Τεχνολογία

Νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης φτιάχνει μελωδίες

Νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης φτιάχνει μελωδίες

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay

Το νέο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από την Google μπορεί να δώσει ζωή σε συναρπαστικές μουσικές παραγωγές με μια απλή εντολή μέσω κειμένου.

Πρόκειται για το MusicLM, ένα εξελιγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI) που έχει χαρακτηριστεί από ορισμένους ως το «ChatGPT της μουσικής».

Τι είναι το MusicLM και πώς λειτουργεί

Το MusicLM είναι ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο μπορεί να παράγει μουσικές συνθέσεις ξεκινώντας από μια απλή εντολή κειμένου. Αυτό το σύστημα μπορεί να αναπαράγει μουσική 24 kHz διάρκειας λίγων λεπτών, αλλά χρειάζεται πολύ λεπτομερείς αναφορές για να λειτουργήσει σωστά και να αποδώσει σωστά . Εν ολίγοις, μέσα στην εντολή είναι απαραίτητο να προσδιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το είδος , τα όργανα , το στυλ μουσικής που επιλέγετε, οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει το AI της Google να δημιουργήσει τον καλύτερο ήχο αντάξιο ενός στούντιο ηχογράφησης .

Συν τοις άλλοις το MusicLM μπορεί επίσης να μετατρέψει μια σύντομη αφήγηση ή εικονογραφική περιγραφή σε μουσικές νότες. Για παράδειγμα κατάφερε να δημιουργήσει μια μελωδία εμπνευσμένη από το έργο του Μουνκ «Κραυγή».  Η Κραυγή είναι μια σύνθεση που δημιούργησε ο Νορβηγός εξπρεσιονιστής καλλιτέχνης Έντβαρτ Μουνκ το 1893.

Η «Κραυγή» του Μούνκ

Μπορεί επίσης να παράγει σάουντρακ πέντε λεπτών με προτάσεις σύντομων κειμένων.

MusicLM: Δεν θα κυκλοφορήσει

Ωστόσο η Google δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο να κυκλοφορήσει το MusicLM , ή τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον. Το πρόβλημα υφίσταται σε σχέση με τα πνευματικά δικαιώματα διαφόρων μουσικών. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία φέρεται να χρησιμοποίησε υπάρχον και προστατευμένο μουσικό περιεχόμενο για να εκπαιδεύσει τους αλγόριθμούς της και ορισμένοι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι περίπου το 1% των αποτελεσμάτων που προσφέρει το MusicLM μπορεί να ανιχνευθεί σε προϋπάρχοντα μοντέλα. Με λίγα λόγια, σε τραγούδια που ίσως και να ξέρουμε.

Επί του παρόντος, επομένως, το MusicLM εμπλέκεται με προβλήματα ηθικής φύσης που αναπόφευκτα θα οδηγούσαν σε νομικά επακόλουθα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ενώ το σύστημα τείνει να ενσωματώνει υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, σχεδιάστηκε για να βοηθά τους καλλιτέχνες να συνθέτουν νέα μουσική και όχι να τους αντικαθιστά .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments