Nέα της αγοράς

Συγρκούσεις ενέργειας στην Ευρώπη λόγω Qatargate: Τι επιφυλάσσει το Κατάρ για το LNG

Συγρκούσεις ενέργειας στην Ευρώπη λόγω Qatargate: Τι επιφυλάσσει το Κατάρ για το LNG

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το κράτος του Κόλπου βρίσκεται στο επίκεντρο των κατηγοριών περί δωροδοκίας σε Ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να διοχετεύσουν την επιρροή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπέρ του Κατάρ

Η υπό έρευνα υπόθεση διαφθοράς Qatargate όχι μόνο κλυδωνίζει τους θεσμούς στις Βρυξέλλες, αλλά δημιουργεί πονοκέφαλο στις ευρωπαϊκές χώρες που χρειάζονται να εισάγουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου – και ιδίως στη Γερμανία.

Το κράτος του Κόλπου βρίσκεται στο επίκεντρο των κατηγοριών περί δωροδοκίας σε Ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να διοχετεύσουν την επιρροή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπέρ του Κατάρ. Ωστόσο, το αραβικό κράτος είναι βασικός εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο διαδραματίζει καίριο ρόλο στα σχέδια της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Όπως επισημαίνει το Politico, η σπουδαιότητα του Κατάρ ως αξιόπιστου προμηθευτή φυσικού αερίου θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες, δυσκολεύοντας τη διπλωματική εξίσωση για τις χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ, εφόσον οι βελγικές αρχές εμπλέξουν και επισήμως την Ντόχα στην έρευνα για την υπόθεση διαφθοράς. Ειδικά για τη Γερμανία, η οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές έναντι της Ρωσίας, ο σάλος αναδεικνύει πως, στον κόσμο της ενεργειακής γεωπολιτικής, σπάνια υπάρχουν εύκολες επιλογές.

Από την έναρξη του 2022, η EE προμηθεύθηκε από το Κατάρ το 5% των συνολικών αναγκών της σε LNG. Ωστόσο, η σημασία του Κατάρ για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης θα διογκωθεί χάρη στη μεγαλεπήβολη αύξηση της παραγωγικής του ικανότητας για LNG με δύο τεράστια project που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2026 και το 2027 αντίστοιχα.

Στην αντεπίθεση η Ντόχα

Η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ είναι πολύ σημαντική για “να μπει στην εξίσωση” του Qatargate. Η Ντόχα αρνείται οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα και την Κυριακή, με ανακοίνωσή της, πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι για διακρίσεις σε βάρος του Κατάρ με βάση “ανακριβείς” πληροφορίες. Σε κυβερνητική ανακοίνωση που μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ, διπλωμάτης από το Κατάρ προειδοποίησε πως η αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην υπόθεση θα μπορούσε να επηρεάσει… αρνητικά τις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη για την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν σχεδόν ομόφωνα υπέρ ενός κειμένου στο οποίο “ζητούν την αναστολή των διαπιστευτηρίων των εκπροσώπων συμφερόντων του Κατάρ” όσο διαρκούν οι έρευνες για την υπόθεση. Η απόφαση εναπόκειται στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

“Η απόφαση να επιβληθεί ένας τέτοιος περιορισμός με διακρίσεις στο Κατάρ, περιορίζοντας τον διάλογο και τη συνεργασία πριν από το τέλος της νομικής διαδικασίας, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία για την ασφάλεια, καθώς και στις συνεχιζόμενες συζητήσεις για την παγκόσμια ενεργειακή έλλειψη και ασφάλεια”, τόνισε χαρακτηριστικά ο διπλωμάτης του Κατάρ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν συνέπειες και στις διαπραγματεύσεις και συμφωνίες που αφορούν την προμήθεια με φυσικό αέριο σε μορφή LNG της ΕΕ.

Η Ντόχα εξέφρασε τη λύπη της “για τις κρίσεις που βασίζονται σε ανακριβείς πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν από διαρροές”, συνέχισε ο διπλωμάτης, επισημαίνοντας ότι η κριτική στρέφεται “αποκλειστικά” κατά της χώρας του, ενώ εμπλέκονται και άλλοι. Το Κατάρ κατήγγειλε την έλλειψη συνεργασίας από τη βελγική κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε “στενό εταίρο”.

Γερμανία και ενεργειακοί κολοσσοί

Το σκάνδαλο θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τη Γερμανία ασκώντας έντονες πιέσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό, στο πλαίσιο του οποίου οι Πράσινοι έχουν βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να εγκρίνουν συμφωνίες για νέες προμήθειες ορυκτών καυσίμων, καθώς και για υποδομές LNG και την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ερωτηθείς εάν το Βερολίνο θα πρέπει να επανεξετάσει τη συμφωνία του με το Κατάρ, ο Rasmus Andresen, ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος των Γερμανών Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απάντησε: “Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όλα όσα έχουν σχέση με το Κατάρ, και αυτό θα πρέπει να το κάνουν και άλλοι”.

Η συνάδελφος των Γερμανών Πράσινων ευρωβουλευτής Henrike Hahn δήλωσε ότι το φυσικό αέριο του Κατάρ “δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση” για την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας, αλλά “προς το παρόν είναι το μη χείρον βέλτιστον σε σύγκριση με τη Ρωσία”.

Επιπλέον, ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Dennis Radtke είχε διατυπώσει ενστάσεις στο παρελθόν για τις συμβάσεις φυσικού αερίου που συνήψε η ΕΕ με το κράτος του Κόλπου και είχε ζητήσει την αναθεώρηση τους.

Η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που διατηρεί στενούς ενεργειακούς δεσμούς με το Κατάρ. Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός TotalEnergies κατέχει σημαντικά μερίδια τόσο στην ανάπτυξη του North Field East LNG, το οποίο έχει περιγράφει ως το μεγαλύτερο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, όσο και στο North Field South. Η ιταλική Eni συμμετέχει επίσης στο North Field East.

H Cinzia Bianco του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) δήλωσε ότι αν οι βελγικές αρχές εμπλέξουν δημοσίως το Κατάρ στο σκάνδαλο διαφθοράς, θα ακολουθήσουν πιθανότατα “επίσημες διπλωματικές καταγγελίες” από χώρες της ΕΕ. Οι ενεργειακοί δεσμοί με το Κατάρ διατηρούνται ως επί το πλείστον σε διμερή βάση από τα κράτη-μέλη του μπλοκ, πρόσθεσε η Biance. Αλλά προέβλεψε ότι το σκάνδαλο θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να μπει “στον πάγο” η ενεργειακή εταιρική σχέση μεταξύ ΕΕ και Κατάρ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments