Διεθνή

«Η Ουκρανία έτοιμη για ένταξη μέχρι τέλος του 2024»

«Η Ουκρανία έτοιμη για ένταξη μέχρι τέλος του 2024»

Πηγή Φωτογραφίας: Virginia Mayo | Συντελεστές: AP

Έως το τέλος του 2024, η Ουκρανία θα είναι έτοιμη να επιτύχει την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Έως το τέλος του 2024, η Ουκρανία θα είναι έτοιμη να επιτύχει την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εγκαταλείποντας οριστικά το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντενίς Σμιχάλ, ο οποίος υποστηρίζει πως, μέσα σε λίγους μήνες, θα υπάρξει μια σαφής πρόοδος στην ενταξιακή πορεία.

Ιδιαίτερα, ο Ν. Σμιχάλ τόνισε μετά τις σημερινές επαφές που είχε με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι «την άνοιξη, υπολογίζουμε σε μια θετική αξιολόγηση των προσπαθειών μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Καθήκον μας είναι να είμαστε έτοιμοι για προενταξιακές διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του 2023 και να είμαστε έτοιμοι για ένταξη στην ΕΕ έως το τέλος του 2024. Γνωρίζουμε ότι η λήψη μιας τελικής απόφασης εντός της ΕΕ μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο, αλλά πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιτύχουμε το αποτέλεσμα».

Μάλιστα, ο Ουκρανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία «εφαρμόζει με επιτυχία τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» και έχει επιτύχει «τεράστια πρόοδο προς όλες τις κατευθύνσεις». «Θέλω να τονίσω», συμπλήρωσε με νόημα ο Σμιχάλ, «ότι ολοκληρώνουμε την αναγκαία θεσμική υποδομή κατά της διαφθοράς, επεξεργαζόμαστε καταστατικά του νόμου για την το φαινόμενο της διαφθοράς, έχουν ψηφιστεί νόμοι για τα μέσα ενημέρωσης και τις εθνικές μειονότητες, έχει ψηφιστεί ειδική νομοθεσία για το Συνταγματικό Δικαστήριο, το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαιοσύνης έχει γίνει λειτουργική, περιμένουμε την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Υψηλών Προσόντων των Κριτών, εκπληρώνουμε τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων σχετικά με τη διαφάνεια των κονδυλίων».

Υπενθυμίζεται ότι, μετά την σημερινή άφιξη της επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του επικεφαλής της ενωσιακής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στο Κίεβο, είναι προγραμματισμένη για αύριο σύνοδος κορυφής Ουκρανίας και Ε. Ε.

Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να αρχίσει τις εργασίες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει τον «οδικό χάρτη» που περιγράφει περαιτέρω βήματα για να διασφαλίσει την ένταξη της Ουκρανίας στην ενιαία αγορά της Ε. Ε.

Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα, που εκφράζει τις προσδοκίες του από την επικείμενη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στο Κίεβο και ενισχύει την υποστήριξη προς την Ουκρανία. 489 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 36 ήταν αντίθετοι και 49 απείχαν.

Σύμφωνα με το κείμενο του ψηφίσματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αρχίσει τις εργασίες προκειμένου την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει τον «οδικό χάρτη» που περιγράφει περαιτέρω βήματα για να διασφαλίσει την ένταξη της Ουκρανίας στην ενιαία αγορά της Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Ουκρανία «να πραγματοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις το συντομότερο δυνατό, ώστε η χώρα να πληροί τα κριτήρια για ένταξη στην ΕΕ». Σύμφωνα με το κείμενο, η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «μια διαδικασία που βασίζεται σε επιτεύγματα και περιλαμβάνει συμμόρφωση με τις σχετικές διαδικασίες και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και κριτηρίων που σχετίζονται με την ΕΕ».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε επίσης υπέρ της αύξησης και της επιτάχυνσης της στρατιωτικής βοήθειας προς την ουκρανική κυβέρνηση, ενώ προτείνεται η παροχή πολιτικής, χρηματοοικονομικής και ανθρωπιστικής στήριξης στο Κίεβο.

Το ψήφισμα καλεί τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου, να δώσει προτεραιότητα στο θέμα των μέτρων για την αποκατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, η δυτική υποστήριξη θα βοηθήσει στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης στην μεταπολεμική Ουκρανία. Το ψήφισμα ζητεί ακόμη τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει στην Ευρώπη και την καθιέρωση άμεσου και πλήρους εμπάργκο στην εισαγωγή ορυκτών καυσίμων και ουρανίου από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την πλήρη εγκατάλειψη των «Nord Stream».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments