Διεθνή

Προβλέψεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ για το 2023

Προβλέψεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ για το 2023

Πηγή Φωτογραφίας: SWAHA PATTANAIK / REUTERS BREAKINGVIEWS/Αρχείου

Προβλέψεις της για το νέο έτος έδωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Προβλέψεις της για το νέο έτος έδωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Συγκεκριμένα, η νέα χρονιά θα είναι «πιο απαιτητική από τη χρονιά που αφήνουμε πίσω», είπε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS, η οποία μεταδίδεται το πρωί της Κυριακής. Ο λόγος είναι ότι οι τρεις μεγάλες οικονομίες – οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα – επιβραδύνουν όλες ταυτόχρονα».

Το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023 τον Οκτώβριο, λαμβάνοντας υπόψη τις εντάσεις που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό και την άνοδο των επιτοκίων, τονίζοντας ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί σημαντικά.

Η Κίνα έκτοτε έχει εγκαταλείψει την πολιτική της για τον «μηδενικό COVID» και άρχισε να ανοίγει ξανά την οικονομία της, αν και οι Κινέζοι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε το Σάββατο σε μια πρωτοχρονιάτικη ομιλία για περισσότερη προσπάθεια και ενότητα καθώς η Κίνα εισέρχεται σε μια «νέα φάση».

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Ταμείου, η οποία επισκέφθηκε την Κίνα για λογαριασμό του ΔΝΤ στα τέλη Δεκεμβρίου, «για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, η ανάπτυξη της Κίνας το 2022 είναι πιθανό να είναι ίση ή χαμηλότερη από την παγκόσμια ανάπτυξη».

Εν τω μεταξύ, το ξέσπασμα της επιδημίας που αναμένεται τους επόμενους μήνες είναι πιθανόν να επηρεάσει περαιτέρω την κινεζική οικονομία φέτος και να περιορίσει την περιφερειακή και παγκόσμια ανάπτυξη, πρόσθεσε. «Ήμουν στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα, σε μια φούσκα σε μια πόλη όπου δεν υπήρχε COVID», δήλωσε η Γκεοργκίεβα που πρόσθεσε ότι «αυτό δεν θα διαρκέσει όταν οι άνθρωποι αρχίσουν να ταξιδεύουν». Έτσι, οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι δύσκολοι για την Κίνα και ο αντίκτυπος στην κινεζική ανάπτυξη, στην περιοχή και στην παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι αρνητικός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments