Διεθνή

Οι πρωτοχρονιάτικες ευχές της Τουρκίας και το irrelevant Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι πρωτοχρονιάτικες ευχές της Τουρκίας και το irrelevant Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Συνέχεια στη χθεσινοβραδινή παρέμβασή του δίνει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, θέτοντας ζήτημα χωρικών υδάτων.

Συνέχεια στη χθεσινοβραδινή παρέμβασή του δίνει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, θέτοντας ζήτημα χωρικών υδάτων. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών δεν παρεμβαίνει με κάποια νέα δήλωσή του, παραμένοντας στο κάλεσμα για συνεργασία και επίλυση των διαφορών με την Τουρκία, κάλεσμα που είναι προδήλως άσχετο με το επίδικο ζήτημα που ανακινεί ο γείτονάς μας.

Ο στενότερος του Τσαβούσογλου συνεργάτης του Ερντογάν, Χουλουσί Ακάρ δήλωσε σήμερα το πρωί ότι η γειτονική χώρα δεν πρόκειται να δεχθεί επέκταση των χωρικών υδάτων, την οποία κατοχυρώνει το διεθνές δίκαιο.

«Δεν δεχόμαστε  καμία επέκταση (χωρικών υδάτων). Μιλάμε για μια Τουρκία με ακτογραμμή άνω των 1800 χιλιομέτρων και η Τουρκία θα μπει σε διεθνή ύδατα με την άδειά σας. Ποιο μυαλό θα το δεχόταν αυτό; Λέμε στην Ελλάδα, “ο λάθος λογαριασμός θα γυρίσει από την Άγκυρα”. Παρά  τις καλοπροαίρετες, ρεαλιστικές και ειλικρινείς προσεγγίσεις μας, η Ελλάδα συνεχίζει την παράνομη στάση και τις προκλήσεις για κλιμάκωση της έντασης».

Ειδική αφιέρωση στους κατευναστές

Το ανθελληνικό πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της Τουρκίας είχε και μια ειδική αφιέρωση στην περιφερόμενη ομάδα της ειρηνικής συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου Πελάγους και της επανασυγγραφής της Ιστορίας.

«Η Ελλάδα παρενόχλησε τα αεροπλάνα μας, που υπηρετούσαν στην προγραμματισμένη Άσκηση ΝΑΤΟ, δύο φορές, αν και όλοι οι σύμμαχοι είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων. Τα αεροπλάνα μας ανταποκρίθηκαν ως συνήθως. Αυτή η εχθρική στάση δείχνει ότι η Ελλάδα έχει γίνει τόσο αλαζονική που αγνοεί τις βασικές αρχές και αξίες του ΝΑΤΟ. Είναι καιρός το ΝΑΤΟ να σταματήσει αυτή την κακομαθημένη συμπεριφορά. Οι πάσης φύσεως άδικες και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας απαντήθηκαν και θα απαντηθούν σε διπλωματικό και πεδίο. Εκείνοι που έχουν θεμελιώσει την πολιτική τους ύπαρξη στην εχθρότητα προς την Τουρκία, βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο με προβοκατόρικες ενέργειες και ρητορική. Η προσδοκία μας είναι αυτοί οι Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί να εγκαταλείψουν αμέσως τις αδιάλλακτες και προκλητικές στάσεις τους που γίνονται  για εγχώριους πολιτικούς σκοπούς, να επικεντρωθούν στην επίλυση προβλημάτων μέσω διαλόγου και να διδαχθούν από την ιστορία, ειδικά από όσα συνέβησαν στις 9 Σεπτεμβρίου 1922. Όσοι θέλουν το μέλλον τους να είναι καλό, πρέπει να απομακρυνθούν από τα λάθη του χθες και του σήμερα. Η ελπίδα μας. Το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι η θάλασσα της φιλίας είναι η δίκαιη κατανομή όλου του πλούτου».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ irrelevant

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραμένει βουβό και εξακολουθεί να ισχύει η δήλωσή του για συνεργασία με την Άγκυρα, προκειμένου να επιλυθούν οι μεταξύ μας διαφορές με τους Τούρκους ως εάν η Ελλάδα να ζήτησε κάτι από την Άγκυρα, χωρίς να διευκρινίζεται ποιες είναι αυτές οι περιλάλητες διαφορές που οφείλουμε να επιλύσουμε.

«Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει την ένταση και δεν θα βοηθήσει κανέναν. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments