Διεθνή

ΔΝΤ: Τα πλήγματα σε μη στρατιωτικές υποδομές αυξάνουν το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας

ΔΝΤ: Τα πλήγματα σε μη στρατιωτικές υποδομές αυξάνουν το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας

Πηγή Φωτογραφίας: kyivpost

Το ΔΝΤ είχε προβλέψει τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της Ουκρανίας σε περίπου 3-4 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα το επόμενο έτος, αλλά βλέπει ότι θα αυξηθεί στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια στο χειρότερο σενάριο

 Τα τελευταία πλήγματα της Ρωσίας σε μη στρατιωτικές υποδομές αύξησαν το κόστος της ανάκαμψης της Ουκρανίας και ενδέχεται να χρειαστεί σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα μόνο για να διατηρηθούν οι προμήθειες ρεύματος και νερού, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το ΔΝΤ είχε προβλέψει τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της Ουκρανίας σε περίπου 3-4 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα το επόμενο έτος, αλλά βλέπει ότι θα αυξηθεί στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια στο χειρότερο σενάριο, αφού οι ρωσικές δυνάμεις έριξαν πυραύλους και επιθέσεις drone στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας.

Μιλώντας στο Reuters, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, είπε ότι το ίδρυμα επικεντρώνεται στο να βοηθήσει την Ουκρανία να παραμείνει στη ζωή τώρα, ενώ εργάζεται σε ένα πιο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα του οποίου το μέγεθος και η διάρκεια δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Σήμανε επίσης ότι πρέπει να επιτραπεί στην Κίνα να συμμετάσχει σε μια διεθνή πλατφόρμα που θέλει να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέτος για την Ουκρανία.

«Ελπίζουμε ακόμα ότι μπορούμε να παραμείνουμε σε αυτές τις παραμέτρους των 3-4 δισεκατομμυρίων, αλλά αυτό που άλλαξε από τότε που συζητήσαμε είναι ο τρομερός βομβαρδισμός της μη στρατιωτικής υποδομής από τη Ρωσία», είπε.

«Απλώς για να πάρουμε πίσω το ηλεκτρικό ρεύμα και την παροχή νερού, κινούμαστε προς το ανώτερο εύρος των 4 δισεκατομμυρίων… Απλά φανταστείτε το χειρότερο σενάριο».

Η Ρωσία ενίσχυσε τις επιθέσεις σε υποδομές αυτόν τον μήνα, την ίδια στιγμή που οι δυνάμεις της απωθήθηκαν από την προώθηση των ουκρανικών στρατευμάτων. Οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές ρεύματος σε εθνικό επίπεδο και ανάγκασαν την Ουκρανία να μεριμνήσει για τη χρήση ενέργειας. Η Μόσχα έχει αναγνωρίσει ότι στοχεύει ενεργειακές υποδομές, αλλά αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκιy δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι ρωσικές επιθέσεις κατέστρεψαν περισσότερο από το ένα τρίτο της ενεργειακής υποδομής της χώρας.

Με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments