Διεθνή

Bloomberg: Η διακοπή ρεύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει το μέλλον για καθαρότερο ενεργειακό δίκτυο

Bloomberg: Η διακοπή ρεύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει το μέλλον για καθαρότερο ενεργειακό δίκτυο

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Για λίγες ώρες την περασμένη εβδομάδα, οι Βρετανοί καταναλωτές κλήθηκαν να κάνουν μια επιλογή: να συνεχίσουν να καταναλώνουν ρεύμα κανονικά ή απλώς να σβήσουν τα φώτα.

Για λίγες ώρες την περασμένη εβδομάδα, οι Βρετανοί καταναλωτές κλήθηκαν να κάνουν μια επιλογή: να συνεχίσουν να καταναλώνουν ρεύμα κανονικά ή απλώς να σβήσουν τα φώτα.

Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά έλαβαν μέρος στην προσπάθεια να μειωθεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια μερικών ωρών που προβλεπόταν ότι οι προμήθειες ενέργειας θα ήταν ιδιαίτερα περιορισμένες, σημειώνει το Bloomberg.

Προσφέρθηκε ένα οικονομικό κίνητρο, αλλά τα μέτρα έκτακτης ανάγκης είναι περισσότερα. Αποτελούν μια πρόγευση των επιλογών και της συμπεριφοράς που θα πρέπει να γίνουν κοινός τόπος καθώς ο κόσμος μετατρέπει τον ενεργειακό του εφοδιασμό σε συντριπτικά εξαρτώμενο από διαλείπουσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι προσδοκίες του κοινού σχετικά με το κόστος και τη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ανατραπεί από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενώ κάποτε οι άνθρωποι θεωρούσαν τον εφοδιασμό δεδομένο, η κρίση στην Ευρώπη αποκάλυψε ένα πολύ πιο εύθραυστο σύστημα.

Σε απάντηση, οι χώρες προσπαθούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να εγγυηθούν καλύτερα τις πηγές ενέργειας και να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αλλά αυτό θα απαιτήσει επίσης μια μεγάλη αλλαγή στις βαθιά ριζωμένες συνήθειες σχετικά με το πώς και πότε οι άνθρωποι καταναλώνουν ενέργεια.

“Η ανταπόκριση στην πλευρά της ζήτησης πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινότητας, μέρος της συνήθους λειτουργίας”, δήλωσε η Σάρα Χόναν, υπεύθυνη πολιτικής ευελιξίας στην Ένωση για την αποκεντρωμένη ενέργεια, σε επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Αιχμές ισχύος

Κάθε δευτερόλεπτο κάθε ημέρας, οι τεχνικοί διατηρούν τα παγκόσμια δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Έχουν το νου τους για πιθανές αιχμές, όπως όταν όλοι έχουν την τηλεόραση ανοιχτή για να παρακολουθήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο ή την πιο συνηθισμένη βραδινή έξαρση όταν οι άνθρωποι μαγειρεύουν δείπνο.

Αλλά αντί να αυξήσει απλώς την προσφορά, το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να μετατοπίσει τη ζήτηση.

Οι οικιακοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ζήτησαν από τους επιλέξιμους πελάτες να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια από το κανονικό για μία ώρα το βράδυ της Δευτέρας και 90 λεπτά την Τρίτη. Οι συμμετέχοντες ανταμείφθηκαν με μετρητά για κάθε μονάδα που έκοβαν, σε σύγκριση με την τυπική τους χρήση.

Ένας μεγάλος προμηθευτής, η Octopus Energy, ανέφερε ότι 400.000 πελάτες συμμετείχαν σε κάθε συνεδρία. Τη Δευτέρα, μείωσαν τη χρήση κατά περίπου 200 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, σαν να είχε διακοπεί όλο το ρεύμα στο Μπρίστολ, μεταξύ των 10 μεγαλύτερων πόλεων της Αγγλίας.

Την επόμενη ημέρα, η μείωση της ζήτησης των πελατών ήταν σχεδόν ισοδύναμη με την πόλη του Λίβερπουλ που έσβησε τα φώτα για μια ώρα. Πρόκειται για λίγο λιγότερο από το 1% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά αρκετό για να κάνει τη διαφορά στα ισχνά περιθώρια του δικτύου.

Εάν οι προμήθειες ήταν πραγματικά μη διαθέσιμες, τότε αυτού του είδους το πρόγραμμα θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή μιας καταστροφής. Αλλά είναι επίσης μια πρόβα τζενεράλε για ένα μέλλον όπου η αιολική ενέργεια θα παίζει μεγαλύτερο ρόλο στο δίκτυο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments