Διεθνή

Ο βαθύς μετασχηματισμός της Τουρκίας έχει σημασία για την Ευρώπη

Ο βαθύς μετασχηματισμός της Τουρκίας έχει σημασία για την Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Francisco Seco | Συντελεστές: AP

Από τότε που το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανέλαβε την εξουσία τον Νοέμβριο του 2002, η Τουρκία πέρασε την πρώτη δεκαετία θετικού οικονομικού και κανονιστικού μετασχηματισμού, σε αρμονία με τις ευρωπαϊκές χώρες και θεσμούς.

Από τότε που το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανέλαβε την εξουσία τον Νοέμβριο του 2002, η Τουρκία πέρασε την πρώτη δεκαετία θετικού οικονομικού και κανονιστικού μετασχηματισμού, σε αρμονία με τις ευρωπαϊκές χώρες και θεσμούς.

Το 2013 αποτέλεσε το πρώτο ορόσημο, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε αντιμέτωπος με τις διαδηλώσεις στο Γκεζί – τις οποίες χαρακτήρισε “τρομοκρατία” – και, αργότερα τον Δεκέμβριο, με κατηγορίες για διαφθορά, οι οποίες δεν διερευνήθηκαν ποτέ. Το πολιτικό αποτέλεσμα ήταν ένα διαζύγιο μεταξύ του AKP και του μέχρι τότε συμμάχου του, του Κινήματος Γκιουλέν.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016, οι κατηγορίες για το οποίο έπεσαν στου γκιουλενιστές, έλαβε χώρα μια μαζική εκκαθάριση των κρατικών θεσμών, αμέτρητες διώξεις και μια προσέγγιση με τη Μόσχα. Μετά από την υιοθέτηση ενός υπερ-προεδρικού συστήματος σε συνταγματικό δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2017, οι προεδρικές εκλογές του Ιουνίου του 2018 οδήγησαν στην πραγματική ενίσχυση των προσωπικών εξουσιών του προέδρου Ερντογάν. Μέχρι εκείνη την εποχή, η πολιτική αρχιτεκτονική της Τουρκίας ήταν ήδη πολύ μακριά από τα ευρωπαϊκά και δυτικά πρότυπα.

Το 2019 αποτέλεσε ένα δεύτερο ορόσημο, τόσο εσωτερικά – το AKP έχασε με εμφατικό τρόπο στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης παρά την επανάληψη των εκλογών τον Ιούνιο – όσο και εξωτερικά με την παράδοση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 τον Ιούλιο, που ήταν ένα τεράστιο πλήγμα στην αμυντική αρχιτεκτονική του ΝΑΤΟ.

Το 2020 σημειώθηκαν εχθρικές κινήσεις κατά της Γαλλίας και της Ελλάδας, ορισμένες βασισμένες σε προϋπάρχουσες διαφορές για τα θαλάσσια σύνορα και τα δικαιώματα εξερεύνησης για υδρογονάνθρακες. Παρά το διευρυμένο χάσμα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η Άγκυρα συνέχισε να δηλώνει ότι η ένταξη στην ΕΕ ήταν ο απώτερος στόχος της και ότι η δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ είναι πλήρης.

Στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εκλογικό πυρετό. Για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι θεωρητικά σε θέση να χάσει την προεδρική του έδρα, να απωλέσει την πλειοψηφία που απολαμβάνει η συμμαχία μεταξύ ΑΚΡ – Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) στο κοινοβούλιο ή και τα δύο.

Προληπτικά, λειτουργεί μια εξατομικευμένη εκλογική εργαλειοθήκη.

Αυτό περιλαμβάνει την τροποποίηση του εκλογικού νόμου υπέρ του κατεστημένου συνασπισμού· δικαστικές ενέργειες κατά του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) ή ατόμων, για παράδειγμα του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου· η φίμωση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών – όπως ο “νόμος για τις ψευδείς ειδήσεις” με στόχο τον έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η υπόθεση του Οσμάν Καβάλα με στόχο τον εκφοβισμό των πολιτών.

Επιπλέον, οι κρατικοί θεσμοί και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βρίσκονται στην υπηρεσία της υφιστάμενης ηγεσίας. Υπάρχουν αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό και τα αποθεματικά σε σκληρό νόμισμα. Υπάρχει πληθώρα εκλογικών δαπανών. Και τα επαναλαμβανόμενα εθνικιστικά αφηγήματα κατά των δυτικών εταίρων.

Στο οικονομικό μέτωπο, οι αρχές της Τουρκίας επέλεξαν μια μη συμβατική πολιτική που βασίζεται στην υπόθεση ότι τα χαμηλά επιτόκια θα μείωναν τον πληθωρισμό. Αυτό μέχρι στιγμής έχει αποτύχει να παράγει απτά αποτελέσματα για τον μέσο πολίτη, ενώ αποθάρρυνε έντονα τις εισροές κεφαλαίων από τη Δύση, όπως βραχυπρόθεσμα χρήματα και άμεσες επενδύσεις. Επιπλέον, οι αυξημένες εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, τις χώρες του Κόλπου και άλλους μη δυτικούς εταίρους έχουν ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη αποσύνδεση από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους παρόχους κεφαλαίων, καινοτομίας και τεχνολογίας της Τουρκίας.

Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, πίσω από τη διακήρυξη για “ισορροπημένη πολιτική” μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, έχει σημειωθεί μια απομάκρυνση από το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. Η Άγκυρα εμπιστεύεται την πυραυλική της άμυνα στη Ρωσία, επιτρέποντάς της να αποκομίσει ένα σημαντικό στρατηγικό όφελος εξαλείφοντας αποτελεσματικά τους πυραύλους Patriot ή Eurosam καθώς και τα αεροσκάφη stealth F-35 από τα νότια σύνορά της με το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία πολλαπλασιάζει τις απειλές κατά της Ελλάδας, σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του ΝΑΤΟ. Μπλοκάρει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μια από τις πιο σημαντικές διευρύνσεις της συμμαχίας στην 74χρονη ιστορία της, υπό το φως της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Αποφεύγει να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Χτίζει μια έκρηξη στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, αντισταθμίζοντας τελικά εν μέρει τις δυτικές κυρώσεις. Αντιστρέφει την πολιτική της για τη Συρία για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Μόσχας, με τους συνακόλουθους κινδύνους για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία. Και τώρα προωθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, η Άγκυρα έχει αναπτύξει σημαντικά τη στρατιωτική της βιομηχανία, στοχεύοντας σε υψηλότερο βαθμό αυτονομίας.

Εν ολίγοις, ο μετασχηματισμός των θεμελιωδών πολιτικών, αμυντικών, οικονομικών και εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας είναι πολύ βαθύς. Κάποια από αυτά τα στοιχεία είναι απρόσβλητα από τα εκλογικά αποτελέσματα, άλλα πάλι όχι.

Όλα αυτά έχουν σημασία για την Ευρώπη και τη Δύση γενικότερα σε τρεις τομείς.

Στον τομέα της ασφάλειας, η επιδίωξη της ανεξαρτησίας της Άγκυρας από τη Δύση μετατράπηκε από τη Μόσχα σε μια πολιτική ολοένα και μεγαλύτερης πρόσδεσης της Τουρκίας στη Ρωσία, με επακόλουθες απώλειες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η νέα αμυντική αρχιτεκτονική, η άρνηση επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία, οι εχθρικές κινήσεις κατά της Ελλάδας και η νέα πολιτική για τη Συρία θα μεταφραστούν, ανεξάρτητα από τα εκλογικά αποτελέσματα, σε μόνιμες αποκλίσεις με τους δυτικούς εταίρους. Η νίκη της νυν ηγεσίας στις εκλογές θα βοηθούσε σίγουρα τη Μόσχα να προωθήσει τους μακροπρόθεσμους στόχους της, σε βάρος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ομοίως, στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, η Τουρκία θα χάσει αναπόφευκτα μέρος της ευρωπαϊκής δυναμικής της. Τα πάγια ευρωπαϊκά βιομηχανικά περιουσιακά στοιχεία στην Τουρκία, για παράδειγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία, θα παραμείνουν, αλλά δεν θα αναπτυχθούν περαιτέρω.

Καθώς οι άμεσες ξένες επενδύσεις αποτελούν όχημα τεχνολογίας και καινοτομίας, η Τουρκία θα χάσει μια αναντικατάστατη πηγή τεχνολογικής προόδου, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες θα χάσουν δυναμικούς, Τούρκους, βιομηχανικούς εταίρους. Η Ρωσία και οι χώρες του Κόλπου δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν όσο αφορά τις βιομηχανικές δεξιότητες.

Στην πολιτική σκηνή, η Τουρκία μπορεί να βρεθεί αποξενωμένη από τον δημοκρατικό κόσμο, εάν συνεχίσει να ακολουθεί – και να κανονικοποιεί στο εσωτερικό – τη ρωσικού τύπου διακυβέρνηση. Αυτό θα συνιστούσε κακά μαντάτα για τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν έναν γείτονα  μονίμως σε αναστάτωση.

Ακόμη πιο σημαντικό, οι πολίτες της Τουρκίας θα πρέπει να υποφέρουν από ένα παγιωμένο αυταρχικό σύστημα διακυβέρνησης, που δεν βασίζεται σε κανένα κράτος δικαίου και μόνιμες θεωρίες συνωμοσίας. Τελικά, στις επερχόμενες εκλογές της Τουρκίας, το διακύβευμα για τις ξένες χώρες είναι δευτερεύον. Αυτό που έχει σημασία είναι το είδος της κοινωνίας που θέλουν οι ψηφοφόροι για τους εαυτούς τους, για τα παιδιά τους και για τη χώρα. Η κινεζική, η ιρανική, η ρωσική ή η συριακή επωνυμία αυτοκρατορίας μπορεί να είναι ελκυστικές για πολλούς, αλλά η Τουρκία έχει πολλά να χάσει αν τις μιμηθεί.

Πηγή: carnegieEurope.eu/Marc Pierini

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments