Διεθνή

Το ραντεβού της Γερμανίας με την Ιστορία

Το ραντεβού της Γερμανίας με την Ιστορία

Πηγή Φωτογραφίας: FORBES.COM

Οι Ουκρανοί προτρέπουν ανοιχτά τους δυτικούς συμμάχους να στείλουν πρόσθετα τανκ

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στους δυτικούς συμμάχους για την αποστολή γερμανικών τεθωρακισμένων οχημάτων στο Κίεβο. Η Γερμανία συνεχίζει να «δραματοποιεί» την προμήθεια τανκ Leopard 2, ταυτίζοντάς την με εμπλοκή σε πόλεμο για πρώτη φορά μετά το εφιαλτικό 1945. Η πραγματικότητα είναι ωστόσο πιο απλή, όπως οι υπόλοιπες δυτικές χώρες δείχνουν με το φωτεινό παράδειγμά τους.

Οι Ουκρανοί προτρέπουν ανοιχτά τους δυτικούς συμμάχους να στείλουν πρόσθετα τανκ. Τα Leopard 2 έχουν το προτέρημα να αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, στις «λασπομαχίες» και στα χιόνια περισσότερο από κάθε άλλο ανάλογο τανκ στον δυτικό κόσμο. Και ο φετινός χειμώνας προμηνύεται δύσκολος στη νότια και ανατολική Ουκρανία. Η Μεγάλη Βρετανία εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη και την υποστήριξή της στο Κίεβο και τον ουκρανικό λαό. Ο Ρίσι Σούνακ δεσμεύεται, σχεδόν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, για την αποστολή του πιο πολύτιμου τεθωρακισμένου οχήματος του βρετανικού στρατού, των Challenger 2.

Ακόμη και η πιο συγκρατημένη Γαλλία αντιλαμβάνεται ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, περίπου ασφυκτικά, για την Ουκρανία και, μαζί με αυτήν, για όλον τον δυτικό κόσμο. Ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος στο παρελθόν είχε ζητήσει να μην ταπεινωθεί η Ρωσία, τώρα μιλά ανοιχτά για νίκη της Ουκρανίας και της έχει υποσχεθεί ελαφρά άρματα μάχης AMX-10 RC, τα οποία θα αρχίσουν να φτάνουν τον επόμενο μήνα. Αν ο ουκρανικός στρατός δεν ενδυναμωθεί ουσιαστικά και με Leopard 2, τότε είναι ορατός διά γυμνού οφθαλμού ο κίνδυνος της παράτασης της πολεμικής αναμέτρησης και με την πλάστιγγα των εδαφικών καταλήψεων και ανακαταλήψεων να γέρνει υπέρ του Βλαδίμηρου.

Οι πρόσφατες, επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας «κάτι» δείχνουν. Η αποτυχία παροχής αρκετών όπλων, ειδικά βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων, θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να παραταθεί αυτός ο πόλεμος, πιθανά και πέραν του ουκρανικού εδάφους. Η Γερμανία είναι απομονωμένη, για την ακρίβεια απομονώνεται με τις δικές της αμφιταλαντεύσεις, οι οποίες, ως προς το ιστορικό του βάρος, είναι πλήρως κατανοητές.

Με τους όρους, όμως, της τρέχουσας συνθήκης, το Βερολίνο φαίνεται να αποφεύγει να πράξει αυτό που του ζητεί η ίδια η Ιστορία και του υπαγορεύει και το ιστορικό παρελθόν του. Αμφιταλαντεύεται για το εάν θα κάνει αυτό που του ζητάει η Ιστορία, η οποία επιφυλάσσει, ως φαίνεται, αυτό το δίλημμα στην ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης: τα γερμανικά τανκς Leopard 2 είναι αυτά που θα επιτρέψουν στις ουκρανικές δυνάμεις να αμυνθούν και να πραγματοποιήσουν άλλη μια αντεπίθεση, μέσα στους επόμενους μήνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments