Διεθνή

Ο ενεργειακός εκβιασμός του Πούτιν στην Ευρώπη αποτυγχάνει

Ο ενεργειακός εκβιασμός του Πούτιν στην Ευρώπη αποτυγχάνει

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σε αποτυχία οδηγείται η πίεση που ασκείται από την Ρωσία στην Ευρώπη μέσα από την εκβιαστική χρήση της ενέργειας.

Σε αποτυχία οδηγείται η πίεση που ασκείται από την Ρωσία στην Ευρώπη μέσα από την εκβιαστική χρήση της ενέργειας. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγείται το δημοσίευμα του Bloomberg. Το κείμενο βασίζεται σε νέα σημαντικά δεδομένα και φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερα, υποστηρίζεται ότι ο ήπιος χειμώνας, η αύξηση των προμηθευτών και οι προσπάθειες περιορισμού της ζήτησης συμβάλλουν καθώς η αποθήκευση φυσικού αερίου παραμένει πλήρης και οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει στα προπολεμικά επίπεδα. Οι συντάκτες του κειμένου προσθέτουν, στο σημείο αυτό, πως «η Ευρώπη έχει περάσει πιθανότατα τα χειρότερα».

Ένας συνδυασμός συνθηκών, συμπεριλαμβανομένης μιας δύσκολης κατάστασης στην Κίνα λόγω της θεαματικής εξάπλωσης της Covid – 19, που εξασθενεί τον ανταγωνισμό για φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα βοηθούσε στην αποτροπή του πληθωρισμού, στη σταθεροποίηση της οικονομικής προοπτικής της Ευρώπης και «θα αφήσει το Κρεμλίνο με λιγότερη μόχλευση έναντι των συμμάχων της Ουκρανίας».

Η κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο έχει ήδη κοστίσει στην Ευρώπη περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια λόγω της απότομης αύξησης των τιμών της ενέργειας, αλλά «οι κυβερνήσεις ανταποκρίθηκαν με περισσότερα από 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εισάγει πλέον άνθρακα και αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία και οι προμήθειες φυσικού αερίου έχουν μειωθεί σημαντικά. Το δυτικό μπλοκ κάλυψε μέρος του κενού αυξάνοντας τις προμήθειες από τη Νορβηγία και το LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους παραγωγούς.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνέχισαν να μειώνονται χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες και τις μειωμένες ανησυχίες ως προς τις προμήθειες και τα αποθέματα, εξέλιξη που επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ολλανδία μειώθηκαν περαιτέρω 3,6%, καθώς οι θερμοκρασίες αναμενόταν, και ορθά, να παραμείνουν πάνω από τις κανονικές στη βορειοδυτική Ευρώπη στις αρχές του νέου έτους. Τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν, καθώς ο ήπιος καιρός επέτρεψε στις χώρες να αποθηκεύουν πλεονάσματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments