Διεθνή

Bloomberg: Κι όμως, το βρετανικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι από τα καλύτερα στον κόσμο

Bloomberg: Κι όμως, το βρετανικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι από τα καλύτερα στον κόσμο

Πηγή Φωτογραφίας: Goodreturns

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό το 29% είναι μόνο η "βάση" της γαλαντομίας της χώρας.

Να κάτι το οποίο είμαι σίγουρη ότι δεν γνωρίζατε: το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει ένα από τα καλύτερα συνταξιοδοτικά συστήματα στον κόσμο. Δεν το ξέρετε γιατί δεν αναφέρεται στο δημόσιο λόγο σχεδόν ποτέ.

Όταν βλέπετε πρωτοσέλιδα σχετικά με τις συντάξεις του Ηνωμένου Βασιλείου, τείνουν να εστιάζουν στο επίπεδο της κρατικής σύνταξης σε σχέση με τις κρατικές συντάξεις σε άλλα μέρη του κόσμου. Εάν διαβάσετε τα συγκεκριμένα ρεπορτάζ, θα μάθετε ότι η ετήσια έκθεση για τις συντάξεις του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) τοποθετεί τη βρετανική συνταξιοδοτική παροχή στο κάτω μέρος του “σωρού” όταν μετράται ως προς το καθαρό ποσοστό αναπλήρωσης – το ποσοστό δηλαδή του μέσου εισοδήματος της εποχής που ο συνταξιούχος εργαζόταν. Η Βρετανία πληρώνει γύρω στο 29%. Ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 59%.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό το 29% είναι μόνο η “βάση” της γαλαντομίας της χώρας. Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη η οποία προσφέρεται για όσους δεν διαθέτουν ιδιωτικά συμπληρώματα. Το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα για έναν συνταξιούχο χωρίς κανέναν άλλο πόρο είναι για παράδειγμα περίπου 18.000 βρετανικές λίρες (22.349 δολ.) – κι αυτά πριν αρχίσουμε να αθροίζουμε τα οφέλη της υγειονομικής περίθαλψης που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους στο 100%. Προσθέστε αυτά και το καθαρό μέσο ποσοστό αναπλήρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο από την πολιτεία ανέρχεται σε περισσότερο από 40%.

Ωστόσο, για να δούμε τις πραγματικές “χάρες” του συνταξιοδοτικού εισοδήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στις ιδιωτικές συντάξεις που υποστηρίζονται από το κράτος. Ας σκεφτεί κανείς τα τελευταία στοιχεία σχετικά με το ποσό που πληρώνει η HMRC, δηλαδή η βρετανική υπηρεσία δημοσίων εσόδων από φόρους και δασμούς, για φορολογική ελάφρυνση των συντάξεων: πέρυσι, το ποσό έφτασε για πρώτη φορά τα 50 δισεκατομμύρια. Αυτό σημαίνει μια αύξηση περίπου 15 δισ. λιρών μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια. Γιατί;

Το ΗΒ έχει μακρά ιστορία ιδιωτικών συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων με κρατικά κίνητρα, εκτός των πολύ γενναιόδωρων συντάξεων καθορισμένων παροχών που προσφέρονται στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα. Η Finance Act του 1921 επέτρεψε στους εργοδότες να συμψηφίζουν τις συνταξιοδοτικές εισφορές με τους φόρους τους και έδωσε στους εργαζομένους φορολογικές ελαφρύνσεις για όλες τις εισφορές με τον οριακό συντελεστή φόρου εισοδήματος, ενώ επέτρεψε σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία στους λογαριασμούς συντάξεων να αυξάνονται χωρίς να φορολογούνται.

Αυτόματη εγγραφή

Αυτό το σύστημα, ως βάση, παραμένει σε ισχύ, ωστόσο από το 2013 έχει βελτιωθεί ουσιαστικά με την εισαγωγή της αυτόματης εγγραφής, κάτι που έχουν κάνει πολύ λίγες άλλες χώρες. Εάν εργάζεστε, κερδίζετε περισσότερες από 10.000 λίρες και είστε άνω των 22 ετών, τουλάχιστον το 8% του εισοδήματός σας μεταφέρεται αυτόματα σε συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για εσάς – με όλα τα φορολογικά οφέλη που αναφέρονται παραπάνω να ενεργοποιούνται επίσης αυτόματα.

Εάν ο μέσος άνθρωπος με τον μέσο μισθό εργάζεται για 30 και πλέον χρόνια και η χοάνη των συνταξιοδοτικών του αποταμιεύσεων του έχει – ας πούμε – μια ετήσια αύξηση 5%, κατά μέσο όρο, θα καταλήξει με ένα ελάχιστο ποσό της τάξης των 250.000 λιρών όταν συνταξιοδοτηθεί. Αυτό δεν πρόκειται να οδηγήσει κάποιον στην αγκαλιά της πολυτέλειας, εάν ωστόσο προστεθεί στην κρατική σύνταξη, διαμορφώνει ένα ετήσιο εισόδημα περίπου 23.000 λιρών – περισσότερο από το 70% του μέσου ετήσιου εισοδήματος από μισθούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κυβέρνηση του ΗΒ υπολογίζει έτσι το τρέχον μέσο καθαρό ποσοστό αναπλήρωσης στο 58%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments