Διεθνή

Ζελένσκι: Έκκληση στην ΕΕ για ενεργειακή ενίσχυση μετά τα ρωσικά πλήγματα σε υποδομές

Ζελένσκι: Έκκληση στην ΕΕ για ενεργειακή ενίσχυση μετά τα ρωσικά πλήγματα σε υποδομές

Πηγή Φωτογραφίας: telegram

Ζήτησε την παροχή 2 bcm αερίου, ηλεκτρολογικό εξοπλισμό και λαμπτήρες LED, ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 2 GW καθώς και τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ουκρανίας από την ΕΕ, όπως και την ενεργοποίηση του συντονιστικού μηχανισμού του Παρισιού

Εναγώνια έκκληση απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι  στους συμμετέχοντες στη Διεθνή Διάσκεψη Αλληλεγγύης για τον λαό της Ουκρανίας που διεξήχθη την Τρίτη στο Παρίσι, διατυπώνοντας έξι αιτήματα ώστε η χώρα του να αντεπεξέλθει στα πλήγματα που έχουν καταφέρει οι ρωσικές και ρωσόφιλες ένοπλες δυνάμεις στις ενεργειακές υποδομές της.

Συγκεκριμένα, ζήτησε την παροχή 2 bcm αερίου, να δοθεί στη χώρα ηλεκτρολογικός εξοπλισμός και λαμπτήρες LED, ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 2 GW καθώς και τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ουκρανίας από την ΕΕ και την ενεργοποίηση του συντονιστικού μηχανισμού του Παρισιού. Το αίτημα για την παροχή 2 bcm φυσικού αερίου είχε διατυπώσει ο Ζελένσκι και τη Δευτέρα, στην τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες του G7, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να δοθεί έμφαση στην αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία και η χορήγηση επιπλέον 2 εκατ. ευρώ από την ΕΕ προς το «Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Ειρήνη», το οποίο ενισχύει την πολεμική προσπάθεια του Κιέβου.

Απευθυνόμενος στους G7, εξάλλου, ο Ζελένσκι τόνισε ότι τα ρωσικά πλήγματα έχουν εξουδετερώσει «το 50% του δικτύου ηλεκτροδότησης της χώρας».

Αν και η Ουκρανία διατρέχεται από ένα ευρύ δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου, αυτό δε σημαίνει ότι επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες της, ιδίως μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής και των πρόσφατων πληγμάτων στις ενεργειακές της υποδομές, καθώς αποτελεί χώρα transit ρωσικού αερίου προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Όταν η ενεργειακή σταθερότητα της Ουκρανίας είναι εγγυημένη κατά τη διάρκεια αυτής της χειμερινής περιόδου, θα είναι εγγυημένο ότι δεν θα υπάρξουν νέα κύματα μαζικής μετανάστευσης από τη χώρα μας προς τις χώρες σας, θα είναι επίσης εγγυημένο ότι δεν θα υπάρχουν διακοπές ρεύματος, μπλακ άουτ, καμία αναζήτηση τα όπλα κάπου εκεί έξω δεν θα βοηθήσουν τη Ρωσία», είπε ο επικεφαλής της Ουκρανίας κατά τη χθεσινή διάσκεψη που διεξήχθη στο Παρίσι, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax-Ukraine.

«Η Ρωσία θα πρέπει να σκεφτεί πώς να σταματήσει την επιθετικότητα. Η ενέργεια είναι ένα από τα κλειδιά σε αυτό. Πιστεύω ότι αυτό το κλειδί θα είναι στα χέρια μας και στα χέρια σας», είπε ο Ζελένσκι.

Μιλώντας για αυτά τα έξι βήματα υποστήριξης προς την Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας επεσήμανε ότι, πρώτον, απαιτούνται διάφορες κατηγορίες εξοπλισμού – μετασχηματιστές, εξοπλισμός για την αποκατάσταση δικτύων υψηλής τάσης, αεριοστρόβιλοι και μονάδες ισχύος με έμβολα αερίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ουκρανοί ειδικοί στο Παρίσι μπορούν να παρέχουν όλες τις λεπτομέρειες για το είδους εξοπλισμό χρειάζεται ακριβώς η χώρα.«Κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή τρομοκρατία», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας υπολογίζοντας σε τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ το κόστος της ταχείας, προσωρινής αποκατάστασης των κατεστραμμένων από τις ρωσικές επιθέσεις υποδομών».

«Έπειτα από κάθε επίθεση προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε, κάθε μέρα οι μηχανικοί μας καλούνται να αποσυνδέσουν εκατομμύρια Ουκρανών από το ηλεκτρικό δίκτυο».

«Οι γεννήτριες έχουν γίνει τόσο αναγκαίες όσο είναι και τα τεθωρακισμένα και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Δεύτερον, ο Ζελένσκι τόνισε ότι, τουλάχιστον μέχρι το τέλος αυτού του χειμώνα, η Ουκρανία χρειάζεται επείγουσα υποστήριξη από το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα – δηλαδή την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από τις χώρες της ΕΕ έως και 2 GW.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, για να συμβεί αυτό, απαιτείται απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E) για αύξηση της ικανότητας εισαγωγής, οι λεπτομέρειες της οποίας είναι γνωστές και στους Ουκρανούς ειδικούς που βρίσκονται τώρα στο Παρίσι. . «Τέτοια υποστήριξη θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές. Αλλά αυτό είναι πολύ λιγότερο από αυτό που θα μπορούσε να μας κοστίσει όλους ένα μπλακάουτ. Σας προτρέπω να κάνετε την εναρμόνιση όλων των αποφάσεων ένα από τα πρακτικά αποτελέσματα αυτής της διάσκεψης», είπε ο Ζελένσκι.

Όσο για το τρίτο πρακτικό βήμα που ζήτησε ο Ζελένσκι, αυτό είναι η παροχή επιπλέον 2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, επειδή λόγω των βλαβών που προκάλεσαν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στο ουκρανικό ενεργειακό σύστημα, καταναλώνεται τώρα πολύ περισσότερο αέριο από ό,τι είχε προβλεφθεί.

Τέταρτον, όπως είπε ο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατ’ αναλογία με τις μόνιμες αποστολές παρατήρησης του ΙΑΕΑ σε όλους τους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς, θα μπορούσε να στείλει ειδικές αποστολές σε κρίσιμες εγκαταστάσεις ενεργειακών υποδομών που εμπλέκονται στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ουκρανίας.

«Τέτοιες αποστολές της ΕΕ μπορούν να γίνουν παράγοντας σταθεροποίησης της κατάστασης και κατάλληλου διεθνούς ελέγχου», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, προσθέτοντας ότι η σταθερότητα «όλης της ενεργειακής μας περιοχής» εξαρτάται άμεσα από αυτές τις εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, το πέμπτο πρακτικό αποτέλεσμα της διεθνούς διάσκεψης θα μπορούσε να είναι μια συμφωνία για τη χρηματοδότηση ενός πρότζεκτ για την αγορά λαμπτήρων LED για την Ουκρανία.

«Μπορεί να μην φαίνεται τόσο σημαντικό σε κάποιους, αλλά 50 εκατομμύρια λαμπτήρες LED θα εξοικονομήσουν περίπου 1 GW ηλεκτρικής ενέργειας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το μέσο έλλειμμα του συστήματος ισχύος μας είναι περίπου 2,5 GW, αυτό το έργο θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει πολύ», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Τέλος, πρότεινε τη δημιουργία ενός ειδικού μηχανισμού συντονισμού των προσπαθειών – του Μηχανισμού του Παρισιού – που θα καθιστούσε δυνατή την παροχή έγκαιρων και αποτελεσματικών απαντήσεων σε κάθε στρατιωτικό πλήγμα εκ μέρους της Ρωσίας στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

«Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, δεν έχουμε ένα τόσο σύγχρονο σύστημα αεράμυνας που θα μπορούσε να καταρρίψει το 100% των ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα λήψης αποφάσεων που μπορεί 100% να στερήσει τη Ρωσία από τρομοκρατικές τακτικές», είπε ο Ζελένσκι.

«Η κατάσταση του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος παραμένει δύσκολη, το έλλειμμα της ενέργειας παραμένει σημαντικό. Η επιδείνωση των μετεωρολογικών συνθηκών επηρεάζει αρνητικά τις συνθήκες διανομής και περιπλέκει το έργο των μονάδων αποκατάστασης», σύμφωνα με τις ουκρανική Ukrenergo, διαχειρίστριας του δικτύου ηλεκτρισμού της χώρας. Την περασμένη εβδομάδα Βολοντίμιρ Κουντρίτσι, διευθύνων σύμβουλος της Ukrenergo, είπε σε μια συνάντηση που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ότι οι υπάλληλοι της εταιρείας ψάχνουν σε όλον τον κόσμο για τον εξοπλισμό που απαιτείται για τις επισκευές.

Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν περισσότερους από 1.000 πυραύλους και ρουκέτες στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί παρά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη, είχε μεταδώσει το Interfax-Ukraine, επικαλούμενο έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Η Ukrenergo ανέφερε ότι εξασφάλισε δάνεια ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ από την EBRD για την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν από τις επιθέσεις αλλά και για να βελτιώσει την οικονομική κατάστασή της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments