Διεθνή

REUTERS: Οι κοινές ασκήσεις Ρωσίας – Λευκορωσίας γίνονται για αποτροπή κλιμάκωσης και προκλήσεων

REUTERS: Οι κοινές ασκήσεις Ρωσίας – Λευκορωσίας γίνονται για αποτροπή κλιμάκωσης και προκλήσεων

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η Λευκορωσία μπορεί να συμμετάσχει στη σύγκρουση στην Ουκρανία εάν η ίδια ή η Ρωσία δεχθούν εισβολή

Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε την Παρασκευή ότι η σειρά κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ της Ρωσίας και του στενού της συμμάχου, της Λευκορωσίας, σχεδιάστηκε για να αποτρέψει «δυνητικούς αντιπάλους από κλιμάκωση και προκλήσεις», ωστόσο ο Αλεξέι Πόλιστσουκ προειδοποίησε ότι η Λευκορωσία μπορεί να συμμετάσχει στη σύγκρουση στην Ουκρανία εάν η ίδια ή η Ρωσία δεχθούν εισβολή.

«Από νομικής άποψης, η χρήση στρατιωτικής δύναμης από το καθεστώς του Κιέβου ή η εισβολή στο έδαφος της Λευκορωσίας ή της Ρωσίας από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας είναι επαρκής λόγος για συλλογική απάντηση», δήλωσε ο Πόλιστσουκ στο πρακτορείο ειδήσεων TASS. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εξαρτάται από τους ηγέτες των δύο χωρών αν θα λάβουν αυτή την απόφαση.

Ο διοικητής των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, πάντως, επισκέφθηκε τη γειτονική Λευκορωσία της Ουκρανίας για να επιθεωρήσει την κοινή δύναμη που βρίσκεται εκεί.

Προς το παρόν, τα σύνορα της βορειοδυτικής Ουκρανίας με τη Λευκορωσία είναι ένα τοπίο από πλημμυρισμένα ποτάμια και χωράφια και πυκνή λάσπη, επομένως μια ρωσική επίθεση από εκεί φαίνεται προσώρας απίθανη.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε τη Λευκορωσία ως εφαλτήριο για να εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και η ανάπτυξη κοινής ομάδας στρατευμάτων στη Λευκορωσία τον Οκτώβριο δημιούργησε φόβους στο Κίεβο ότι η Μόσχα θα μπορούσε να προετοιμαστεί να ξεκινήσει μια νέα επίθεση από τον βόρειο γείτονά του φέτος.

Την ίδια στιγμή, στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε σήμερα, Παρασκευή, τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων εκείνων των Ρώσων που δυσφημούν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και αντιτίθενται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, ο πρόεδρος της Δούμας, δήλωσε ότι τα τρέχοντα μέτρα, όπως τα πρόστιμα για όσους μιλούν ενάντια σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, δεν είναι αρκετά αυστηρά.

Η κατάληψη της πόλης του αλατιού θα ήταν το πιο ουσιαστικό κέρδος της Μόσχας έπειτα από μια σειρά υποχωρήσεων σε μεγάλο μέρος του δεύτερου εξαμήνου του 2022.

Ταυτόχρονα, η εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία, ο μεγαλύτερος χερσαίος πόλεμος στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε ως αποτέλεσμα περισσότερες από 50.000 αναφορές για φερόμενα εγκλήματα πολέμου, δήλωσε ο ανώτατος εισαγγελέας εγκλημάτων πολέμου της Ουκρανίας, Γιούρι Μπελούσοφ.

Οι αναφορές για υποτιθέμενα βασανιστήρια από δυνάμεις υπέρ της Μόσχας περιλαμβάνουν ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα και άλλα μέρη του σώματος, ξυλοδαρμούς, διάφορες μορφές ασφυξίας και σεξουαλική βία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments