Nέα της αγοράς

Bloomberg: Τράπεζα της Ελβετίας: Ζημίες-ρεκόρ 143 δισ. δολ. το 2022

Bloomberg: Τράπεζα της Ελβετίας: Ζημίες-ρεκόρ 143 δισ. δολ. το 2022

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Τις υψηλότερες ζημίες στα 116 χρόνια ζωής της, συνολικά 143 δισ. δολάρια, κατέγραψε η Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) και για δεύτερη φορά στην ιστορία της δεν θα δώσει μέρισμα για το περασμένο έτος ούτε στην κυβέρνηση της χώρας ούτε στους ιδιώτες μετόχους.

Τις υψηλότερες ζημίες στα 116 χρόνια ζωής της, συνολικά 143 δισ. δολάρια, κατέγραψε η Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) και για δεύτερη φορά στην ιστορία της δεν θα δώσει μέρισμα για το περασμένο έτος ούτε στην κυβέρνηση της χώρας ούτε στους ιδιώτες μετόχους.

Εκτιμάται πως θα παρουσιάσει συγκεκριμένα ετήσια ζημία ύψους περίπου 132 δισ. φράγκων, ποσό αντίστοιχο των 143 δισ. δολαρίων. Οπως ανέφερε χθες ανακοινώνοντας τα προκαταρκτικά της αποτελέσματα, πρόκειται για ζημίες κατά πέντε φορές μεγαλύτερες από το προηγούμενο ρεκόρ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ζημιών, 131 δισ. φράγκα, οφείλεται στην κατάρρευση της αξίας των τεράστιων διαθεσίμων της σε ξένα νομίσματα, που έχει συγκεντρώσει η κεντρική τράπεζα έπειτα από εκτεταμένες αγορές συναλλάγματος στις οποίες προέβαινε επί δεκαετίες προκειμένου να αποδυναμώσει το ελβετικό φράγκο. Μεγάλο μέρος από αυτές τις αγορές συναλλάγματος έγινε τα χρόνια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν οι επενδυτές συνέρρεαν μαζικά στο ελβετικό νόμισμα, παραδοσιακά θεωρούμενο ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης, με αποτέλεσμα βέβαια να οδηγούν την αξία του στα ύψη. Το 2010 η SNB παρουσίασε ζημίες ύψους 21 δισ. ελβετικών φράγκων και πάλι εξαιτίας των αλλεπάλληλων παρεμβάσεών της στις αγορές συναλλάγματος με σκοπό τον έλεγχο της ισοτιμίας του φράγκου. Ετσι, τον Σεπτέμβριο του 2011 εφάρμοσε την πολιτική της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας του φράγκου έναντι του ευρώ και των άλλων νομισμάτων. Και όταν τον Ιανουάριο του 2015 ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι εγκαταλείπει την πολιτική αυτή, το ελβετικό φράγκο εκτοξεύθηκε μέσα σε λίγες ώρες κατά περίπου 30% έναντι του ευρώ και κατά 25% έναντι του δολαρίου.

Τώρα, πάντως, και ύστερα από όλες αυτές τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, η αξία των συναλλαγματικών διαθεσίμων της SNB μειώθηκε κατά περίπου 17% στη διάρκεια του περασμένου έτους. Τον Δεκέμβριο, η αξία τους ανερχόταν σε 784 δισ. ελβετικά φράγκα, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους έφτανε στα 945 δισ. φράγκα. Ωστόσο ακόμα και αυτό το μειωμένο ποσό στο τέλος του έτους υπερβαίνει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Σαουδικής Αραβίας. Η αξία των επενδύσεων σε ελβετικά φράγκα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 1 δισ. φράγκα, ενώ η SNB κέρδισε περίπου 400 εκατ. φράγκα από τα αποθέματά της σε χρυσό.

Είναι μόλις η δεύτερη φορά από την ίδρυση της Τράπεζας της Ελβετίας το 1906 που πρέπει να παραλείψει την ετήσια πληρωμή μερίσματος στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα ελβετικά καντόνια, αναγκάζοντας πολλές από τις 26 διοικητικές περιφέρειες να προσαρμόσουν τα σχέδια δαπανών τους. Για το 2021, το ίδρυμα είχε πληρώσει 6 δισ. φράγκα. Ούτε οι ιδιώτες μέτοχοι θα λάβουν μέρισμα για το 2022. Σε αντίθεση με άλλες κεντρικές τράπεζες, η SNB είναι μια ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο, με περίπου τις μισές μετοχές να κατέχονται από ιδρύματα του δημόσιου τομέα και τις υπόλοιπες από εταιρείες και ιδιώτες.

Τα κέρδη από τις δραστηριότητες της SNB δεν επηρεάζουν τη νομισματική πολιτική. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στις 6 Μαρτίου. Μιλώντας στο ελβετικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SDA, οι υπεύθυνοι οικονομικών των διαφόρων ελβετικών καντονιών χαρακτήρισαν «λυπηρό» το γεγονός ότι δεν πρόκειται να λάβει μέρισμα ούτε το κράτος ούτε οι ιδιώτες μέτοχοι, αλλά τόνισαν πως «είναι δεδομένο ότι τα κέρδη της κεντρικής τράπεζας παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις και δεν μπορεί να θεωρηθούν δεδομένα τα μερίσματα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments