Πολιτισμός

Οι πιο εντυπωσιακές αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2022

Οι πιο εντυπωσιακές αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2022

Πηγή Φωτογραφίας: Medievalists.net- Travel + Leisure

Παρακάτω μια ματιά στα 9 αρχαιολογικά ευρήματα που είναι σημαντικά όχι μόνο για φέτος, αλλά και στην κατανόησή μας για την ανθρώπινη ιστορία για τα επόμενα χρόνια.

Το 2022 δεν έλειψαν οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Υπήρξαν εντυπωσιακά ευρήματα που σχετίζονται με τα τρέχοντα γεγονότα, όπω το κατώφλι της πόρτας του παλατιού στην αρχαία ιρακινή πόλη Nimrud μετά την καταστροφή της περιοχής από το ISIS, καθώς και μια πόλη 3.400 ετών που αναδύθηκε στο τον ποταμό Τίγρη ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Υπήρχαν σημαντικοί πολιτιστικά θησαυροί, όπως τα αρχαία ψηφιδωτά που ανακαλύφθηκαν στον τάφο του Αγίου Νικολάου που αποτέλεσε την έμπνευση για τον Άγιο Βασίλη και την εκ νέου ανακάλυψη μιας μεγάλης προϊσπανικής τοιχογραφίας. Παρακάτω μια ματιά στα 9 αρχαιολογικά ευρήματα που είναι σημαντικά όχι μόνο για φέτος, αλλά και στην κατανόησή μας για την ανθρώπινη ιστορία για τα επόμενα χρόνια.

View this post on Instagram

A post shared by Harley Fishka (@harleyfishka)

20 πολεμιστές αποκαλύφθηκαν κοντά στον μυστικό τάφο του πρώτου Κινέζου Αυτοκράτορα

«Αξιοσημείωτα μεταξύ αυτών των ευρημάτων είναι τα αγάλματα ενός στρατηγού και ενός αξιωματικού του στρατού. Ο λάκκος Νο 1, ένα τμήμα γεμάτο με άρματα, έχει συνολική έκταση 14.260 τετραγωνικά μέτρα. Όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή, αναμένεται να αποδώσει περισσότερες από 6.000 φιγούρες κεραμικής και άλογα».

View this post on Instagram

A post shared by Stonehenge (@stonehenge)

Χιλιάδες προϊστορικοί  λάκκοι που ανακαλύφθηκαν κάτω από το Στόουνχεντζ

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν χιλιάδες λάκκους—μερικοί από τους οποίους είναι άνω των 10.000 ετών—κάτω από το Stonehenge που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν από προϊστορικούς κυνηγούς.

«Ο Πολ Γκάργουντ, ανώτερος λέκτορας προϊστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, είπε στο BBC ότι οι λάκκοι που ανακαλύφθηκαν «δεν ήταν ένα στιγμιότυπο μιας στιγμής στο χρόνο».

Ένα σπίτι  2.000 ετών που ανασκάφηκε στην Πομπηία

«Η ανακάλυψη, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ρίχνει σημαντικό φως στη ζωή των πολιτών της μεσαίας τάξης στην Πομπηία. Η ομάδα άρχισε να ανασκάπτει δωμάτια στο House of the Lararium, ένα μεσαίας τάξης domus (σπίτι) το 2018. Το σπίτι ονομάζεται έτσι επειδή περιέχει ένα πολυτελές δωμάτιο με μια θέση αφιερωμένη στη λατρεία των οινοπνευματωδών ποτών που λένε ότι προστατεύουν το νοικοκυριό .»

View this post on Instagram

A post shared by Arkeofili (@arkeofili)

Η παλαιότερη απεικόνιση μιας αφηγηματικής σκηνής που αποκαλύφθηκε

Η έρευνα «περιγράφει ένα συγκρότημα 11.000 ετών στο Sayburç, με πολλά κτίρια κατοικιών και μια μεγάλη κοινόχρηστη δομή. Το σκαλιστό βρέθηκε σε παγκάκια που επενδύουν τους τοίχους σε κοινόχρηστο χώρο.

“Και τα δύο σκαλιστά απεικονίζουν ένα άτομο που αντιμετωπίζει επικίνδυνα ζώα – το επίπεδο ανάγλυφο στα αριστερά δείχνει μια οκλαδόν ανδρική φιγούρα που κρατά μια κουδουνίστρα ή ένα φίδι ενάντια σε έναν ταύρο.

Αυτή η ανθρώπινη φιγούρα διαθέτει στρογγυλό πρόσωπο, μεγάλα αυτιά και μάτια. Τα κέρατα του ταύρου και τα δόντια των λεοπαρδάλεων τονίζονται ιδιαίτερα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο σε κάθε σκηνή».

View this post on Instagram

A post shared by kenneth wang (@kennethwangy)

Σπάνιο χάλκινο κουτί, με θυσιαστικά λείψανα ανακαλύφθηκε στο Sanxingdui

Πέρυσι, στον αρχαιολογικό χώρο Sanxingdui ανακαλύφθηκαν χρυσές μάσκες δύο χιλιετιών. Φέτος ο χώρος έδωσε αρκετά αξιομνημόνευτα ευρήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός σπάνιου χάλκινου κουτιού και ενός βωμού ανάμεσα σε 13.000 λείψανα θυσίας, καθώς και ένα χάλκινο πλάσμα 3.000 ετών. Τα λείψανα έχουν ρίξει φως στον πολιτισμό Σου και χρονολογούνται από τη Δυναστεία των Σανγκ (1600 π.Χ.–1046 π.Χ.).

Ο γυναικείος τάφος της Once-in-a-Lifetime αποκαλύφθηκε στην Αγγλία

Μεταξύ των ευρημάτων ήταν ένα πολυτελές κολιέ 30 τεμαχίων με πολλά μενταγιόν από χρυσά ρωμαϊκά νομίσματα, καθώς και ημιπολύτιμες πέτρες και διακοσμημένα γυάλινα μενταγιόν σε χρυσό.

«Επιπλέον, ένας μεγάλος σταυρός βρέθηκε και εξακολουθεί να ανασκάπτεται. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το μέγεθος του σταυρού υποδηλώνει ότι η γυναίκα μπορεί να ήταν πρωτοχριστιανός ηγέτης».

Το παλαιότερο γνωστό ημερολόγιο των Μάγια βρέθηκε στην πυραμίδα της Γουατεμάλας

«Ανάμεσα στα ιερογλυφικά κείμενα που κοσμούν τις τοιχογραφίες του Las Pinturas έρχεται μια ενιαία ημερομηνία: 7 ελάφια. Αυτό το ιερογλυφικό είναι η παλαιότερη γνωστή απόδειξη του ημερολογίου των Μάγια. Μεγάλο μέρος της υπόλοιπης τοιχογραφίας καταστράφηκε, επομένως δεν είναι γνωστό σε ποια ημερομηνία αναφερόταν ή αν συνοδευόταν από άλλες ημερομηνίες.»

Πυραμίδα μιας προηγουμένως άγνωστης βασίλισσας, εκατοντάδες μούμιες ανακαλύφθηκαν στην Αίγυπτο

«Οι ταφές από το Νέο Βασίλειο δεν ήταν γνωστό ότι ήταν συνηθισμένες στην περιοχή πριν, επομένως αυτό είναι εντελώς μοναδικό για την τοποθεσία», εξήγησε ο [αιγυπτιολόγος Zahi] Hawass. «Τα φέρετρα έχουν μεμονωμένα πρόσωπα, το καθένα μοναδικό, που ξεχωρίζει μεταξύ ανδρών και γυναικών, και είναι διακοσμημένα με σκηνές από το [αρχαίο αιγυπτιακό ταφικό κείμενο] Βιβλίο των Νεκρών. Κάθε φέρετρο έχει επίσης το όνομα του νεκρού και συχνά δείχνει τους Τέσσερις Γιους του Ώρου, που προστάτευαν τα όργανα του νεκρού.»

«Μέσα στα φέρετρα, οι αρχαιολόγοι βρήκαν πτώματα καλοδιατηρημένων μούμιων. Παρά τις ευκαιρίες για σήψη και λεηλασίες, οι μούμιες παρέμειναν ανέγγιχτες και σε καλή κατάσταση.

«Επιπλέον, μέσα στα φέρετρα και τα φρεάτια των τάφων, βρήκαν επίσης αντικείμενα όπως παιχνίδια, μικρά ειδώλια γνωστά ως shabtis και αγάλματα του θεού Ptah-Sokar, ο οποίος αντιπροσωπεύει τον κύκλο της γέννησης, του θανάτου και της ανάστασης.

«Ανακαλύφθηκε επίσης μια πυραμίδα που θυμίζει μια προηγουμένως άγνωστη βασίλισσα ονόματι Neith. «Είναι καταπληκτικό να ξαναγράφουμε κυριολεκτικά όσα γνωρίζουμε για την ιστορία, προσθέτοντας μια νέα βασίλισσα στα αρχεία μας», είπε ο Hawass στο LiveScience.

Αρχαία σνακ και οστά ζώων που βρέθηκαν στους υπονόμους του Κολοσσαίου της Ρώμης

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπολείμματα φρούτων, ξηρών καρπών και κρέατος 1.900 ετών στο σύστημα αποχέτευσης του Κολοσσαίου, κάτι που πιθανώς υποδεικνύει τα είδη σνακ που απολαμβάνουν οι θεατές.

«Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης οστά λιονταριών, λεοπαρδάλεων, αρκούδων και μικρών σκυλιών -πιθανότατα υπολείμματα αγώνων και κυνηγετικών αγώνων που διεξάγονταν στην αρχαία αρένα- καθώς και σφραγίδες από τούβλα αυτοκρατόρων που προώθησαν την κατασκευή και την αποκατάσταση της υπόγειας υποδομής. ”

Τα υπολείμματα δίνουν κάποια ιδέα για το τι θα έφαγαν οι Ρωμαίοι θεατές παρακολουθώντας αγώνες στη διάσημη αρένα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments