Διεθνή

Η Τουρκία, η σουηδική ακροδεξιά και το αμφιλεγόμενο Κοράνι

Η Τουρκία, η σουηδική ακροδεξιά και το αμφιλεγόμενο Κοράνι

Πηγή Φωτογραφίας: A.P. Photo/Burhan Ozbilici

Η Τουρκία επιστρέφει στο θέμα της σημερινής συγκέντρωσης των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών, οι οποίοι, στις 3μμ ώρα Ελλάδας, διαδηλώνουν εναντίον του Κορανίου.

Η Τουρκία επιστρέφει στο θέμα της σημερινής συγκέντρωσης των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών, οι οποίοι, στις 3μμ ώρα Ελλάδας, διαδηλώνουν εναντίον του Κορανίου.

Αυτήν την φορά, είναι ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής μας χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ζητεί από τις δημόσιες αρχές της Σουηδίας την ακύρωση της επίμαχης διαδήλωσης της σουηδικής ακροδεξιάς. Το πρόσωπο που στοχοποιείται πολιτικά από την τουρκική πλευρά, είναι ο πρόεδρος των Σουηδών Δημοκρατών, είναι ουσιαστικά ο πρόεδρος του κόμματος, Τζίμι Άκεσον, με βάση και όσα αναφέρει ο τουρκικός Τύπος.

Πιο αναλυτικά, ο Μεβλούτ Τσαβούσολγου υποστηρίζει ότι «αυτή η άδεια δόθηκε σε αυτό το πρόσωπο, παρόλες τις προειδοποιήσεις μας. Αυτή η αχρεία πράξη θα λάβει χώρα γύρω στις 16:00 ώρα Τουρκίας, ελπίζω ότι οι σουηδικές αρχές θα έχουν λάβει μέχρι τότε τα απαραίτητα μέτρα και δεν θα το επιτρέψουν».

Πιο πριν, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, είχε ενημερώσει πως η επίσκεψη του Σουηδού ομολόγου του στην Άγκυρα ακυρώνεται λόγω της σημερινής διαδήλωσης  «η επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας Πολ Γιόνσον στην Τουρκία στις 27 Ιανουαρίου έχασε το νόημα και τη σημασία της, οπότε την ακυρώσαμε».

Αν και φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι πρόκειται για μία παρέμβαση της Άγκυρας στα εσωτερικά ζητήματα μιας άλλης χώρας, αυτό δεν είναι, ωστόσο, ακριβές, κατά το ότι αυτό που είναι προσβλητικό είναι το κάψιμο του Κορανίου και μάλιστα, σε δημόσιους χώρους. Αυτός είναι ο διακηρυγμένος στόχος της σημερινής διαδήλωσης της σουηδικής ακροδεξιάς. Το κάψιμο ενός βιβλίου είναι το εξουδετέρωση ενός πνευματικού έργου, ενδεχόμενο που αποκρούεται αποφασιστικά από τον δυτικό νομικό πολιτισμό.

Επιπλέον, οι Σουηδοί Δημοκράτες δεν είναι ένα κεντροδεξιό ή δεξιό κόμμα, όπως υποστηρίζεται από ορισμένους κύκλους. Η πολιτική προσέγγιση του κόμματος είναι ακροδεξιά. Ευνοεί, δε, την μηδενική μετανάστευση στην σουηδική χώρα, σε αντίθεση προς τον κυβερνητικό του εταίρο, το Κόμμα των Μετριοπαθών, που έχει μια συντηρητική πολιτική φυσιογνωμία και από το οποίο προέρχεται ο πρωθυπουργός της χώρας Ουλφ Κρίστερσον.

Σε σουηδικούς διαδικτυακούς τόπους, υποστηρίζεται ότι το Κοράνι, το ιερό βιβλίο του Ισλάμ, διδάσκει την λαθρομετανάστευση των πιστών στις δυτικές χώρες και  ότι η Σουηδία περιγράφεται ως μια χώρα – πέρασμα προς την Δύση, η οποία πρέπει να εξισλαμιστεί. Αυτή η υποδοχή και η ερμηνεία του Κορανίου τροφοδοτούν, εδώ και χρόνια, την άκρατη ξενοφοβία σε κοινωνικά μεσοστρώματα, εκεί ακριβώς όπου κρίθηκε και η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση.

Μέχρι στιγμής πάντως, οι Μετριοπαθείς του Κρίστερσον καλούν σε ακύρωση του καψίματος του ιερού βιβλίου των πιστών του Ισλάμ, αλλά οι Σουηδοί Δημοκράτες (SD) εμφανίζονται ανυποχώρητοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments