Διεθνή

Βρετανία: Η μεγαλύτερη απεργία εδώ και μια γενιά έγινε σήμερα στη χώρα

Βρετανία: Η μεγαλύτερη απεργία εδώ και μια γενιά έγινε σήμερα στη χώρα

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Η κυβέρνηση λέει ότι θα υπάρξουν "μετριασμοί", αλλά οι απεργίες θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο.

Μέχρι και μισό εκατομμύριο Βρετανοί δάσκαλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, οδηγοί τρένων και καθηγητές πανεπιστημίων θα απεργήσουν σήμερα στη μεγαλύτερη συντονισμένη δράση εδώ και μια γενιά, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα προκαλέσει εκτεταμένη αναστάτωση.

Οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα σχολεία, ο στρατός να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να βοηθήσει στα σύνορα της Βρετανίας και να μην εκτελούνται σιδηροδρομικά δρομολόγια σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Οι ηγέτες των συνδικάτων εκτιμούν ότι θα συμμετάσχουν έως και 500.000 άνθρωποι, ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, ενώ θα υπάρξουν συγκεντρώσεις ενάντια σε έναν σχεδιαζόμενο νέο νόμο για τον περιορισμό των απεργιών σε ορισμένους τομείς, μια πρόταση που, όπως υποστηρίζουν, θα δηλητηριάσει περαιτέρω τις σχέσεις.

“Μετά από χρόνια βίαιων περικοπών στους μισθούς, οι νοσηλευτές, οι εκπαιδευτικοί και εκατομμύρια άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν το βιοτικό τους επίπεδο να αποδεκατίζεται – και πρόκειται να αντιμετωπίσουν περισσότερη μισθολογική δυστυχία”, δήλωσε ο Paul Nowak, Γενικός Γραμματέας του Κογκρέσου των Συνδικάτων (TUC), της «ομπρέλας» των συνδικάτων.

“Αντί να σχεδιάζουν νέους τρόπους για να επιτεθούν στο δικαίωμα στην απεργία, οι υπουργοί θα πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς σε όλη την οικονομία – ξεκινώντας με μια αξιοπρεπή αύξηση των μισθών των εργαζομένων σε όλο τον δημόσιο τομέα”.

Η κυβέρνηση λέει ότι θα υπάρξουν “μετριασμοί”, αλλά οι απεργίες θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο.

“Είμαστε ξεκάθαροι ότι αυτό θα διαταράξει τη ζωή των ανθρώπων και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι οι διαπραγματεύσεις και όχι οι απεργιακές κινητοποιήσεις είναι η σωστή προσέγγιση”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ.

Με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 10% -το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών- η Βρετανία έχει δει ένα κύμα απεργιών, από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και των μεταφορών μέχρι τους υπαλλήλους των αποθηκών της Amazon και το προσωπικό των ταχυδρομείων των Βασιλικών Ταχυδρομείων.

Απαιτούν αυξήσεις μισθών πάνω από τον πληθωρισμό για να καλύψουν τους εκτοξευμένους λογαριασμούς τροφίμων και ενέργειας που, όπως λένε, τους έχει αφήσει αγχωμένους, να αισθάνονται υποτιμημένοι και να αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα.

Την Τετάρτη, περίπου 300.000 εκπαιδευτικοί θα λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις, μαζί με 100.000 δημόσιους υπαλλήλους από περισσότερα από 120 κυβερνητικά τμήματα και δεκάδες χιλιάδες καθηγητές πανεπιστημίων και εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους.

Την επόμενη εβδομάδα, νοσηλευτές, προσωπικό ασθενοφόρων, παραϊατρικό προσωπικό, χειριστές κλήσεων έκτακτης ανάγκης και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης πρόκειται να πραγματοποιήσουν περισσότερες απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ οι πυροσβέστες αυτή την εβδομάδα υποστήριξαν επίσης μια πανεθνική απεργία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments