Οικονομία

ΑΠΕ: Πράσινες επενδύσεις ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2030

ΑΠΕ: Πράσινες επενδύσεις ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2030

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Στο υπουργικό της Δευτέρας παρουσιάζεται το σχέδιο

Τις κατευθύνσεις του αναθεωρημένου φιλόδοξου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο θα προτείνει έναν νέο, πιο σύντομο, δρόμο προς ένα καθαρότερο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής έως το τέλος της δεκαετίας, θα παρουσιάσει τη Δευτέρα στη Διυπουργική Επιτροπή το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης.

Με δεδομένο ότι η «πράσινη» μετάβαση αποτελεί τη μοναδική λύση για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και διέξοδο από την ενεργειακή κρίση καθώς οδηγεί σε απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και στην επίτευξη προσιτών ενεργειακών τιμών, οι νέες μεταρρυθμίσεις θα κινητοποιήσουν πράσινες επενδύσεις ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2030, όπως είχε επισημάνει ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας μιλώντας στις 9 Σεπτεμβρίου, στο 24ο Ετήσιο Φόρουμ του Capital Link στη Νέα Υόρκη.

Οι νέοι φιλόδοξοι στόχοι τόσο για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα όσο και για την εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα, ξεδιπλώνοντας τα βασικά σημεία του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ πριν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Έτσι, η δυναμικότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), από 10 GW σήμερα, σχεδιάζεται σχεδόν να τριπλασιαστεί έως το 2030, καλύπτοντας το 80% της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια. Στο ισχύον ΕΣΕΚ το μερίδιο των ΑΠΕ στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής προσδιορίζεται στο 61% έως το τέλος της δεκαετίας.

Αυξημένος κατά 9 GW o στόχος για αιολικά – φωτοβολταϊκά

Για να καλυφθεί ο νέος στόχος φαίνεται να έχει «κλειδώσει» η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ έως το 2030 στα 28 GW. Σε αυτά περιλαμβάνονται 3,2 GW υδροηλεκτρικών και τα 680 MW του αντλησιοταμιευτικού της Αμφιλοχίας, ήτοι περίπου 3,9 GW, καθώς και λιγότερο από μισό GW από μονάδες βιομάζας, βιοαερίου, γεωθερμίας κλπ. Τα υπόλοιπα 24 GW θα είναι αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Το ισχύον ΕΣΕΚ προβλέπει 19 GW ΑΠΕ έως το τέλος της δεκαετίας, εκ των οποίων 14,7 GW αιολικά και φωτοβολταϊκά. Με άλλα λόγια, σχεδιάζεται ο στόχος του 2030 για «καθαρές» ΑΠΕ να αυξηθεί από τα 14,7 GW στα 24 GW, δηλαδή κατά περίπου 9 GW. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε αυτά θα περιλαμβάνονται και 2,5 GW υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Πάντως, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ήδη τεράστιο. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε σε άρθρο του στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης «εν μέσω πληθώρας εισερχόμενων αιτημάτων, χορηγήσαμε Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης (σ.σ. με το ηλεκτρικό δίκτυο) για νέους σταθμούς ΑΠΕ, ισχύος 5 GW, ενώ η συνολική ισχύς των έργων με ενεργές Προσφορές Σύνδεσης ανέρχεται σε 12 GW».

Παράλληλα, με τους αυξημένους στόχους διείσδυσης των ΑΠΕ, το νέο ΕΣΕΚ αυξάνει και το αναγκαίο για το σύστημα χαρτοφυλάκιο της αποθήκευσης ενέργειας έως το 2030. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναγκαία δυναμικότητα αυξάνεται στα 8 GW από τα 2,7 GW στο ισχύον ΕΣΕΚ _ 1,2 GW μονάδες συσσωρευτών και 1,5 GW αντλησιοταμίευση (περίπου 800 MW οι μονάδες της ΔΕΗ σε Θησαυρό και Σφηκιά και 680 MW της ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία).

Έτσι, από τον νέο στόχο των 8 GW, αφαιρώντας το 1,5 GW της αντλησιοταμίευσης και πιθανώς 300 MW υδρογόνου, απομένουν 6,2 GW για αποθήκευση ενέργειας με συσσωρευτές, ισχύ στην οποία πιθανώς θα συνυπολογιστούν και οι μπαταρίες της ηλεκτροκίνησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments