Διεθνή

Η ισπανική κεντροδεξιά στους δρόμους

Η ισπανική κεντροδεξιά στους δρόμους

Πηγή Φωτογραφίας: ethnos.gr

Χιλιάδες κεντροδεξιοί πλημμύρισαν, σήμερα, τους δρόμους της Μαδρίτης, διαδηλώνοντας εναντίον της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ, ζητώντας την παραίτηση του κεντροαριστερού πρωθυπουργού.

Χιλιάδες κεντροδεξιοί πλημμύρισαν, σήμερα, τους δρόμους της Μαδρίτης, διαδηλώνοντας εναντίον της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ, ζητώντας την παραίτηση του κεντροαριστερού πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, οι διαδηλωτές κυμάτισαν εθνικές, κόκκινες και κίτρινες, σημαίες της Ισπανίας και ζήτησαν την παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού, χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις όπως τον χαρακτηρισμό «προδότης» για τον πρωθυπουργό.

Περίπου 30.000 κεντροδεξιοί συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Cibeles στη Μαδρίτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας και του υπουργείου Εσωτερικών, με τους διοργανωτές να ανεβάζουν τον αριθμό σε 70.000 άτομα.

Η διαδήλωση, η οποία διοργανώθηκε μετά από κάλεσμα δεξιών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, είχε την υποστήριξη του Λαϊκού Κόμματος, του κύριου αντιπολιτευτικού κόμματος, καθώς επίσης και του ακροδεξιού σχηματισμού Vox. Η κεντροδεξιά παράταξη φέρεται πραγματικά εξοργισμένη με την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το αδίκημα της εξέγερσης, με κύρια κατηγορία εννέα Καταλανούς ηγέτες, αγωνιστές της ανεξαρτησίας, που καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης για το ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017.Αυτό το αδίκημα της εξέγερσης αντικαταστάθηκε από αδίκημα που τιμωρείται με λιγότερο αυστηρές ποινές φυλάκισης.

Επίσης, η ισπανική κεντροδεξιά επικρίνει έναν νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε από την σοσιαλιστική πλειοψηφία, κατά της σεξουαλικής βίας, νόμος που μειώνει τις ποινές για σεξουαλικά αδικήματα.

Μιλώντας στον Τύπο κατά την έναρξη της συγκέντρωσης, ο ηγέτης του Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ, κατήγγειλε «τη χειρότερη κυβέρνηση στην ιστορία της Ισπανίας», την κυβέρνηση που είχε «διχάσει τους Ισπανούς και απελευθέρωσε βιαστές και πραξικοπηματίες».

Ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεïχό, ο οποίος προσπαθεί να μετακινήσει το Λαϊκό Κόμμα προς περισσότερο κεντρώες θέσεις από τον περασμένο Απρίλιο οπότε και ανέλαβε την προεδρία του κόμματος, δεν παρευρέθηκε στη συγκέντρωση, αλλά ενθάρρυνε ένθερμα τα μέλη του κόμματος να συμμετάσχουν.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δίνουν το κεντροδεξιό κόμμα ως το ισχυρό φαβορί για τις γενικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το τέλος του έτους, αλλά δείχνουν, επίσης, ότι οι συντηρητικοί θα χρειαστούν την υποστήριξη του Vox για να κυβερνήσουν.

Επίσης, τοπικές και περιφερειακές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο. Χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η κυβέρνηση του Σάντσεθ αναγκάστηκε από τον σχηματισμό της να διαπραγματευτεί με τους Βάσκους και Καταλανούς αυτονομιστές για την έγκριση των νόμων της, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή της κεντροδεξιάς.

Οι Συντηρητικοί κατηγορούν τον Πέδρο Σάντσεθ ότι κατέστειλε το αδίκημα της εξέγερσης για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του καταλανικού κόμματος ανεξαρτησίας ERC στο Κοινοβούλιο. Από την πλευρά της, πάντως, η κυβέρνηση απαντά ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι αντίθετη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments