Ελλάδα

Φιλίππου, πρ. ΕΟΦ: Το επόμενο 10ήμερο θα ομαλοποιηθεί η αγορά φαρμάκων [vid]

Φιλίππου, πρ. ΕΟΦ: Το επόμενο 10ήμερο θα ομαλοποιηθεί η αγορά φαρμάκων [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: GRTimes

Γρίπη και ιώσεις ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους. Το πρόβλημα επιτείνουν οι ελλείψεις στα φάρμακα

Το πρόβλημα με τη γρίπη και τις ιώσεις που ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους επιτείνεται από τις ελλείψεις στα φάρμακα, ωστόσο ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου εκτίμησε πως εκτός απροόπτου θα ομαλοποιηθεί εντός του επόμενου δεκαημέρου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Φιλίππου ανέφερε για τη λίστα των 161 φαρμάκων που είναι σε έλλειψη στην ελληνική αγορά ότι πρόκειται για διαχρονικό πρόβλημα το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ευρώπη, πιο πολύ από ό,τι στη χώρα μας ενώ αναφορικά με την ανησυχία που δημιουργήθηκε σχολίασε ότι “εμείς υπερβάλλουμε λιγάκι εαυτόν αυτές τις μέρες”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στον ΕΟΦ δεν περίμεναν τώρα το φαινόμενο για να ξεκινήσουν να το αντιμετωπίζουν, αλλά εδώ και τρία χρόνια έχουν προβεί σε σχετικές ενέργειες.

Αναφορικά με τη λίστα των ιατρικών σκευασμάτων που είναι σε έλλειψη για διάφορους λόγους τόνισε ότι “αφορά χρόνιους ασθενείς και είναι ως επί το πλείστον αντιδιαβητικά φάρμακα, αντιεπιληπτικά, φάρμακα ψυχοτρόπα, τα οποία ευρίσκονται σε έλλειψη λόγω διαταραχής της παγκόσμιας παραγωγής”. Όσον αφορά τα εισπνεόμενα στα οποία αναφέρθηκαν οι περισσότερες ελλείψεις αποκάλυψε ότι αποδεσμεύτηκαν από τις φαρμακαποθήκες μεγάλες ποσότητες και σύντομα θα είναι διαθέσιμες στους ασθενείς.

Μιλώντας για τα φάρμακα ευρείας χρήσεως τα οποία ήταν σε έλλειψη τις ημέρες των εορτών ανέφερε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται.

“Στην Ελλάδα έχουμε μια ισχυρή φαρμακοβιομηχανία η οποία με τα γενόσημα έχει καλύψει σε πολύ σημαντικό βαθμό τις ανάγκες στα φάρμακα πρώτης ανάγκης, αυτά τα οποία πηγαίνει ο ασθενής για να εξυπηρετηθεί και παίρνει μόνος του το φαρμακείο”, δήλωσε σχετικά.

Μιλώντας για τα ογκολογικά φάρμακα τόνισε ότι σε συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία από το 2019 καταφέραμε και φέραμε την παραγωγή στην Ελλάδα. “Έτσι φέτος χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία μπορεί να έχουν προβλήματα σε ογκολογικά, εμείς δεν έχουμε”, είπε σχετικά.

Έλεγχοι σε όλες τις φαρμακαποθήκες

“Οι έλεγχοι που κάναμε είναι ότι να μην στοκάρουν φάρμακα για να τα εξάγουν. Τώρα υπάρχουν οι φαρμακαποθήκες διαφορετικών ειδών και διαφορετικού τρόπου λειτουργίας. Κάθε φαρμακαποθήκη μπορεί να έχει και ένα μικρό απόθεμα για να μπορεί να εξυπηρετεί και σε κάποιες οξείες καταστάσεις τους τα φαρμακεία με τα οποία συνεργάζεται”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΟΦ.

Όσον αφορά τις δύο φαρμακαποθήκες που ανεστάλη η λειτουργία τους λόγω άρνησης των ελέγχων από κλιμάκια του ΕΟΦ τόνισε ότι δεν ανήκαν σε κάποιο σύλλογο αλλά ήταν ιδιώτες αυτόνομοι.

Ερωτηθείς για τα γενόσημα ο πρόεδρος του ΕΟΦ και την ανησυχία που υπάρχει στον κόσμο ο κ. Φιλίππου επισήμανε ότι “θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος σε συγκεκριμένους κωδικούς. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι ένα φάρμακο όταν αδειοδοτηθεί έχει ακριβώς το ίδιο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας με το αντίστοιχό του. Διαφορετικά δεν θα μπορούσε να πάρει άδεια να κυκλοφορήσει”

“Η ουσία θεραπεύει και όχι το φάρμακο”, προσέθεσε. Αναφορικά με τις τιμές των φαρμάκων και τις εξαγγελθείσες αυξήσεις σε φθηνά φάρμακα δήλωσε ότι αυτή “είναι μία πρακτική η οποία έχει εφαρμοστεί το 2020 που είχαμε πάλι φάρμακα τα οποία η τιμή τους ήταν χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής τους”, γεγονός που είχε ως συνέπεια η εταιρείες προχωρούν σε ανάκλησή τους.

Ο ίδιος θέλησε να καθησυχάσει τον κόσμο λέγοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων αλλά περιορισμένης διαθεσιμότητας.

“Τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά. Έλλειψη σημαίνει ότι όπου και να πάω δεν θα το βρω. Αυτό συνέβη γιατί υπήρχε μια πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης λόγω των ιώσεων και υπήρχε και ένας περιορισμός της αγοράς, όπως γίνεται πάντα τις τελευταίες ημέρες του χρόνου. Από σήμερα, λοιπόν, που έχουν επανέλθει όλη στην εφοδιαστική αλυσίδα και ειδικά για τα εισπνεόμενα για τα οποία έχει γίνει πολύς λόγος, έχουν αποδεσμευτεί πολύ μεγάλες ποσότητες” δήλωσε ο κ. Φιλίππου τονίζοντας ότι τα όποια προβλήματα θα εξομαλυνθούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments