Διεθνή

Πόσο πιθανή είναι η ένοπλη σύγκρουση Κίνας και Ταιβάν;

Πόσο πιθανή είναι η ένοπλη σύγκρουση Κίνας και Ταιβάν;

Πηγή Φωτογραφίας: businessdaily/AP PHOTO

Η Κίνα αρνείται να συζητήσει οιοδήποτε ενδεχόμενο αναγνώρισης εθνικής ανεξαρτησίας της Ταιβάν

Η Κίνα αρνείται να συζητήσει οιοδήποτε ενδεχόμενο αναγνώρισης εθνικής ανεξαρτησίας της Ταιβάν, η οποία αγνοεί τις κινεζικές απειλές και αγωνίζεται εναντίον του δόγματος της «μιας και ενιαίας Κίνας». Η προοπτική μιας πολεμικής αναμέτρησης απασχολεί διαρκώς και περισσότερο τις δύο χώρες, οι οποίες εξοπλίζονται, αλλά και τη Ρωσία και τα δυτικό κόσμο.

Τη γνώμη ενός σημαντικού πολιτικού επιστήμονα, του Μπρούνο Τετραίς, πολύπειρου ειδικευμένου στην πολιτική και τις διεθνείς και γεωπολιτικές σχέσεις της περιοχής, ζήτησαν ευρωπαϊκά μέσα, στο Ινστιτούτο Montaigne, στο οποίο εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης.

Το θέμα είναι σοβαρό και παρουσιάζει υψηλό βαθμό επικαιρότητας. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η διένεξη Κίνας κα Ταιβάν θα μπορούσε να είναι η επόμενη μεγάλη διεθνής κρίση του ερχόμενου έτους. Οι μεταξύ τους σχέσεις είναι ολοένα και πιο τεταμένες. με συνεχείς εντάσεις και απειλές εισβολής στο νησί, ιδίως μέσω στρατιωτικών ελιγμών που πραγματοποιούνται από το Πεκίνο στη θάλασσα, στα ανοιχτά της Ταιβάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δύση συνολικά παρακολουθούν, επίσης, τα γεγονότα με προσοχή και ανησυχία.

Ωστόσο, για τον Μπρούνο Τετραίς, αναπληρωτή διευθυντή του Ιδρύματος Στρατηγικών Ερευνών και επιστημονικό συνεργάτη του Ινστιτούτου Montaigne, «κανείς δεν περιμένει από την Κίνα να επιτεθεί στην Ταιβάν τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, αλλά αυτό παραμένει μια πολύ ισχυρή πιθανότητα για την τρέχουσα δεκαετία».

Από το 1949 και την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, η Ταϊβάν είναι ανεξάρτητη αλλά συνεχίζει να εφαρμόζει το σύνταγμα της Δημοκρατίας της Κίνας, που δημιουργήθηκε το 1912. Ένα καθεστώς που διαψεύστηκε από διαδοχικές κινεζικές κομμουνιστικές κυβερνήσεις.

Για τον ερευνητή, όλοι αυτοί οι ελιγμοί «είναι σημάδια, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Ας πούμε ότι το Πεκίνο προετοιμάζεται για μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στην Ταιβάν, αλλά όχι στην παρούσα φάση, στην τρέχουσα συγκυρία».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments