Focus

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Ξεκίνησε να εργάζεται στην επιχείρηση των γονέων του όταν ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Ξεκίνησε να εργάζεται στην επιχείρηση των γονέων του όταν ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας

Πηγή Φωτογραφίας: Mononews

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Με την διορατικότητα που διέθετε και τις στοχευμένες αποφάσεις που πήρε άνοιξε τους ορίζοντες του ομίλου στην μεταλλευτική αγορά

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος του ελληνικού ομίλου Mytilineos που έχει ισχυρή παρουσία σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 1978 ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση που είχε ιδρυθεί από το 1908 και είχε ως βασικό αντικείμενο την εκπροσώπηση κατασκευαστών μεταλλευτικών και χαλυβουργικών προϊόντων.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από την Πελοπόννησο το 1954 και φοίτησε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην συνέχεια μετέβη το Λονδίνο για το μεταπτυχιακό του στα Οικονομικά από το London School of Economics. Είχε την ευκαιρία να συνεχίσει την ακαδημαϊκή του πορεία καθώς έγινε δεκτός στο Harvard για το διδακτορικό του. Ο ίδιος απέρριψε αυτή την ιδέα και επέστρεψε στην Ελλάδα για να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση.

Επιστρέφοντας ανέλαβε τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης την οποία γρήγορα κατάφερε να επεκτείνει και στον κλάδο της ενέργειας ιδρύοντας το 1990 τον όμιλο Mytilineos. Πλέον, 32 χρόνια μετά η εταιρεία έχει έδρα την Ελλάδα αλλά κυριαρχεί στις αγορές παγκοσμίως αποτελώντας ισχυρό ανταγωνιστή στην διεθνή ενεργειακή αγορά.

Ο άλλοτε καλομαθημένος Ευάγγελος Μυτιληναίος που κατάφερε και κυριαρχήσει στις ακαδημαϊκές αίθουσες ξεκίνησε να εργάζεται στην επιχείρηση των γονέων του όταν εκείνη ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Τότε για πολλούς η απόφαση αυτή φαινόταν τρέλα δεδομένου πως θα είχε να αντιμετωπίσει πληθώρα χρεών αλλά για τον ίδιο η στήριξη προς την οικογένεια ήταν μονόδρομος. Και δικαιώθηκε.

Με την διορατικότητα που διέθετε και τις στοχευμένες αποφάσεις που πήρε άνοιξε τους ορίζοντες του ομίλου στην μεταλλευτική αγορά, αφού απέκτησε την πλειοψηφία της εισηγμένης στο χρηματιστήριο κατασκευαστικής ΜΕΤΚΑ και της εταιρείας Αλουμίνιον της Ελλάδος. Μάλιστα, κατέστησε την τελευταία ηγέτιδα στον χώρο του αλουμινίου και της εμπορίας αυτού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ήδη 5 χρόνια αργότερα ο όμιλος Mytilineos εισήχθη στο χρηματιστήριο Αθηνών και το 2000 η εταιρεία επεκτάθηκε και στον ενεργειακό τομέα με την ίδρυση της Protergia.

Οι δραστηριότητες της Mytilineos επεκτείνονται σε 4 επιχειρηματικές μονάδες: Ενέργεια & Αέριο, Μεταλλουργία, Λύσεις Βιώσιμης Μηχανικής και Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης. Τα έσοδα που ξεπερνούν το 1,9 δισ. ευρώ το 2020 και περισσότερους από 3.660 άμεσους και έμμεσους εργαζομένους.

Η ίδρυση της Protergia

Με την αυγή του νέου αιώνα το ενεργειακό ζήτημα ήρθε στο προσκήνιο και συσχετίστηκε άμεσα με το περιβαλλοντικό πρόβλημα και την υπερθέρμανση του πλανήτη για τα οποία οι ειδικοί είχαν αρχίσει να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Όσο το ενεργειακό βρισκόταν στο προσκήνιο οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια δημιουργούσαν εύφορο περιβάλλον για δραστηριοποίηση στον τομέα.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος διέκρινε την ευκαιρία και ήρθε σε συμφωνία με την ENEL για εξαγορά του 50,01% της ENDESA HELLAS. Μετά την εξαγορά η εταιρεία μετονομάζεται σε Protergia και γίνεται ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας της χώρας. Λειτουργώντας με το -πρωτοποριακό για τα ελληνικά πρότυπα- μοντέλο του εξωτερικού παρείχε στους πελάτες της πακέτα ενέργειας καλύπτοντας όλες τις ανάγκες της αγοράς.

Εν συνεχεία, έρχεται η συνεργασία με την MOTOR OIL. Μαζί συστήνουν την εταιρεία M&M GAS Co SA με αντικείμενο την προμήθεια και μεταπώληση φυσικού αερίου επαναπροσδιορίζοντας τους όρους ανταγωνισμού στην εγχώρια ενεργειακή αγορά. Λίγο αργότερα, γεννάται η Power Projects ως θυγατρική της ΜΕΤΚΑ στην Τουρκία, η οποία ξεκινά την δημιουργία της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Συρία. Έχοντας ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο στα χέρια του ο Πρόεδρος της Mytilineos προχωρά τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες εκτός των στενών ορίων της Ελλάδος με συμφωνίες συνεργασίας με χώρες σε όλο τον κόσμο.

Επέκταση και στην αγορά φωτοβολταϊκών

Όπως εξελίσσεται και μετασχηματίζεται η διεθνής αγορά, έτσι μεταλλάσεται και η σκέψη του Ευαγγέλου Μυτιληναίου. Το 2015, ιδρύεται η ΜΕΤΚΑ EGN ως εταιρεία νεοσσός στην παγκόσμια φωτοβολταϊκή αγορά. Την ίδια στιγμή, η M&M GAS επεκτείνεται ακόμη περισσότερο στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου.

Η συνεχής ανάπτυξη του ομίλου Mytilineos σε σημείο της καθιέρωσής του σε κολοσσό στην ενεργειακή αγορά αλλά και στην μεταλλευτική παραγωγή στην αγορά χαλκού, μολύβδου, αλουμινίου, ψευδαργύρου, είχε ως αποτέλεσμα την συγχώνευση των θυγατρικών επιχειρήσεων. Έτσι, οι METKA, ΑτΕ, Protergia και Protergia Thermo εισήχθησαν το 2016 στην Mytilineos.

Εξαγορά της WATT+VOLT

Το πιο πρόσφατο επιχειρηματικό βήμα του ομίλου έγινε τον περασμένο Αύγουστο. Σηματοδοτώντας την πρωτοκαθεδρία στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού ο όμιλος του Ευαγγέλου Μυτιληναίου προχώρησε στην εξαγορά της WATT+VOLT ενισχύοντας την θέση της Protergia στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο ήδη υπάρχον πελατολόγιο της Protergia προστέθηκαν 200.000 πελάτες από την WATT+VOLT που αντιστοιχεί στο 10% της εγχώριας αγοράς. Αυτά συμψηφίζονται με τους 550.000 πελάτες της Protergia και τα περίπου 100 καταστήματα που διαθέτει πανελλαδικώς. Επιπλέον, ενισχύεται η παρουσία της εταιρείας στην ηλεκτροκίνηση με 516 σημεία φόρτισης.Στην ομιλία του τότε είχε αναφέρει πως κινητήριος δύναμή του για να φτάσει στην κορυφή ήταν πάντα η γυναίκα του Ανδριάνα και τα δύο παιδιά του Γιώργος και Ερικέτη καθώς και ο αδερφός του Γιάννης. Τόνισε δε, την σημασία της διάχυσης της γνώσης στην κοινωνία για να μπορέσουμε να συνδυάσουμε σε αυτή τη σοφία που αποκομίσαμε τα χρόνια της κρίσης γύρω από την οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments