Διεθνή

Συρία: Ο αρχιτρομοκράτης της HTS δεν θέλει επαφή με τον Ερντογάν αλλά να συνεχίσει η επανάσταση

Συρία: Ο αρχιτρομοκράτης της HTS δεν θέλει επαφή με τον Ερντογάν αλλά να συνεχίσει η επανάσταση

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Τζουλάνι απέρριψε τη συμφιλίωση, υποσχόμενος να ανατρέψει το καθεστώς και να χτίσει ξανά τη Δαμασκό.

Ο γενικός διοικητής της Hayat Tahrir al-Sham (HTS), Αμπού Μουχαμάντ αλ-Τζουλάνι, εξέλαβε τις συνομιλίες μεταξύ του συριακού καθεστώτος και της τουρκικής πλευράς ως “μια επικίνδυνη απόκλιση που επηρεάζει τους στόχους της συριακής επανάστασης”.

Ο Τζουλάνι απέρριψε τη συμφιλίωση, υποσχόμενος να ανατρέψει το καθεστώς και να χτίσει ξανά τη Δαμασκό. Απευθυνόμενος προς το καθεστώς και τον Μπασάρ αλ-Άσαντ είπε: “Μην χαίρεστε με αυτό που συμβαίνει, καθώς το παρελθόν είναι περισσότερο από αυτό που έχει απομείνει και η ώρα σας πλησιάζει”. Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια βιντεοσκοπημένου μηνύματος με τίτλο “Δεν θα συμφιλιωθούμε”, που δημοσιεύτηκε από το ίδρυμα μέσων ενημέρωσης Amjad τη Δευτέρα.

Ο Τζουλάνι αναρωτήθηκε ποια δράση θα ανταμείψει το συριακό καθεστώς, το οποίο έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες αθώους ανθρώπους, κατεδάφισε συριακές πόλεις και χωριά, χρησιμοποίησε χημικά όπλα, εμπορεύτηκε ναρκωτικά και μετέτρεψε τη Συρία σε “ρημαγμένο και ερειπωμένο βάλτο”.

Η HTS, η οποία αποτελεί νέα βιτρίνα αφότου άλλαξε όνομα από “Μέτωπο αλ-Νούσρα” με σκοπό να κρύψει τους δεσμούς με την αλ-Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, έφερε στις τάξεις της παντός είδους αντικυβερνητικούς μισθοφόρους και τζιχαντιστές για λογαριασμό της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με αυτούς και σε συνεργασία με άλλες τζιχαντιστικές υποομάδες και λοιπούς εξτρεμιστές μαχητές μεταξύ των οποίων και Ουιγούρους, σχημάτισε των Ελεύθερο Συριακό Στρατό, τον οποίο χρηματοδότησε και εκπαίδευσε κατά διαστήματα το τουρκικό κράτος. Ο διοικητής της δήλωσε ότι η μάχη δεν είναι μια πολιτική μάχη στην οποία οι άνθρωποι αμφισβητούν θέσεις και δεν είναι ένας εμφύλιος πόλεμος μέσα στο ίδιο σπίτι, αλλά μια μάχη μεταξύ “σωστού και λάθους”.

Ο Τζουλάνι απευθύνθηκε σε αυτούς που περιέγραψε ως “λαό και αξιότιμους γιους της επανάστασης” και τους ζήτησε να μην λυπούνται. Τόνισε ότι υπάρχουν “γιοι της επανάστασης, οι ηγέτες και οι στρατιώτες της” για να την προστατεύσουν και να υπηρετήσουν τον λαό της.

Κάλεσε κάθε “ευσεβή σωτήρα” να καταβάλει προσπάθεια και να επιδιώξει ειλικρινά να βοηθήσει την HTS απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις και να συνεχίσει τη μάχη μέχρι την πτώση του καθεστώτος.

Αυτή η ομιλία έρχεται μετά την επιτάχυνση των συνομιλιών για προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και συριακού καθεστώτος, μετά από μια τριμερή συνάντηση που συγκέντρωσε τους υπουργούς Άμυνας της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Συρίας στη ρωσική πρωτεύουσα, Μόσχα, και μίλησε για συνάντηση σε επίπεδο ξένων υπουργών.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2022, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η επερχόμενη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Φαϊζάλ Μεκντάντ ενδέχεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Στις 28 Δεκεμβρίου, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Συρίας στη ρωσική πρωτεύουσα, Μόσχα. Σύμφωνα με τη δήλωση, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον Υπουργό Άμυνας της Συρίας Αλί Μαχμούντ Αμπάς, μαζί με τους επικεφαλής των ρωσικών και συριακών υπηρεσιών πληροφοριών. Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι ως αποτέλεσμα της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε “εποικοδομητική ατμόσφαιρα”, συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι τριμερείς συναντήσεις για τη διασφάλιση και τη διατήρηση της σταθερότητας στη Συρία και στην περιοχή συνολικά. “Μπορώ να πω ότι ήταν μια χρήσιμη συνάντηση”, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Πρόσθεσε ότι η επικοινωνία με το συριακό καθεστώς είναι σημαντική για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας από τη μια πλευρά και για την επίτευξη της ασφαλούς επιστροφής των προσφύγων στη Συρία από την άλλη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments