Διεθνή

Ο Ερντογάν επιμένει στον ρόλο του μεσολαβητή

Ο Ερντογάν επιμένει στον ρόλο του μεσολαβητή

Πηγή Φωτογραφίας: Ukrainian Presidential Press Office via AP, File

Επιστρέφει στον ρόλο του μεσολαβητή ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επιστρέφει στον ρόλο του μεσολαβητή ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτήν την φορά, ο Ερντογάν προσέγγισε τον Ουκρανό ομόλογό του, επιχειρώντας να υποδυθεί έναν ρόλο, που επιφυλάσσει για τον εαυτό του.

Ιδιαίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε έτοιμος να παράσχει τη διαμεσολαβητική συμβολή του στην εδραίωση της ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε την ετοιμότητά του να προχωρήσει με μια διπλωματική απάντηση και να επιτύχει την εδραίωση μιας διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία», σύμφωνα με όσα ανέφερε σε ανακοίνωσή του το προεδρικό γραφείο.

Για αυτόν τον λόγο, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία παραμένει έτοιμη να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή σε μια ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ των δύο χωρών, εάν χρειαστεί.

Επίσης, σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετικά το πρακτορείο ειδήσεων της γείτονος Anadolu, οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο μετά από σχεδόν ένα χρόνο πολεμικών εχθροπραξιών.

Η κίνηση αυτή του Ερντογάν δεν θα έπρεπε  να εκπλήσσει, παρά το ότι είναι φίλα διακείμενος προς την Ρωσία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο πολιτικός ηγέτης που αρέσκεται να αποκαλύπτεται σε περιόδους κρίσης και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία του άνοιξε νέες ευκαιρίες και νέες δυνατότητες.

Μπροστά στα νέα διεθνοπολιτικά και γεωπολιτικά δεδομένα, ιδιαίτερα στην ευρύτερη Μέση Ανατολήο ισχυρός άνδρας της Άγκυρας προσεγγίζει αντιπάλους και συμμάχους, παρέχοντας υπηρεσίες διαμεσολάβησης και κατευνασμού και επιχειρώντας να τοποθετήσει  την χώρα του στο κύριο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του ΝΑΤΟ. Ο ρόλος του μεσολαβητή ενδείκνυται πρωτίστως για την πολεμική σύγκρουση Ουκρανίας και Ρωσίας.

Στην τουρκική πολιτική σκηνή, αυτό μεταφράζεται σε τόνωση της δημοτικότητάς του, κάτι που καταγράφεται από την αρχή της σύγκρουσης. Η ενίσχυση αυτή του δημοσκοπικού ποσοστού του Τούρκου προέδρου κινείται από τρεις έως πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Το δημοσκοπικό και πολιτικό όφελος είναι λοιπόν προφανές για τον Ερντογάν, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments