Διεθνή

Χωρίς πρόσωπο – Γυναίκα στη χώρα των Ταλιμπάν

Χωρίς πρόσωπο – Γυναίκα στη χώρα των Ταλιμπάν

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Δεν είναι η πρώτη απόφαση, η οποία κινείται μέσα στο πλαίσιο της ορισμένης προσέγγισης της Σαρίας, της γνωστής ανάλυσης του Κορανίου.

Το καθεστώς των Ταλιμπάν ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπεται  στις γυναίκες υπάλληλοι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων να εργαστούν, επειδή ορισμένες δεν είχαν τηρήσει την αυστηρότερη ερμηνευτική εκδοχή του ισλαμικού κώδικα ενδυμασίας για τις γυναίκες. Δεν είναι η πρώτη απόφαση, η οποία κινείται μέσα στο πλαίσιο της ορισμένης προσέγγισης της Σαρίας, της γνωστής ανάλυσης του Κορανίου.

Η απόφαση είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά περιορισμών που έχουν επιβάλει οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές ηγέτες του Αφγανιστάν από τότε που κατέλαβαν την εξουσία, τον Αύγουστο του 2021.Είχε προηγηθεί απαγόρευση φοίτησης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα για τις Αφγανές.

Αυτή η καταστολή των δικαιωμάτων των γυναικών από τους Ταλιμπάν εγείρει την αντίταξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και έχει συμβάλει στην παρεμπόδιση των προσπαθειών της κυβέρνησής τους να αποκτήσει διεθνή αναγνώριση, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην άρση των κυρώσεων και στην παροχή οικονομικής βοήθειας, μιας πραγματικά αναγκαίας βοήθειας για την αφγανική οικονομία, η οποία ζει βυθισμένη μέσα στον λήθαργο των οπιούχων και της καλλιέργειάς τους.

Οι Ταλιμπάν έχουν «αποστερήσει από τις γυναίκες και τα κορίτσια τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, έχουν απωθήσει τις γυναίκες από τη δημόσια ζωή και έχουν υπονομεύσει την όποια ικανότητά τους για δράση», δήλωσε η Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Από τον Αύγουστο του 2001, οι ζωές γυναικών και κοριτσιών καταστρέφονται από την καταστολή των Ταλιμπάν, οι οποίοι συνέχισαν να περιορίζουν τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση, την εργασία, ακόμη και την ελεύθερη κυκλοφορία.

Οι Ταλιμπάν επιβάλλουν τον πιο αυστηρό ισλαμικό νόμο, που απαγορεύει στις γυναίκες τα παιχνίδια, τις φωτογραφίες, τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστώ, μέχρι και την παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων. Ακόμη και μουσικά όργανα ή κασέτες καταστρέφονται, ενώ οι μουσικοί οδηγούνται στη φυλακή.

Γυναίκες και κορίτσια σε όλη τη χώρα απάντησαν σε αυτή την εντατικοποίηση της καταστολής με ένα κύμα διαμαρτυριών. Σε απάντηση, οι Ταλιμπάν κατέστειλαν τις κινήσεις των διαδηλωτριών και τις υπέβαλαν σε αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση, σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια.

Από τότε που ανήλθαν στην ηγεσία του Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν έχουν παραβιάσει τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στην εκπαίδευση, την εργασία και την ελεύθερη κυκλοφορία. Έχουν ισοπεδώσει το σύστημα προστασίας και υποστήριξης των γυναικών που φεύγουν από την ενδοοικογενειακή βία. Έχουν συλλάβει γυναίκες και κορίτσια για περιορισμένης έκτασης παραβιάσεις κανόνων που εισάγουν έμφυλες διακρίσεις, ενώ έχουν δρομολογήσει πολιτικές, που αποβλέπουν στην αύξηση των γάμων ανήλικων κοριτσιών με ωριμότερους άνδρες.

Πλέον, οι εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών και διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων καλούν σε μια άμεση και αποτελεσματική δράση για την αποκατάσταση θεμελιακών παραδοχών για τις γυναικείες παραστάσεις στα εδάφη των Ταλιμπάν. Πολύ ορθά πράττουν, αν και αυτό το πολιτισμικό ήθος της μπούργκας, της μαύρης γενικευμένης απαγόρευσης έχει ενσωματωθεί, σε μεγάλο βαθμό, από τις ίδιες τις Αφγανές που διαδηλώνουν για τα απλά, τα ανθρώπινα χρειώδη. Αλλά εδώ ανοίγει κεφάλαιο.

Με πηγές από Deutsche Welle και Διεθνή Αμνηστία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments