Διεθνή

Euronews: Σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη για την Covid – 19

Euronews: Σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη για την Covid – 19

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay/Eurokinissi

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας πραγματοποιείται την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αφίξεις πολιτών από την Κίνα.

Χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση, από κοινού με τις χώρες της ζώνης Σένγκεν, κατέλησε σε πακέτο συστάσεων για χρήση μάσκας και τεστ Covid, στην προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού από την Κίνα, όπου καταγράφεται ανησυχητική έξαρση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της σουηδικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε συνεδρίαση του Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων (IPCR) τα κράτη – μέλη συμφώνησαν να συνιστούν σε όλους τους επιβάτες πτήσεων από και προς την Κίνα, να φορούν μάσκες προστασίας.

Επιπλέον, σύσταση προς τους «27» είναι να ζητούν αρνητικό τεστ COVID από όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα με προορισμό τα αεροδρόμιά τους.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, τα κράτη μέλη – ενθαρρύνονται να συμπληρώσουν αυτά τα μέτρα με:

-Τυχαίους ελέγχους επιβατών από την Κίνα κατά την άφιξή τους στα κράτη μέλη, ανάλογα με την περίπτωση, και αλληλουχία όλων των θετικών αποτελεσμάτων για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης.

-Ελέγχους των λυμάτων από αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν από την Κίνα.

– Συνέχιση της προώθησης του εμβολιασμού, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.

Μαξίμου: Με υποχρεωτικό τεστ 48 ώρων και μάσκα οι ταξιδιώτες από την Κίνα

Σε επιφυλακή βρίσκεται για ακόμη μια φορά ο κυβερνητικός μηχανισμός λόγω της έκρηξης του κορωνοϊού στην Κίνα, με πληροφορίες να αναφέρουν πως κατά τη σύσκεψη στο Μαξίμου αποφασίστηκε αρνητικό τεστ 48 ωρών και υποχρεωτική μάσκα υψηλής προστασίας για τους ταξιδιώτες από την ασιατική χώρα. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, θα εντατικοποιηθεί και η ανάλυση λυμάτων από τις πτήσεις που φτάνουν από την Κίνα. Επί της ουσίας, η Αθήνα ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις της Κομισιόν, όπως άλλωστε και αρκετά ακόμη κράτη – μέλη της Ένωσης. Αναμένεται σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας.

Το τεστ για τον κορωνοϊό θα πρέπει να γίνεται το αργότερο 48 ώρες πριν από την επιβίβαση στην πτήση. Η απόφαση, η οποία δεν είναι νομικά δεσμευτική, ελήφθη από την ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπιση κρίσεων (IPCR) της ΕΕ, ένα όργανο που συμβάλλει στον συντονισμό της διαχείρισης κρίσεων μεταξύ των 27 κρατών-μελών.

Το IPCR συμφώνησε, επίσης, ότι οι επιβάτες των πτήσεων από την Κίνα προς την ΕΕ θα πρέπει να φορούν ιατρικές μάσκες ή αναπνευστικές συσκευές, εκτός από άλλα μέτρα υγιεινής που ενδέχεται να επιβάλουν οι εθνικές αρχές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments