας. Μόλις χθες απειλούσε την Ελλάδα. Προσπαθεί να δημιουργήσει ένα είδος χαοτικής ατμόσφαιρας, να πείσει τους ανθρώπους ότι η χώρα χρειάζεται έναν ισχυρό ηγέτη αντί για μια κυβέρνηση συνασπισμού».

Η «χαοτική ατμόσφαιρα», για την οποία μιλάει ο Ντουντάρ, είναι αυτή, η οποία αποτελεί και την τελευταία στρατηγική του Τούρκου προέδρου. Επιδιώκει την ένταση, δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα με κάθε ευκαιρία.

Σήμερα, καταδικάστηκε ο Ιμάμογλου, μια ιδιαίτερη περίπτωση πολιτικού, επειδή, ουσιαστικά, είναι αντίθετος με την πολιτική του Σουλτάνου. Και ο Σουλτάνος δεν ανέχεται διαφωνίες, ιδίως όταν αυτές προέρχονται από ιδιαίτερους ανθρώπους, οι οποίοι είναι πραγματικά πιο δεκτικοί στο νέο, στο οραματικό, στο διαλλακτικό.

Πριν από ελάχιστη ώρα, συνελήφθη ο πρώτος δημοσιογράφος της Τουρκίας, βάσει του νόμου που πρόσφατα υπερψηφίστηκε, του νόμου «περί παραπληροφόρησης», τον οποίο οι νεολαίοι της δυτικής πλευράς της Τουρκίας, οι οποίοι είναι πλήρως εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο, τον αποκαλούν «νόμο χαφιέ», στη διάλεκτό τους.

Ο αρχισυντάκτης του Bitlis News και Πρόεδρος του Συνδέσμου Δημοσιογράφων Bitlis, Σινάν Αιγκιούλ συνελήφθη βάσει του άρθρου το οποίο τιτλοφορείται «δημόσια διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών στο κοινό» του τουρκικού Ποινικού Κώδικα, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ πριν από ελάχιστες εβδομάδες.

Εκτός απροόπτου, ανοίγει ένας νέος κύκλος έντασης από την πλευρά του Ερντογάν,  ο οποίος έχει παραμείνει προσκολλημένος στις πιο αυταρχικές και τις πλέον προσωποπαγείς μεθόδους άσκησης της εξουσίας. Η συνέντευξη του Καν Ντουντάρ καλό είναι, από την άποψη αυτή, να την παρακολουθήσει κάποιος στο διαδίκτυο (https://www.youtube.com/watch?v=AHBwtsq6c5M ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments