Διεθνή

Ρήγμα στους συμμάχους και «ναυάγιο» για τα Leopard 2 – Γιατί τα θέλει διακαώς το Κίεβο

Ρήγμα στους συμμάχους και «ναυάγιο» για τα Leopard 2 – Γιατί τα θέλει διακαώς το Κίεβο

Πηγή Φωτογραφίας: KMW

Η Γερμανία διατύπωσε τις ισχυρότερες ενστάσεις για την αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία - Κάθε χώρα θα αποφασίσει μόνη της

Το πρώτο ρήγμα στη δυτική συνοχή ως προς την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μετά από 11 μήνες έκανε την εμφάνισή του χθες στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν, καθώς οι 50 εκπρόσωποι κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που παρευρέθηκαν στην όγδοη κατά σειρά συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για την Ουκρανία, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο για την αποστολή αρμάτων μάχης στο Κίεβο, με τις ισχυρότερες ενστάσεις να καταγράφονται από γερμανικής πλευράς όπως γράφει η Γεωργία Σαδανά.

Αντίθετα, η λύση που τελικά προκρίθηκε ως προϊόν εντατικών παρασκηνιακών διαβουλεύσεων ήταν η καθεμιά χώρα να αποφασίσει ξεχωριστά αν θα εφοδιάσει ή όχι την Ουκρανία με βαρέα άρματα μάχης, όπως εξήγησε ο Ολλανδός Πρόεδρος του Στρατιωτικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, Ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. Στη διάρκειά της, η Γερμανία υπήρξε αρνητική στην παράδοση των αρμάτων μάχης της τύπου Leopard 2 στους αμυνόμενους, καθώς θεωρούνται από τα κορυφαία του είδους στον κόσμο, με εξαγωγές προς την Ασία και την Μέση Ανατολή.

Μπροστά στο γερμανικό «φρένο» στα βαρέα όπλα, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι εκτίμησε χθες το βράδυ πως «δεν υπάρχει άλλη λύση» παρά μόνο η διάθεση βαρέων αρμάτων από τη Δύση στη χώρα του, κατανοώντας πως στο εξής «θα χρειαστεί να αγωνιστούμε για τον εφοδιασμό με σύγχρονα άρματα». Από πλευράς της, η Αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεσουν ανέφερε στο Telegram πως «οι Ουκρανοί θα πολεμήσουν! Με άρματα ή χωρίς αυτά. Αλλά κάθε άρμα από το Ράμσταϊν σημαίνει ζωές Ουκρανών που θα σωθούν», καθώς τα σοβιετικής κοπής άρματα που διαθέτει η χώρα της πέφτουν αύτανδρα, σε περίπτωση που χτυπηθούν.

Ακλόνητος ο Μπάιντεν

Παρά το αδιέξοδο, ο Πολωνός Υπουργός Άμυνας εκτίμησε πως οι προσπάθειες των χωρών τελικά θα καρποφορήσουν, δεδομένου ότι η μία μετά την άλλη οι δυτικές χώρες ανακοινώνουν τις τελευταίες ημέρες την παροχή νέων οπλικών συστημάτων και εξοπλισμού προς τους Ουκρανούς, προκειμένου να μην τεθεί σε διακινδύνευση το προβάδισμά τους, αποτέλεσμα της αντεπίθεσης που εξαπέλυσαν κατά των ρωσικών δυνάμεων το περασμένο φθινόπωρο.

Εξίσου αισιόδοξος με τον Πολωνό Υπουργό εμφανίστηκε και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος απάντησε ότι «η Ουκρανία θα λάβει όλη τη βοήθεια που χρειάζεται», παρότι Γερμανοί αξιωματούχοι επιμένουν όλες τις τελευταίες ημέρες πως δεν θα στείλουν τα Leopard2 στην Ουκρανία, αλλά και δεν θα επιτρέψουν σε καμία άλλη χώρα με τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης στο απόθεμά τους να το πράξει, εκτός εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν να στείλουν τα M1 Abrams άρματα μάχης στο Κίεβο, παραβλέποντας το υλικοτεχνικό κόστος για τη συντήρησή τους.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, πάντως, οι Υπουργοί Άμυνας των δύο εμπλεκόμενων μερών αρνήθηκαν την οποιαδήποτε «σύνδεση» μεταξύ των ΗΠΑ, που δυνητικά στέλνουν τα άρματα μάχης M1 Abrams και της Γερμανίας που δε στέλνει ή δεν επιτρέπει προς στιγμήν τη μεταφορά των αρμάτων Leopard 2 στην Ουκρανία.

Αντί των Leopard 2, ωστόσο, ο νεοδιορισθείς υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε χθες πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 1,08 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη χώρα του για την Ουκρανία.

Με δεδομένη την ασφυκτική πίεση για τα άρματα μάχης, το Βερολίνο επέλεξε να ενισχύσει με άλλα οπλικά συστήματα – άγνωστο ακόμη πια- το Κίεβο, απογοητεύοντας σε μεγάλο βαθμό τους Συμμάχους αναφορικά με τα αντανακλαστικά του, καθοριστικά για την τελική έκβαση της μάχης.

Ζωτικής σημασίας τα Leopard 2

Από αμερικανικής σκοπιάς, πάντως, η στήριξη στην Ουκρανία προέρχεται από όλες τις πτέρυγες του Κογκρέσου, όπως τόνισαν στον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι γερουσιαστές και των δύο κομμάτων, που τον συνάντησαν χθες, διευκολύνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τους χειρισμούς του Τζο Μπάιντεν, δεδομένης και της άρνησης της Γερμανίας να παράξει προς το Κίεβο τα απαραίτητα άρματα μάχης τύπου Leopard 2. Τα τελευταία παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1979, ενώ θεωρούνται ένα ζωτικής σημασίας, σύγχρονο στρατιωτικό όχημα που θα ενίσχυε καθοριστικά τις δυνάμεις του Κιέβου. Σημειωτέον ότι υπάρχουν περίπου 2.000 οχήματα Leopard 2 σε όλη την Ευρώπη, σε διαφορετικά επίπεδα ετοιμότητας.

Ταυτόχρονα, προς όφελος των Ουκρανών κυλούν τα πράγματα στο πεδίο της αεράμυνας, καθώς το Πεντάγωνο ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας ότι τα ουκρανικά στρατεύματα ξεκίνησαν εκπαίδευση στο πυραυλικό σύστημα Patriot στο «Fort Sill», στην Οκλαχόμα, όπου οι ΗΠΑ διεξάγουν τη δική τους εκπαίδευση σχετικά με τη λειτουργία και τη συντήρηση του προηγμένου συστήματος αεράμυνας. Το «Fort Sill» είναι μία από τις τέσσερις βασικές τοποθεσίες εκπαίδευσης του Στρατού των ΗΠΑ, αλλά και έδρα της Σχολής Πυροβολικού, η οποία εκπαιδεύει μέλη της υπηρεσίας για περισσότερο από έναν αιώνα.

Πηγή: protothema.gr/Γεωργία Σαδανά

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments