Διεθνή

Πόλεμος ή η καλοδεχούμενη στροφή του Πούτιν

Πόλεμος ή η καλοδεχούμενη στροφή του Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: Mikhail Klimentyev | Συντελεστές: Photograph: Mikhail Klimentyev/

«Στόχος μας δεν είναι να επιδεινώσουμε τη στρατιωτική σύγκρουση, αλλά αντίθετα, να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος σε δημοσιογράφους στη Μόσχα

Όπως ευστοχότατα και ακαριαία παρατηρεί ο Βασίλης Διαμαντάκος, ο Β. Πούτιν χρησιμοποίησε χθες, για πρώτη φορά, τον όρο «πόλεμος» αντί του όρου «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Η ρωσική ηγεσία αρέσκεται στους συμβολισμούς και ο εν λόγω είναι ένας ορισμός υψηλού συμβολισμού, που αξίζει να προσεχθεί κάπως περισσότερο.

«Στόχος μας δεν είναι να επιδεινώσουμε τη στρατιωτική σύγκρουση, αλλά αντίθετα, να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, κατά την παρουσία του σε συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου για την πολιτική για τη νεολαία. «Προσπαθούσαμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για αυτό» προσέθεσε.

Σε αυτήν την ιδιαίτερη στιγμή της αναμέτρησης, ο Β. Πούτιν χρησιμοποιεί τον όρο «πόλεμος», τον προτιμά αντί του όρου «πολεμική σύγκρουση». Κι αν ο πόλεμος οριστεί, όπως προτείνει ο  Αλ. Ηρακλείδης, ως «η χρήση εκτεταμένης ένοπλης βίας μεταξύ κρατών», αυτός αφορά, στην προκειμένη περίπτωση, τον πόλεμο ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία.

Ο πόλεμος, ως όρος, δεν χρησιμοποιείται ως συνώνυμο της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στο πεδίο. Απεναντίας, ο Πούτιν μετέρχεται τον όρο για να δείξει την πιθανή αποκλιμάκωση και την προοπτική της ειρήνης.

Πώς να δικαιολογήσει, όμως, ο Πούτιν μια τέτοια μετατόπιση στο εσωτερικό ο Πούτιν; Εκεί, καραδοκούν οι πολιτικοί αντίπαλοί του. Εκεί, τον περιμένει η μισή ρωσική κοινωνία.

Ο Ρώσος ηγέτης έχει προνήσει και για αυτό το ενδεχόμενο, αφού έχει τη δυνατότητα να μιλήσει για τερματισμό του «πολέμου», όχι όμως της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Έστω κι έτσι, όμως, ο Β. Πούτιν πραγματοποιεί μια μεγάλη στροφή, η οποία είναι καλοδεχούμενη από τον δυτικό κόσμο, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις, με πρωταγωνιστές τον Β. Ζελένσκι, τον Τ. Μπάιντεν και, προσεχώς, την φον ντερ Λάιεν και τον Μ. Σουλτς.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments