Διεθνή

Κίνα: Έντονες συζητήσεις με την Pfizer για γενόσημο Paxlovid

Κίνα: Έντονες συζητήσεις με την Pfizer για γενόσημο Paxlovid

Πηγή Φωτογραφίας: STAT News

Το Πεκίνο επιθυμεί να οριστικοποιήσει τους όρους της συμφωνίας αδειοδότησης πριν από τις 22 Ιανουαρίου

Σε συνομιλίες με την Pfizer βρίσκεται η Κίνα για την εξασφάλιση άδειας που θα επιτρέψει στις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες να παρασκευάζουν και να διανέμουν στην αχανή ασιατική χώρα μια έκδοση του φαρμάκου κατά της COVID-19 Paxlovid, δήλωσαν τρεις πηγές στο Reuters.

Όπως μεταδίδει το βρετανικό πρακτορείο, η ρυθμιστική αρχή ιατρικών προϊόντων της Κίνας – η Εθνική Διοίκηση Ιατρικών Προϊόντων (NMPA) – ηγείται των συνομιλιών με την Pfizer από τα τέλη του περασμένου μήνα, δήλωσε μία από τις πηγές με γνώση του θέματος.

Τα κινεζικά νοσοκομεία δέχονται έντονες πιέσεις μετά την απότομη εγκατάλειψη της πολιτικής «μηδενικής COVID» από την κυβέρνηση τον περασμένο μήνα, που οδήγησε σε εκτόξευση των λοιμώξεων. Ασθενείς έχουν κατακλύσει τις μονάδες υγείας και τα φαρμακεία έχουν αδειάσει από φάρμακα, ενώ παγκοσμίως έχει προκληθεί ανησυχία και αναταραχή για το ενδεχόμενο νέου πανδημικού κύματος.

Το Paxlovid, το οποίο σε κλινική δοκιμή βρέθηκε να έχει μειώσει τις νοσηλείες σε ασθενείς υψηλού κινδύνου κατά περίπου 90%, έχει μεγάλη ζήτηση με πολλούς Κινέζους να προσπαθούν να προμηθευτούν το φάρμακο στο εξωτερικό και να το στείλουν στην Κίνα.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η NMPA πραγματοποίησε συνάντηση με διάφορους κινέζους φαρμακοβιομήχανους για συζητήσεις αναφορικά με τις προετοιμασίες που απαιτούνται για την παραγωγή μιας γενόσημης έκδοσης του Paxlovid, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να εξασφαλίσει άδεια στο εγγύς μέλλον, ανέφεραν δύο από τις πηγές του Reuters.

Η Zhejiang Huahai Pharmaceutical, η οποία υπέγραψε συμφωνία με την Pfizer τον Αύγουστο για την παραγωγή του Paxlovid μόνο για χρήση στην ηπειρωτική χώρα, και ο όμιλος CSPC Pharmaceutical Group, ο οποίος αναπτύσσει ένα πιθανό εμβόλιο mRNA COVID, είναι μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στη συνάντηση, δήλωσε η πρώτη πηγή.

Η δεύτερη πηγή δήλωσε ότι η NMPA συμβούλεψε επίσης τις εταιρείες να προετοιμαστούν για να εγγραφούν στη ρυθμιστική αρχή για την παραγωγή της γενόσημης έκδοσης του Paxlovid.

Τον Μάρτιο, 35 παραγωγοί γενόσημων φαρμάκων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πέντε κινεζικών εταιρειών, συμφώνησαν να κατασκευάσουν φθηνές εκδόσεις του Paxlovid για 95 φτωχότερες χώρες μέσω μιας συμφωνίας αδειοδότησης με την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ Medicines Patent Pool (MPP). Η άδεια αυτή δεν επιτρέπει στις εταιρείες να πωλούν γενόσημα του Paxlovid στην Κίνα.

Η συμφωνία αδειοδότησης δεν θα προσδίδει έσοδα στην Pfizer όσο η COVID-19 παραμένει ταξινομημένη ως «έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments