Διεθνή

Αργεντινή και Βραζιλία σχεδιάζουν κοινό νόμισμα

Αργεντινή και Βραζιλία σχεδιάζουν κοινό νόμισμα

Πηγή Φωτογραφίας: Business news/Pixabay

Η Βραζιλία και η Αργεντινή πρόκειται να ανακοινώσουν, αυτήν την εβδομάδα, την έναρξη των προπαρασκευαστικών εργασιών για τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος.

Η Βραζιλία και η Αργεντινή πρόκειται να ανακοινώσουν, αυτήν την εβδομάδα, την έναρξη των προπαρασκευαστικών εργασιών για τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος. Το έργο θα συζητηθεί σε ειδική σύνοδο κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μπουένος Άιρες, και θα στοχεύει στη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος για τις δύο χώρες, νόμισμς που μπορεί να ενισχύσει το περιφερειακό εμπόριο και να μειώσει την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του σημερινού φύλλου των Financial Times.

Πιο συγκεκριμένα, η Βραζιλία και η Αργεντινή θα ανακοινώσουν αυτήν την εβδομάδα την έναρξη των προπαρασκευαστικών εργασιών για τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος, κατά τους Financial Times.

Οι εργασίες ανάμεσα στις δύο χώρες θα στοχεύουν στην δημιουργία ενός νέου νομίσματος που μπορεί να ενισχύσει το περιφερειακό εμπόριο και να μειώσει την εξάρτηση από το αμερικανικό δολάριο. Η Βραζιλία προτείνει στην Αργεντινή  αυτό το νόμισμα να ονομαστεί «sur», που σημαίνει το «νότιο». Έτσι, αν όλα γίνουν κατ’ ευχήν των δύο χωρών, το νόμισμα των δύο χωρών θα ονομάζεται το «νότιο νόμισμα» και θα φιλοδοξεί να αποτελεί την αποτύπωση της δεύτερης, μεγαλύτερης νομισματικής ένωσης στον πλανήτη.

«Θα υπάρξει απόφαση για την έναρξη της μελέτης των απαραίτητων παραμέτρων για ένα κοινό νόμισμα, το οποίο περιλαμβάνει ζητήματα που κυμαίνονται από δημοσιονομικά ζητήματα μέχρι το βάρος της οικονομίας κάθε χώρας έως τον ρόλο των τραπεζικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Σέρτζιο Μάσα.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές ανακοινώθηκε πως το πρώτο ταξίδι του νέου προέδρου της Βραζιλίας, Λούλα, θα γίνει στην Αργεντινή.

Η ιδέα ενός κοινού νομίσματος για τις δύο πιο μεγάλες χώρες της Λατινική Αμερικής είχε ήδη διατυπωθεί το 2019 από πολιτικούς και στις δύο χώρες,  πριν απορριφθεί από την κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας εκείνη την εποχή. Ο τότε Βραζιλιάνος πρόεδρος Μπολσονάρου είχε εκφραστεί με ιδιαίτερα θετικούς λόγους για την ιδέα ενός κοινού νομίσματος.

Το νέο σχέδιο κοινού νομίσματος θα μπορούσε αργότερα να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Επίσημη ανακοίνωση για την επίσκεψη του Βραζιλιάνου προέδρου Λούλα στην Αργεντινή αναμένεται να δημοσιοποιηθεί απόψε το βράδυ.

Αν αποφασιστεί η κοινή νομισματική δέσμευση των δύο χωρών, θα πρέπει να ληφθεί  υπ’ όψη ότι το ότι η ολοκλήρωση ενός τέτοιου φιλόδοξου εγχειρήματος θα απαιτήσει πολλά χρόνια, δεδομένου ότι ένα κοινό νόμισμα θα αντιστοιχούσε στο 5% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Σημειωτέον, δε, ότι τα μακροοικονομικά προβλήματα της Βραζιλίας και της Αργεντινής είναι ιδιαιτέρως οξυμμένα και ένα κοινό νόμισμα θα κληθεί να επωμιστεί το βάρος δύο ελλειμματικών οικονομιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments