Πολιτική

Liberal Κυριάκος vs Radical Αλέξης

Liberal Κυριάκος vs Radical Αλέξης

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Μικρό αλλά υπαρκτό επικοινωνιακό προβάδισμα καταγράφεται για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα, σε αυτόν τον πρώτο σύντομο γύρο τριήμερης αναμέτρησης των δύο αρχηγών απέναντι σε νεανικά κοινά.

Μικρό αλλά υπαρκτό επικοινωνιακό προβάδισμα καταγράφεται για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα, σε αυτόν τον πρώτο σύντομο γύρο τριήμερης αναμέτρησης των δύο αρχηγών απέναντι σε νεανικά κοινά.

Η Gen Z είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα κρίσιμα εκλογικά κοινά που καλούνται να «κατακτήσουν» οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων.

Ο liberal πρωθυπουργός και ο radical πρόεδρος του Σύριζα έδωσαν τα πρώτα δείγματα γραφής και τα πήγαν, αμφότεροι, από αρκετά έως πολύ καλά.

Την αρχή έκανε το επιτυχημένο βίντεο του Αλέξη Τσίπρα, Alexis, ο οποίος αποκαλείται Bro – Μπρόεδρος, όπου ο επικεφαλής του Σύριζα στάθηκε με άνεση, αν και υστέρησε ως προς το «νεανικό γκελ» στο δεύτερο.

Την «σκυτάλη» πήρε, σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Kyriakos, ο οποίος κέρδισε, στο φίνις, τις εντυπώσεις με την άνεση που χρησιμοποίησε ξενικούς όρους (trendy, cringe…) και, κυρίως, επειδή απεύθυνε ομιλία, μιλώντας με συντομία, σαφήνεια, συνεκτικότητα και κάνοντας χρήση των (απαραίτητων) ξένων όρων.

Πιο συγκεκριμένα, «η χώρα έχει ανάγκη τη σταθερότητα, τη συνέχεια και τη συνέπεια» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει το ρίσκο και η περιπέτεια της ακυβερνησίας.

«Το στοίχημα στη δεύτερη τετραετία θα είναι οι καλύτεροι μισθοί, σε μια καλύτερη καθημερινότητα, με αιχμή και το ‘Πρόγραμμα Στέγη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας – δείχνοντας εμμέσως, πλην σαφώς τον Αλέξη Τσίπρα – ότι «κάποιοι αντί για λύσεις, προτείνουν σποτάκια how to χωρίς να έχουν το know how, με πρωταγωνιστή έναν αρχηγό που θέλει να φανεί τρέντι, αλλά τελικά κινδυνεύει να γίνει κρίντζι».

Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ, αγαπητή Lídia (σ.σ.: Pereira, Ευρωβουλευτής) καλώς όρισες, ευχαριστώ για τις εμπνευσμένες παρατηρήσεις σου.

Aγαπητέ Ορφέα (σ.σ.: Γεωργίου, πρόεδρος ΟΝΝΕΔ), αγαπητέ Παύλο (σ.σ.: Μαρινάκης, γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας), Οννεδίτισσες και Οννεδίτες, φίλες και φίλοι, το ξέρετε πόσο ξεχωριστή χαρά είναι για μένα πάντα όταν βρίσκομαι ανάμεσά σας, όχι μόνο γιατί οι νέοι, τα πραγματικά τους προβλήματα, οι αληθινοί τους προβληματισμοί έχουν κεντρική θέση στην πολιτική μας. Αλλά γιατί προσωπικά κάθε φορά αντλώ δύναμη και ενθουσιασμό από την ορμή σας, εμπλουτίζοντας τη δική μου σκέψη από τις δικές σας αναζητήσεις.

Γιατί καμία πρωτοβουλία στο παρόν δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αν ταυτόχρονα δεν προβάλλεται και στο μέλλον. Και καμία επιλογή στο όνομα της κοινωνίας δεν μπορεί να υπηρετεί πραγματικά το ρόλο της αν δεν τη διαπερνούν ο ριζοσπαστισμός και η φρεσκάδα της γενιάς που έρχεται.

Σήμερα μάλιστα η ικανοποίησή μου είναι διπλή, γιατί αυτό το πολύ ενδιαφέρον European Youth Day το οποίο οργάνωσε ο Ορφέας και η ομάδα του, αποδεικνύει πως εσείς, η νεολαία της Νέας Δημοκρατίας, η νεολαία του EPP, η νεολαία του μεγαλύτερου κεντροδεξιού κόμματος, της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, εσείς λοιπόν, η ΟΝΝΕΔ, δεν παρακολουθείτε απλά τις εξελίξεις. Εχετε και τη θέληση αλλά κυρίως έχετε την κρίση για να τη συνδιαμορφώσετε, καταθέτοντας την ιδιαίτερη οπτική σας για τις κρίσιμες προκλήσεις της εποχής.

Για την τεχνολογική εξέλιξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό που φέρνουν νέες ευκαιρίες αλλά εγκυμονούν και πολλούς νέους κινδύνους, για μια οικονομία σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, που πρέπει όμως ταυτόχρονα να διαφυλάττει την ευημερία όλων, και κυρίως των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Όπως και για ένα καινούριο ύφος, έναν καινούριο τρόπο ζωής θα έλεγα, που θα διαμορφώνει μία νέα πολιτισμική, μία νέα αισθητική καθημερινότητα.

Σε όλα τα παραπάνω πιστεύω ότι η ελληνική διαδρομή έχει να προσφέρει πολλές ευκαιρίες για γόνιμες συζητήσεις. Με πρώτη βέβαια την αθόρυβη επανάσταση του gov.gr -αναφέρθηκε και σε αυτήν ο Ορφέας. Τα θετικά αποτελέσματά της είναι ήδη ορατά σε όλους, ορατά πρωτίστως στη νέα γενιά αλλά όχι μόνο. Θεαματικά αποτελέσματα κόντρα στην γραφειοκρατία, στις ουρές και στην ταλαιπωρία.

Και είχε απόλυτο δίκιο ο Ορφέας όταν αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση της εποχής: ο ψηφιακός αναθεωρητισμός να μην αποτελέσει μια καινούργια διαχωριστική γραμμή μεταξύ αυτών που έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία και αυτών που αισθάνονται την τεχνολογία ως απειλή.

Θα μοιραστώ μαζί σας μια ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία με έκανε να αισθανθώ πολύ αισιόδοξος. Λίγο πριν φύγω να πάω στο Νταβός βρέθηκα στον Δήμο Κορυδαλλού και έκανα μία επίσκεψη σε ένα κέντρο κατάρτισης για πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, οι οποίοι αισθάνθηκαν την ανάγκη σε μια πιο προχωρημένη ηλικία να αποκτήσουν πρόσβαση σε ψηφιακές δεξιότητες.

Πρέπει να σας πω ότι ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικό να βλέπω ανθρώπους που θα τους βλέπατε εσείς ως τους παππούδες και τις γιαγιάδες σας, να εξοικειώνονται με το διαδίκτυο, να μπαίνουν στο gov.gr. Και όταν ρώτησα μια κυρία γιατί το κάνει, πού βρήκε την ενέργεια σε αυτή την ηλικία να το κάνει, μου είπε ξεκάθαρα: “διότι δεν θέλω παιδί μου να είμαι εξαρτημένη από τον εγγονό μου κάθε φορά που χρειάζεται να μπω στο e-banking, θέλω να μπορώ να το κάνω μόνη μου».

Σκεφτείτε πόσο σημαντική είναι αυτή η χειραφέτηση σε αυτή την ηλικία για ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να βλέπουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το διαδίκτυο ως κάτι με το οποίο μπορεί να μην έχουν ποτέ μία εξοικείωση.

Αλλά βέβαια οι προκλήσεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με την εκπαίδευση, έχουν να κάνουν και με την αιχμή της τεχνολογίας. Πρέπει να σας πω ότι ίσως το θέμα το οποίο μονοπώλησε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τις συζητήσεις που έκανα στο Νταβός αφορούσε την εντυπωσιακή πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης και κυρίως τις καινούργιες εφαρμογές οι οποίες έχουν τη δυνατότητα, με ελάχιστη κατεύθυνση, να συνθέτουν ουσιαστικά γραπτό λόγο.

Κάνεις μια ερώτηση, θα μπορούσε ο Ορφέας ας πούμε να απευθυνθεί σε μια καινούργια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης και να της ζητήσει “γράψε μου μια ομιλία για την εκδήλωση που έχω σήμερα στην ΟΝΝΕΔ”. Και θα προέκυπτε ένα κείμενο με αρχή, μέση και τέλος, ChatGPT. Σκεφτείτε λίγο τις συνέπειες για τη δική σας εποχή, τις απειλές για την εκπαίδευση, πώς πρέπει να εξασφαλίζουμε, ας πούμε, την ακεραιότητα των εργασιών που θα υποβάλλετε.

Όλες αυτές είναι προκλήσεις που έρχονται από το μέλλον, ευκαιρίες αλλά και ταυτόχρονα απειλές, για τις οποίες θα συζητήσετε. Όπως θα συζητήσετε και για αυτήν την συνύπαρξη του πραγματικού κόσμου με τον εικονικό κόσμο.

Χαίρομαι γιατί έχετε απ’ ό,τι βλέπω ένα αφιέρωμα στο Metaverse και στην ιδέα τον εικονικών κόσμων. Έχει και ξεχωριστή σημασία μάλιστα, διότι δρομολογείται ήδη στην Ελλάδα η ίδρυση του γραφείου της Meta, της μητρικής εταιρείας του Facebook. Μάλιστα έχει γίνει και μία πολύ σημαντική εξαγορά ελληνικής startup εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται στον κόσμο του Metaverse.

Όλα αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα θέματα τα οποία θα συζητήσετε μαζί με την κυκλική και την πράσινη οικονομία, όπου η πατρίδα μας είναι ήδη πρωταγωνίστρια, καθώς είμαστε μία από τις δέκα πρώτες χώρες στον κόσμο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ με πρωτοβουλίες όπως τα “Έξυπνα Νησιά”, τα “Απάτητα Βουνά”, δείχνουμε πόσο αποτελεσματικά μπορεί να συμβαδίζει η οικονομική ανάπτυξη με την προστασία της φύσης.

Και θα έλεγα ότι η μεγάλη πρόκληση για τα ευαίσθητα οικοσυστήματά μας -βλέπω εδώ πέρα και τον καλό φίλο βουλευτή Κυκλάδων, τον Γιάννη Βρούτση- είναι όχι πώς θα αναπτυχθούμε περισσότερο, αλλά πόσο θα αναπτυχθούμε πιο έξυπνα και πώς η ανάπτυξη αυτή η οποία νομοτελειακά θα έρθει, δεν θα θέσει σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον, ειδικά σε κρίσιμα οικοσυστήματα όπως είναι τα νησιά μας ή τα μικρά μας νησιά.

Χαίρομαι που ανιχνεύετε, τέλος, αυτό το οποίο αποκαλούμε νέο “Ευρωπαϊκό Bauhaus”, έναν θεσμό ο οποίος με ενδιαφέρει ιδιαίτερα λόγω της συνολικής του σύλληψης, γιατί όπως και το αρχικό ρεύμα του Bauhaus, πριν από σχεδόν 100 χρόνια, φιλοδοξεί να ξυπνήσει ένα νέο κύμα καινοτομίας, προσαρμόζοντάς το όμως στις απαιτήσεις της εποχής. Και προσαρμόζοντας σε αυτές τις απαιτήσεις όλα όσα συνθέτουν τελικά τη δραστηριότητά του ανθρώπου: τα οικονομικά μοντέλα, τα προϊόντα, τις υπηρεσίες, τις κοινωνικές συμπεριφορές σε κάθε επίπεδο, αλλά και τα ρεύματα τέχνης και αισθητικές που τις πλαισιώνουν.

Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ανοιχτό στοίχημα, στο οποίο η Ελλάδα παίρνει μέρος με σχεδόν 30 -αν δεν κάνω λάθος- πιλοτικές δράσεις κυρίως σε επίπεδο Δήμων.

Φίλες και φίλοι, μπορεί εκδηλώσεις όπως η σημερινή για κάποιους να φαντάζουν τεχνοκρατικές ή ερευνητικές. Όμως τολμώ να πω ότι συγκροτούν βαθιές και σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις.

Διότι τι άλλο από την αναζήτηση των δρόμων προς μία καλύτερη ζωή τελικά είναι η πολιτική; Και ποιος αμφισβητεί ότι κάτω από τους τίτλους της ημερίδας σας κρύβεται ο βαθύς προβληματισμός για την απασχόληση και την ευημερία τα επόμενα χρόνια; Η δυνατότητα της δικής σας γενιάς να ζήσει καλύτερα από ό,τι η γενιά των πατεράδων σας, των μανάδων σας, των παππούδων και των γιαγιάδων σας.

Και αν την πρωτοβουλία γι’ αυτό δεν έχουν οι νέοι, τότε ποιοι άραγε είναι οι κατάλληλοι εισηγητές για τα προβλήματα του μέλλοντος; Χαίρομαι λοιπόν που συμμετέχω σε αυτήν την ημερίδα και χαίρομαι που συμμετέχετε και εσείς, όλοι σας. Όχι απλά ως μέλη της μεγαλύτερης πολιτικής νεολαίας της χώρας, αλλά ως συνειδητοί και ενημερωμένοι και ενεργοί πολίτες.

Εξάλλου η γενιά σας γνώρισε αλλεπάλληλες δοκιμασίες. Ύστερα από μία βαθιά οικονομική κρίση η οποία στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Πορτογαλία, κράτησε αχρείαστα πολύ περισσότερο. Ακολούθησε αμέσως μετά ένας παγκόσμιος υγειονομικός “σεισμός”. Χαίρομαι που ο Ορφέας ανέδειξε, το γεγονός ότι η ΟΝΝΕΔ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του εμβολιασμού όταν ακόμα υπήρχε μεγάλη καχυποψία για την ανάγκη εμβολιασμού, ειδικά στη δική σας τη γενιά. Μία πανδημία η οποία άλλαξε τις συμπεριφορές και οι επιπτώσεις αυτών των αλλαγών θα μελετώνται και θα μας συνοδεύουν για πολλά χρόνια ακόμα.

Αμέσως μετά η γενιά σας βίωσε κάτι το οποίο φανταζόταν αδιανόητο και για τη δική μας γενιά: έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης. Έναν πόλεμο που προκαλεί ενεργειακή “έκρηξη” και κύματα ακρίβειας. Και δεν θέλω να το ξεχνάτε ότι υπάρχει πόλεμος σήμερα, σκοτώνονται κάθε μέρα άνθρωποι στην Ουκρανία, πεθαίνουν άνθρωποι για να υπερασπιστούν την εδαφική τους ακεραιότητα και την ελευθερία τους. Αυτό συμβαίνει κάθε μέρα, σήμερα που μιλάμε.

Και όταν βρέθηκα στην Αλεξανδρούπολη, θύμισα ότι η Αλεξανδρούπολη απέχει από την Οδησσό λιγότερο από ό,τι απέχει η Αλεξανδρούπολη από την Καλαμάτα. Είναι πολύ πιο κοντά από όσο νομίζουμε αυτός ο πόλεμος και μας αφορά όλους.

Όλα αυτά συμβαίνουν στη δική σας τη γενιά, όταν μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον ξυπνούν και άλλες περιφερειακές και εθνικές προκλήσεις. Την ίδια ώρα, όλος ο πλανήτης ψάχνει ακόμα να βρει έναν κοινό βηματισμό απέναντι στην κοινή απειλή της κλιματικής κρίσης, το πιο δύσκολο πρόβλημα συγχρονισμού παγκόσμιας πολιτικής που έχουμε ποτέ αντιμετωπίσει ως ανθρωπότητα.

Κι είναι απολύτως φυσικό η δική σας η γενιά και να αγωνιά και να φοβάται, αλλά κυρίως να αισθάνεστε την ανάγκη να μπείτε στη μάχη ώστε οι κοινωνίες μας να γυρίσουν σελίδα.

Εσείς ειδικά στην ΟΝΝΕΔ, αγαπητέ Ορφέα, ξέρετε καλά τα πολλά εμπόδια τα οποία αντιμετώπισε και ξεπέρασε η Ελλάδα αυτά τα 3,5 χρόνια. Μετέχοντας δυναμικά στις προσπάθειές μας σε όλα τα μέτωπα: την οικονομική ανόρθωση της χώρας, μέχρι την διεύρυνση των δικαιωμάτων. Από τον πολύ σημαντικό εκσυγχρονισμό της παιδείας, όπου ελήφθησαν πολύ σοβαρά υπόψη πολλές από τις προτάσεις της ΟΝΝΕΔ, μέχρι την καθιέρωση του ψηφιακού κράτους.

Έτσι φτάσαμε, εξάλλου, στις σχεδόν 300.000 νέες δουλειές. Έτσι φτάνουμε στην τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου. Έτσι φτάσαμε στο πολύ αυξημένο, κατά 50% και υπό προϋποθέσεις 100%, επίδομα φοιτητικής στέγης. Έτσι φτάσαμε σε πανεπιστήμια τα οποία μετατρέπονται σταδιακά από χώρους ανομίας σε κυψέλες δημιουργικότητας, καινοτομίας και πραγματικής εκπαιδευτικής άμιλλας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments