Focus

Novak Djokovic: Ανεμβολίαστο ρομπότ αλλά νικητής

Novak Djokovic: Ανεμβολίαστο ρομπότ αλλά νικητής

Πηγή Φωτογραφίας: GQ

Το 2021 ο Novak Djokovic λίγο έλειψε από το να κατακτήσει και τα 4 Grand Slams της χρονιάς.

Το ρομπότ, ο Joker, ο αντιεμβολιαστής, ο νικητής: Αυτά είναι μόνο μερικά από τα παρατσούκλια που έχουν φορέσει στον Novak Djokovic στη διάρκεια της τεράστιας καριέρας του. Ο Nole, όπως τον φώναζαν οι παππούδες του, κατέκτησε τον κόσμο ξανά. Πέτυχε άλλο ένα comeback και κατέκτησε το 22ο του Grand Slam, και το 10ο Australian Open. Μαζί τους, γύρισε στο Νο.1 του κόσμου, θέση που έχανε πέρυσι τέτοια εποχή, λίγες μέρες μετά την απέλασή του από την Αυστραλία.

Ο τελευταίος χρόνος του Djokovic

Το 2021 ο Novak Djokovic λίγο έλειψε από το να κατακτήσει και τα 4 Grand Slams της χρονιάς. Ο κορονοϊός είχε κάνει την επέλασή του και ο ίδιος είχε δείξει μέσα στη χρονιά τα πρώτα σημάδια ανυπακοής, διοργανώνοντας πάρτι και τουρνουά χωρίς καμία προφύλαξη και ζητώντας μετέπειτα ψεύτικες συγγνώμες. Στα courts πάλι ήταν θεριό κανονικό. Είχε κερδίσει το Australian Open, το Roland Garros και το Wimbledon και στόχευε στο απόλυτο Calendar Slam (όλα τα majors + τους Ολυμπιακούς Αγώνες). Στο Τόκιο δεν τα κατάφερε, ενώ στο US Open έφτασε ως τον τελικό, όπου ηττήθηκε από τον Daniil Medvedev, βάζοντας τα κλάματα μετά το τέλος του αγώνα. Ήταν η πρώτη από τις πολλές μαζεμένες ήττες που θα έρχονταν στη ζωή του. Όπως και να έχει, εκείνη τη στιγμή ο Nole ήταν στην καλύτερη φάση της καριέρας του.

View this post on Instagram

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Είχε φτάσει τα 20 Grand Slam -ισοφαρίζοντας τους Federer και Nadal- και στα 34 του είχε όλον τον χρόνο μπροστά του για να διαλύσει τα ρεκόρ τους και να γίνει ο αδιαμφισβήτητος GOAT του αθλήματος. Και τότε ήρθαν τα πρώτα σύννεφα.

Οι κυβερνητικές ντιρεκτίβες της Αυστραλίας από πολύ νωρίς κατέστησαν σαφές ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος στη χώρα για κανέναν ανεμβολίαστο. Οι διοργανωτές, παίζοντας το δικό τους παιχνίδι, δεν έκλεισαν ποτέ την πόρτα στους ανεμβολίαστους και μέχρι την τελευταία στιγμή εξέταζαν παραθυράκια για να τους επιτρέψουν τη συμμετοχή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Djokovic να ταξιδέψει στην Αυστραλία και να μείνει στο αεροδρόμιο για ώρες. Κατάφερε στη συνέχεια να προπονηθεί στη Rod Laver Arena, όμως η κυβέρνηση κατήγγειλε τη βίζα του και το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να απελαθεί.

Επέστρεψε στη Σερβία σαν λαϊκός ήρωας και αποτέλεσε το αρνητικότερο παράδειγμα αθλητή παγκοσμίως, καθώς ξαφνικά βρέθηκε να είναι ο τέλειος ιεροκήρυκας όλων των ψεκασμένων θεωριών. Στο court, πάντως, επήλθε η απόλυτη τιμωρία. Ο Nadal κατέκτησε με επικό τρόπο το περυσινό Australian Open και λίγες εβδομάδες αργότερα ο Medvedev τού πήρε το Νο. 1 στον κόσμο. Ο Nole δεν μπορούσε να εγκλιματιστεί στο άθλημά του για καιρό.

Έχασε συνεχόμενα παιχνίδια από τους Vesely και Davidovich Fokina, παρουσίασε προβλήματα και στη χωμάτινη σεζόν και ηττήθηκε στο Roland Garros από τον Nadal, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο. Η καταμέτρηση ξαφνικά έγραψε 22 για τον Nadal και 20 για τους Federer και Djokovic.

Κάπου εκεί το τσιπάκι γύρισε. Ο Djokovic ξεκουράστηκε και ετοιμάστηκε πνευματικά για το Wimbledon. Το γρασίδι τού πηγαίνει πολύ και σε αυτό το γήπεδο έχει καταφέρει μερικά μυθικά πράγματα. Ο πιο δύσκολος αντίπαλός του, Matteo Berrettini μένει εκτός τουρνουά λόγω κορονοϊού και παρότι οι πόντοι του Grand Slam δεν μετράνε (εξαιτίας του αποκλεισμού των Ρώσων και των Λευκορώσων αθλητών), ο Joker φτάνει στην κορυφή.

View this post on Instagram

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Στο US Open ήξερε από νωρίς ότι δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει λόγω της άρνησής του στον εμβολιασμό, όμως τουλάχιστον είχε σταματήσει τις εμπρηστικές δηλώσεις. Προπονήθηκε μαζί με τον Goran Ivanisevic σκληρά και η δουλειά έφερε αποτελέσματα που ούτε ο ίδιος δεν είχε φανταστεί.

Κέρδισε 30 από τα επόμενα 31 επίσημα παιχνίδια που έπαιξε. Κέρδισε τίτλους στο Τελ Αβίβ, στην Αστάνα και κατέκτησε τα ATP Finals στο Τορίνο, δείχνοντας ότι το 2023 σκοπεύει να επιστρέψει εκεί που ανήκει. Κατέκτησε το τουρνουά της Αδελαΐδας λίγο πριν από το Australian Open και λίγο πριν από το πρώτο Grand Slam της χρονιάς βίωσε έναν πολύ επίπονο τραυματισμό. O Goran Ivanisevic δήλωνε δύο εβδομάδες αργότερα: “Για να μην πω το 100% των παικτών, σίγουρα το 97%, όταν θα έβλεπαν αυτή την εξέταση MRI, θα πήγαιναν κατευθείαν στο γραφείο του διαιτητή για να αποσύρουν τη συμμετοχή τους. Όχι όμως ο Novak. O Novak ανήκει σε ένα διαφορετικό είδος, το μυαλό του δουλεύει διαφορετικά”.

Για 3 γύρους ο Djokovic υπέφερε στο Court. Ζήτησε ιατρικά time out, ακύρωσε προπονήσεις και γενικότερα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να ολοκληρώσει το τουρνουά. Ταυτόχρονα όμως νικούσε. Διέλυε βασικά κάθε αντίπαλο, χωρίς να παίζει στο 100%. Στους 16 κόντρα στον De Minaur, ανέφερε ότι για πρώτη φορά δεν ένιωθε ενοχλήσεις. Η επιμονή του και η πίστη στην ομάδα των φυσικοθεραπευτών του, έκανε τη διαφορά. Στο αγωνιστικό σκέλος δεν άφησε περιθώριο σε κανέναν από τους επόμενους αντιπάλους του. Ο De Minaur τού πήρε 5 games, ο Rublev 7 και ο Paul στα ημιτελικά μόλις 8. Το τένις του Djokovic τα είχε όλα. Επέστρεφε ξανά με άνεση σερβίς άνω των 200 χιλιομέτρων, εκείνος έβαζε σε πίεση τους αντιπάλους του από τα πρώτα χτυπήματα, ενώ πνευματικά επέστρεψε στα επίπεδα που τον έκαναν γνωστό. Έγινε το “ρομπότ” που τον έφτασε ως εδώ.

Ένα παιδί που μεγάλωσε ανάμεσα σε βόμβες από τις ΝΑΤΟϊκές επιθέσεις στο Βελιγράδι, δύσκολα θα επηρεαζόταν από μερικά καλά σερβίς. Στο AO εξωτερίκευσε τις εκρήξεις του. Ούρλιαζε στο Box του και ο καημένος ο Ivanisevic ουκ ολίγες φορές κοιτούσε απορημένος. O Nole προφανώς προτιμούσε να ξεσπά σε αυτόν, παρά στο παιχνίδι του.

Στον τελικό υπήρχε φαβορί και αουτσάιντερ. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε κάνει ένα άψογο πνευματικά και ποιοτικά τουρνουά, που τον έφερε μια ανάσα από το Νο.1 του κόσμου, ωστόσο ο πεινασμένος Djokovic επιβεβαίωσε γιατί είναι -όπως τον περιέγραψε ο Έλληνας φιναλίστ- ο κορυφαίος που κράτησε ποτέ ρακέτα. Ο Σέρβος μπήκε στον τελικό σαν έτοιμος από καιρό και επιβάλλοντας το δικό του παιχνίδι κατέκτησε σε 36 λεπτά το πρώτο σετ. Το σερβίς του ήταν σε τρομερή κατάσταση, μην δίνοντας ούτε ευκαιρία για Break Point στον Τσιτσιπά. Τον πίεσε στο backhand και βρήκε αρκετούς πόντους από τα λάθη του Στέφανου για να κάνει το 1-0. Η κλάση του όμως φάνηκε στο δεύτερο.

Ο Τσιτσιπάς άλλαξε την προσέγγισή του στο παιχνίδι κατά τη διάρκεια του δεύτερου σετ. Έγινε πιο επιθετικός, έκανε βήματα μπροστά μετά από τις εκτελέσεις του και πίεσε τον Djokovic, όσο μπορούσε. Μετέτρεψε το backhand του, από μειονέκτημα, σε πλεονέκτημα. Έφτασε σε set point, όντας καλύτερος του Σέρβου και όμως ο Nole έμεινε ανεπηρέαστος. Έσβησε τις ευκαιρίες του Τσιτσιπά και κατέκτησε το σετ στο tie-break.

Το τρίτο και τελευταίο, όπως αποδείχθηκε, σετ ξεκίνησε με δύο breaks στη σειρά και συνεχίστηκε με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο. Οι δύο τενίστες κράτησαν σχετικά εύκολα τα σερβίς τους μέχρι το 6-6. Εκεί, ο Σέρβος φάνηκε να έχει μεγαλύτερη πνευματική ετοιμότητα. Κατέκτησε άλλο ένα tie-break, για να φτάσει στο Νο.1 του κόσμου. Ο Τσιτσιπάς πήρε τα περισσότερα games από οποιονδήποτε άλλον και ήταν ο μοναδικός που μπόρεσε να τον κοιτάξει στα μάτια για περισσότερο από το μισό της αναμέτρησης.

Μετά τη λήξη του τελικού, εκφώνησε έναν πολύ συγκροτημένο λόγο. Αποθέωσε και εκείνος τον Στέφανο Τσιτσιπά και την ομάδα του και έστειλε μήνυμα σε όλους εκείνους που ονειρεύονται. “Θα ήθελα απλώς να σχολιάσω και την Ελλάδα με τη Σερβία. Είμαστε δύο μικρές χώρες, δίχως παράδοση στο τένις, χωρίς πολλούς παίκτες να εμπνευστούμε, να έχουν φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Το μήνυμα σε κάθε νεαρό παίκτη σε όλο τον κόσμο που παρακολουθεί αυτές τις εικόνες και ονειρεύεται να βρεθεί εδώ που βρισκόμαστε είναι ένα: Να συνεχίσει να ονειρεύεται, γιατί τα πάντα είναι πιθανά. Μην αφήσετε να πάρει κανείς το όνειρό σας. Δεν έχει σημασία από πού προέρχεστε. Όσα περισσότερα μειονεκτήματα και δυσκολίες έχεις στην αρχή, τόσο πιο σπουδαίος θα γίνεις. Εγώ και ο Στέφανος είμαστε η απόδειξη για αυτό. Μην αφήσετε κανέναν να πάρει το όνειρό σας. Ποτίστε το όπως ένα λουλούδι, βρείτε ανθρώπους που θα πιστέψουν σε αυτό το όνειρο, ονειρευτείτε και θα τα καταφέρετε.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments