Nέα της αγοράς

Η Γερμανία θα αποφύγει φέτος την ύφεση

Η Γερμανία θα αποφύγει φέτος την ύφεση

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ποιοι παράγοντες αντιστρέφουν την αρνητική εικόνα

Η πτώση των τιμών της ενέργειας ενισχύει καθοριστικά την πεποίθηση ότι η Γερμανία θα αποφύγει φέτος την ύφεση, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.

Η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου σε δυσθεώρητα ύψη στη διάρκεια του 2022, και η συμφόρηση σε διάφορους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, εκτίναξαν τον πληθωρισμό με την κυβέρνηση της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη και τους οικονομολόγους να μη βλέπουν διέξοδο.

Ωστόσο, φαίνεται πως το πακέτο στήριξης των 200 δισ. ευρώ για τη στήριξη των καταναλωτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση, ο ήπιος για τα ευρωπαϊκά δεδομένα χειμώνας και το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας αντέστρεψαν το δυσοίωνο κλίμα.

Οι τιμές αναφοράς στην Ολλανδία τον Ιανουάριο ήταν μειωμένες κατά περίπου 85% σε σχέση με το υψηλό των πάνω από 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MwH) του προηγούμενου Αυγούστου, καθώς η Ευρώπη κατόρθωσε να σχηματίσει αποθέματα πριν από τον χειμώνα.

Ταυτόχρονα, οι ασυνήθιστα ήπιες θερμοκρασίες σημαίνουν ότι τα αποθέματα δεν έχουν αξιοποιηθεί σε μεγάλο εύρος μέχρι στιγμής και τα δεδομένα από έξυπνα θερμόμετρα που είναι εγκατεστημένα σε σπίτια δείχνουν ότι οι πολίτες πράγματι εξοικονομούν ενέργεια.

Η έκθεση

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, η γερμανική κυβέρνηση αναμένει τώρα ανάπτυξη προσαρμοσμένη βάσει τιμών στο 0,2%, σαφώς πιο αισιόδοξη πρόβλεψη από τη συρρίκνωση του 0,4% που προέβλεπε το φθινόπωρο, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο της ετήσιας έκθεσης του υπουργείου Οικονομικών η οποία θα δημοσιοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου.

Στην ίδια έκθεση προβλέπεται ανάπτυξη 1,8% το επόμενο έτος.

Οι πιο αισιόδοξες προοπτικές συνάδουν με τη δήλωση του καγκελάριου Σολτς, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Γερμανία θα αποφύγει την ύφεση.

Συγεκριμένα, μιλώντας στο Bloomberg, ο Όλαφ Σολτς είπε: «είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτό δεν μπαίνουμε σε ύφεση», προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στην ενέργεια απέδωσαν καρπούς.

Η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει επίσης προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για φέτος στο 6,0% και αναμένει περαιτέρω αποκλιμάκωση προς τον στόχο της ΕΚΤ, στο 2,8%, ανέφερε η ίδια πηγή που γνωρίζει την έκθεση του υπουργείου Οικονομίας.

Άλλωστε, και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός φέτος αναμένεται να είναι χαμηλότερος από τις φθινοπωρινές προβλέψεις της κυβέρνησης για 7,0%, εν μέρει λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments