Διεθνή

Κίνα: Στην οικονομία των κρουσμάτων

Κίνα: Στην οικονομία των κρουσμάτων

Πηγή Φωτογραφίας: hoover

Με τη λήξη τη πολιτικής της μηδενικής Covid – 19 ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει κατακόρυφα, εξέλιξη που μειώνει την παραγωγή και διαταράσσει την αλυσίδα εφοδιασμού.

Με τη λήξη τη πολιτικής της μηδενικής Covid – 19 ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει κατακόρυφα, εξέλιξη που μειώνει την παραγωγή και διαταράσσει την αλυσίδα εφοδιασμού. Αποκλίνουσα είναι η θετική προσέγγιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο προβλέπει ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας εντός του τρέχοντος έτους.

Βέβαια, η βάση για  αυτές τις εκτιμήσεις σχετικά με τη δεύτερη παγκόσμια οικονομική δύναμη δεν μας είναι πλήρως γνωστή, αφού ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνεται, δεν μπορεί πια να θεωρηθεί αξιόπιστος και αφού στη Δύση οι αναλύσεις μας δεν μπορούν να έχουν απόλυτα βέβαιο υπόβαθρο. Εννιακόσια εκατομμύρια σε ενάμιση δισεκατομμύριο πληθυσμό είναι ένα άκρως ανησυχητικό δεδομένο και η πηγή του είναι το ίδιο το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, το οποίο ελέγχεται διοικητικά από το μονοκομματικό καθεστώς. Άρα, αν ακολουθηθεί αυτή η γραμμή σκέψης, ένας στους τρεις Κινέζους έχει νοσήσει ή/και νοσεί.

Οι εξαγωγές από την Κίνα προς τον υπόλοιπο κόσμο είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι έχουν μειωθεί κατακόρυφα τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 10% σε διάστημα ενός έτους. Αυτή είναι σίγουρα η πιο μεγάλη πτώση, τα τρία τελευταία χρόνια, με το εμπορικό πλεόνασμα να σημειώνει τεράστια «βουτιά».

Από την άλλη, το ΔΝΤ εκτιμά, μέσω της επικεφαλής του Κριστίνα Γκεοργκίεβα, με την άρση των περιορισμών, η Κίνα θα γίνει και πάλι θετικός συντελεστής στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Πιο ειδικά, πέρυσι, το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε περισσότερο από 8%. Το Πεκίνο είχε ορίσει για το 2022 ανάπτυξη περίπου 5,5%. Αλλά αυτός ο στόχος υπονομεύτηκε από την αυστηρή πολιτική για την υγεία, η οποία, κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους, ήταν τροχοπέδη για τη δραστηριότητα και την κατανάλωση. Για την διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΝΤ, σε περίπτωση που η Κίνα δεν αμφισβητήσει την αλλαγή της πολιτικής της έναντι της πανδημίας, «η οικονομική ανάκαμψη από τα μέσα του έτους θα μπορούσε να είναι η πιο σημαντικός μοχλός της παγκόσμιας ανάπτυξης για το 2023». Η ίδια προσθέτει: Εάν παραμείνουν στην τροχιά τους, η Κίνα θα γίνει και πάλι θετικός συντελεστής στην παγκόσμια ανάπτυξη, ακόμα κι αν δεν θα είναι πλέον στο βαθμό και  στις αναλογίες που έχουν παρατηρηθεί μέχρι τώρα».

Εδώ, όμως, φαίνεται ότι υποτιμάμε πως, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, μία οικονομία, σε συνθήκες ελεύθερου παγκόσμιου οργανισμού, δεν είναι δυνατόν να έχει την αξίωση να θέλει να μετεξελιχθεί σε παγκόσμια δύναμη και σε παγκόσμιο υπόδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες χώρες, από τη στιγμή που η ελεύθερη διακίνηση των αγαθών και των υπηρεσιών επιβάλλει την, λίγο – πολύ, ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας.

Η Κίνα ακολουθεί μια ιδιόμορφη και αντιφατική, επιθετική οικονομική πολιτική. Τα εμπόδια, που το καθεστώς βάζει σήμερα στην έγκυρη και αξιόπιστη πληροφόρηση, θα είναι αύριο εμπόδια στην παγκόσμια επέκτασή του, την οποία τόσο ονειρεύεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments