Διεθνή

Reuters: Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε αντίπαλο του Ερντογάν

Reuters: Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε αντίπαλο του Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: CNNTURK

Η απόφαση έρχεται μόλις έξι μήνες πριν από τις προγραμματισμένες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Ε. Ιμάμογλου, δημοφιλή αντίπαλο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, σε περισσότερα από δύο χρόνια φυλάκιση και επέβαλε πολιτική απαγόρευση για προσβολή δημοσίων αξιωματούχων, με απόφαση που θα προσφύγει σε έφεση.

Η απόφαση έρχεται μόλις έξι μήνες πριν από τις προγραμματισμένες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, στις οποίες ο Ιμάμογλου θεωρείται πιθανός ισχυρός αντίπαλος του Ερντογάν. Δεν έχει ακόμη επιλεγεί υποψήφιος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Ιμάμογλου, από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), δικάστηκε για μια ομιλία μετά τις τοπικές εκλογές του 2019 στην Κωνσταντινούπολη, όταν είπε ότι αυτοί που ακύρωσαν την ψηφοφορία ήταν «ανόητοι».

Η κατηγορία επέφερε μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών. Ο Ιμάμογλου κέρδισε οριακά τις δημοτικές εκλογές τον Μάρτιο του 2019, νικώντας έναν υποψήφιο από το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν ΑΚΡ. Μετά την ακύρωση αυτών των αποτελεσμάτων, κέρδισε την επαναληπτική ψηφοφορία άνετα.

Η νίκη του έδωσε τέλος στην 25χρονη διακυβέρνηση στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας από το AKP και τους ισλαμιστές προκατόχους του.

Το αποτέλεσμα των εκλογών του 2023 εξαρτάται από την ικανότητα του CHP και άλλων στην αντιπολίτευση να ενώσουν τις δυνάμεις τους γύρω από έναν ενιαίο υποψήφιο για να αμφισβητήσουν τον Ερντογάν και το AKP, το οποίο κυβερνά την Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες.

Η ποινή φυλάκισης ή η πολιτική απαγόρευση θα πρέπει να επικυρωθεί στα εφετεία, παρατείνοντας πιθανώς την υπόθεση πέρα από τις εκλογές μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Οι επικριτές λένε ότι τα τουρκικά δικαστήρια υποκύπτουν στη θέληση του Ερντογάν. Η κυβέρνηση λέει ότι το δικαστικό σώμα είναι ανεξάρτητο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments