Διεθνή

Πεσκόφ: H συνέχιση της συνθήκης ελέγχου των πυρηνικών μεταξύ ΗΠΑ- Ρωσίας πολύ σημαντική

Πεσκόφ: H συνέχιση της συνθήκης ελέγχου των πυρηνικών μεταξύ ΗΠΑ- Ρωσίας πολύ σημαντική

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι θέλει να διατηρήσει τη συνθήκη New Start, μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσαν χθες οι ΗΠΑ εναντίον της Μόσχας για παραβίαση της τελευταίας εναπομείνασας πυρηνικής συνθήκης μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι θέλει να διατηρήσει τη συνθήκη New Start, μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσαν χθες οι ΗΠΑ εναντίον της Μόσχας για παραβίαση της τελευταίας εναπομείνασας πυρηνικής συνθήκης μεταξύ των δύο χωρών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σήμερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθούν τουλάχιστον κάποιες «ενδείξεις» συνεχούς διαλόγου με την Ουάσιγκτον, «όσο θλιβερή κι αν είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή».

Η συνέχιση της συνθήκης New Start είναι «πολύ σημαντική», είπε, περιγράφοντάς την ως τη μόνη που παρέμεινε «τουλάχιστον υποθετικά βιώσιμη».

Η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ το 2011 και παρατάθηκε το 2021 για πέντε ακόμη χρόνια. Η συγκεκριμένη συνθήκη περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι δύο χώρες, καθώς και την ανάπτυξη πυραύλων και βομβαρδιστικών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι το τελευταίο στοιχείο που απομένει στη διμερή συνθήκη ελέγχου πυρηνικών όπλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα λήξει σε τρία χρόνια και θα μπορούσε να μην αντικατασταθεί με μια νέα.

Επίσης, ο Πεσκόφ προειδοποίησε πως οι πύραυλοι μεγαλύτερου βεληνεκούς, που φέρεται να περιλαμβάνονται στο επερχόμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ουκρανία, θα κλιμακώσουν τη σύγκρουση, αλλά δεν θα αλλάξουν την πορεία της. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ είπε χαρακτηριστικά:«Ναι, είναι ένας άμεσος τρόπος να κλιμακωθούν οι εντάσεις, να αυξηθεί το επίπεδο της κλιμάκωσης, μπορούμε να το δούμε αυτό. Απαιτεί από εμάς να καταβάλουμε επιπρόσθετες προσπάθειες, όμως –γι’ άλλη μια φορά– δεν θα αλλάξει την πορεία των γεγονότων. Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί.»

Παράλληλα, τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δε σχεδιάζει να διεξαγάγει συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου καλωσόρισε επίσης την προσφορά ρωσικής εταιρίας να δώσει αμοιβή στους στρατιώτες που καταστρέφουν δυτικής κατασκευής άρματα μάχης στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, λέγοντας πως θα είναι ένα κίνητρο στις ρωσικές δυνάμεις για τη νίκη.

Η ρωσική εταιρία Fores προσέφερε αυτή την εβδομάδα 5 εκατ. ρούβλια σε μετρητά στους πρώτους στρατιώτες που θα καταστρέψουν ή θα καταλάβουν αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης Abrams ή γερμανικά Leopard 2 στην Ουκρανία.

Ο Πεσκόφ είπε πως ρωσικά στρατεύματα θα «κάψουν» τυχόν δυτικά άρματα μάχης που θα παραδοθούν στην Ουκρανία, και πρόσθεσε πως η αμοιβή είναι μια επιπλέον ενθάρρυνση για τους Ρώσους στρατιώτες.

«Αυτό μαρτυρεί την ενότητα και την επιθυμία όλων να συμβάλουν όσο καλύτερα μπορούν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, στην επίτευξη των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

«Όσον αφορά αυτά τα άρματα μάχης, έχουμε πει ήδη πως θα καούν. Με τέτοια κίνητρα, νομίζω ότι θα υπάρξουν ακόμη περισσότεροι θιασώτες», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments