Διεθνή

Γερμανία: Υψηλές οι τιμές του φυσικού αερίου έως το τέλος του 2023

Γερμανία: Υψηλές οι τιμές του φυσικού αερίου έως το τέλος του 2023

Πηγή Φωτογραφίας: energyindustryreview.com

Υψηλές θα παραμείνουν οι τιμές του φυσικού αερίου για ένα ακόμη έτος, εκτιμά ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος αναμένει σημαντική ανακούφιση για την διασφάλιση της προμήθειας από τους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου. 

Υψηλές θα παραμείνουν οι τιμές του φυσικού αερίου για ένα ακόμη έτος, εκτιμά ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος αναμένει σημαντική ανακούφιση για την διασφάλιση της προμήθειας από τους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Στο Βίλχελμσχάφεν πραγματοποιούνται ήδη δοκιμές.

«Μπορεί να είδαμε κάποια χαλάρωση στην αγορά, αλλά οι τιμές παραμένουν συγκριτικά υψηλές», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και προέβλεψε ότι «η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί προς το τέλος του 2023 – αν δεν έχει ήδη επιστρέψει στα επίπεδα του 2021». Μέχρι τότε οι νέες υποδομές θα έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχει αντικατασταθεί πλήρως το ρωσικό φυσικό αέριο και οι τιμές να μπορούν να ρυθμιστούν εκ νέου, διευκρίνισε.

Ο υπουργός Οικονομίας εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία του σχετικά με την επάρκεια φυσικού αερίου για τον χειμώνα. Τα Χριστούγεννα, ανάφερε, οι δεξαμενές αποθήκευσης ήταν γεμάτες κατά 88% και, αν στις αρχές Φεβρουαρίου έχει διατηρηθεί ένα 40%, «τότε τα πράγματα φαίνονται καλά», εκτίμησε, ενώ τόνισε ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η προθυμία των πολιτών και της βιομηχανίας για εξοικονόμηση.

Ο ενεργειακός εκβιασμός Πούτιν στο κενό

Το χθεσινό διάταγμα του Β. Πούτιν,  με το οποίο δεν θα πουλάει ρωσικό πετρέλαιο σε όλες τις χώρες που έχουν επιβάλει το ανώτατο όριο τιμών, πέφτει στο κενό, με βάση τις σημερινές τιμές πώλησης. Καμία ουσιαστική αύξηση στις τιμές δεν καταγράφεται και το ερώτημα που θέτουν δημοσιογράφοι, αναλυτές και οικονομικοί παράγοντες, αφορά ακριβώς τα αίτια αυτής της οριακής, σχεδόν μηδενικής, επιρροής στις τιμές.

Οι τιμές του πετρελαίου, που βρίσκονται ήδη κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, μόλις και μετά βίας αντέδρασαν στο διάταγμα του Β. Πούτιν, το οποίο προβλέπει ότι η Ρωσία δεν θα πουλάει το πετρέλαιο της από την 1η Φεβρουαρίου σε χώρες που χρησιμοποιούν πλαφόν.

Συγκεκριμένα, σήμερα νωρίς το πρωί, η τιμή του βαρελιού Brent από τη Βόρεια Θάλασσα για παράδοση τον ερχόμενο Φεβρουάριο υποχώρησε περίπου κατά 0,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα, ενώ, σε ό,τι αφορά το βαρέλι του αμερικανικού West Texas Intermediate (WTI), που επίσης αναμένεται τον Φεβρουάριο, σημείωσε απόδοση 0,4% στα 79,2 δολάρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments