Διεθνή

Στόλτενμπεργκ: «Το να έρθουν πιο κοντά Ρωσία – Κίνα αποτελεί απειλή για την Ευρώπη

Στόλτενμπεργκ: «Το να έρθουν πιο κοντά Ρωσία – Κίνα αποτελεί απειλή για την Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποίησε ότι η αυξανόμενη σχέση Ρωσίας - Κίνας αποτελεί απειλή όχι μόνο για την Ασία αλλά και για την Ευρώπη.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποίησε ότι η αυξανόμενη σχέση Ρωσίας – Κίνας αποτελεί απειλή όχι μόνο για την Ασία αλλά και για την Ευρώπη.

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Keio στο Τόκιο, ο αρχηγός του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι η Κίνα επενδύει όλο και περισσότερο σε πυρηνικά όπλα και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς χωρίς να παρέχει διαφάνεια ή να συμμετέχει σε ουσιαστικό διάλογο για τον έλεγχο των όπλων για τα ατομικά όπλα. Παράλληλα επισήμανε ότι το Πεκίνο συνεχίζει να κλιμακώνει τις απειλές του κατά της Ταϊβάν.

«Το γεγονός ότι η Ρωσία και η Κίνα έρχονται πιο κοντά όπως και οι σημαντικές επενδύσεις της Κίνας και οι νέες προηγμένες στρατιωτικές δυνατότητες υπογραμμίζουν απλώς ότι η Κίνα αποτελεί απειλή, αποτελεί πρόκληση και για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Η ασφάλεια δεν είναι περιφερειακή αλλά παγκόσμια» είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Η Κίνα συνεργάζεται ολοένα και περισσότερο με τη Ρωσία και και οι δύο χώρες ηγούνται μιας «αυταρχικής απώθησης» ενάντια στη βασισμένη σε κανόνες, ανοιχτή και δημοκρατική διεθνή τάξη, συνέχισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Επέμεινε δε ότι το ΝΑΤΟ δε θεωρεί το Πεκίνο ως αντίπαλο ούτε θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση μαζί του και ότι η συμμαχία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Κίνα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η κλιματική αλλαγή.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Μάο Νινγκ, δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι «μια δύναμη για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα» και επέκρινε το ΝΑΤΟ που χαρακτήρισε την Κίνα ως απειλή όπως επίσης και για την επέκταση των στρατιωτικών του δεσμών στην Ασία.

«Το ΝΑΤΟ προσπάθησε συνεχώς να φτάσει πέρα ​​από την παραδοσιακή αμυντική ζώνη και το πεδίο εφαρμογής του, να ενισχύσει τους στρατιωτικούς δεσμούς και τους δεσμούς ασφαλείας με τις χώρες της Ασίας του Ειρηνικού και να υποδυθεί τις απειλές της Κίνας. Θα ήθελα να τονίσω ότι η Ασία-Ειρηνικός δεν είναι πεδίο μάχης για τη γεωπολιτική αναμέτρηση και δεν καλωσορίζει τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου» υπογράμμισε ο Μάο Νινγκ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments