Διεθνή

Η ασάφεια Πεσκόφ και το ζήτημα μιας νέας υποψηφιότητας Πούτιν

Η ασάφεια Πεσκόφ και το ζήτημα μιας νέας υποψηφιότητας Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/thepressproject.gr

Το θέμα απασχολεί ήδη ουκρανικά και άλλα δυτικά ενημερωτικά μέσα.

Κατά την διάρκεια της σημερινής τακτικής ενημέρωσης του Κρεμλίνου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου αρνήθηκε να πάρει σαφή θέση αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα μιας νέας υποψηφιότητας του Β. Πούτιν την επόμενη χρονιά. Το θέμα απασχολεί ήδη ουκρανικά και άλλα δυτικά ενημερωτικά μέσα.

Πιο ειδικά, το Κρεμλίνο αρνήθηκε, σήμερα, να διευκρινίσει εάν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιδιώξει την επανεκλογή του το 2024, οπότε και λήγει η τρέχουσα θητεία του. «Ο πρόεδρος δεν έχει κάνει καμία δήλωση για το θέμα», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε εάν ο Πούτιν σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα για άλλη μια θητεία.

Τα ουκρανικά και άλλα δυτικά μέσα ενημέρωσης κάνουν εικασίες για τα σχέδια του Β. Πούτιν για την επόμενη χρονιά, όταν θα πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές σύμφωνα με το ομοσπονδιακό συνταγματικό κείμενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Με την ευκαιρία αυτή, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξάρτητοι παρατηρητές και παράγοντες κοντά δυτικές κυβερνήσεις τονίζουν ότι οι ρωσικές εκλογές δεν είναι ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες, καθώς ο Πούτιν εκδίωξε, εξόρισε ή φυλάκισε όλους τους μεγάλους εγχώριους αντιπάλους του κατά τη διάρκεια των δύο και πλέον δεκαετιών στην εξουσία του. Υπήρξαν, επίσης, ισχυρισμοί για εκτεταμένη παράτυπη πλήρωση ψηφοδελτίων που απορρίφθηκαν από το Κρεμλίνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Β. Πούτιν υπέγραψε νόμο τον Απρίλιο του 2021, ο οποίος του επιτρέπει, θεωρητικά και θεσμικά, να παραμείνει στην προεδρική εξουσία μετά την κατάργηση του ορίου των δύο θητειών. Ο Ρώσος πρόεδρος ασκούσε το ύπατο πολιτειακό και πολιτικό αξίωμα από το 2000 έως το 2008, μετά από το οποίο παρέμεινε πρωθυπουργός υπό την προεδρία του Ντμίτρι Μεντβέντεφ  και επανεξελέγη πρόεδρος το 2021 και το 2018. Τον Νοέμβριο του 2021, υπερασπίστηκε το συνταγματικό του δικαίωμα να είναι υποψήφιος για μια νέα προεδρική θητεία, λέγοντας: «Δεν έχω αποφασίσει ακόμη αν θα το κάνω ή όχι, αλλά το απλό γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα υπάρχει, σταθεροποιεί αυτομάτως την εσωτερική πολιτική κατάσταση».

Σημειώνεται ότι, τον Απρίλιο του 2021, ο σημερινός πρόεδρος είχε υπογράψει τον νόμο, που του επιτρέπει να είναι υποψήφιος για δύο νέες εξαετείς προεδρικές θητείες, ανοίγοντας έτσι την πόρτα για τη συνέχειά της πολιτικής κυριαρχίας του στο Κρεμλίνο μέχρι το 2036.

Ο νόμος, που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της ρωσικής κυβέρνησης, εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο τον Μάρτιο, μετά από συνταγματικό δημοψήφισμα, το οποίο διοργανώθηκε το καλοκαίρι του 2020.

Θεωρητικά, ο Ρώσος πρόεδρος θα πρέπει να συνταξιοδοτηθεί στο τέλος της τρέχουσας θητείας του το 2024, καθώς η ρωσική νομοθεσία δεν επιτρέπει περισσότερες από δύο διαδοχικές προεδρικές θητείες. Όμως, σύμφωνα με το νέο κείμενο του καταστατικού χάρτη της χώρας, αυτός «ο περιορισμός δεν ισχύει για όσους κατείχαν τη θέση του αρχηγού κράτους πριν από την έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων του Συντάγματος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments