Διεθνή

Για την αμερικανική προειδοποίηση στην Τουρκία

Για την αμερικανική προειδοποίηση στην Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: KEVIN LAMARQUE | Συντελεστές: REUTERS

Ο Μπράιαν Νέλσον, ο υφυπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε, σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από το Reuters, ότι η Τουρκία μπορεί να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο κυρώσεων. 

Ο Μπράιαν Νέλσον, ο υφυπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε, σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από το Reuters, ότι η Τουρκία μπορεί να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο κυρώσεων. Ο Μ. Νέλσον δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία μπορεί να χάσει την πρόσβαση στην αγορά της G7 λόγω των σχέσεων που διατηρεί με τη Ρωσία.

«Οι τουρκικές επιχειρήσεις και τράπεζες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο κυρώσεων και απώλειας πρόσβασης στις αγορές της G7 κάνοντας συναλλαγές με ρωσικές οντότητες που έχουν υποστεί κυρώσεις», δήλωσε ο Μ. Νέλσον μετά από συνομιλίες που είχε στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη.

Σε συνάντηση με την Ένωση Τραπεζών της Τουρκίας στα πλαίσια των επαφών του με τον τίτλο «Διεθνείς κυρώσεις και έλεγχοι εξαγωγών κατά της Ρωσίας», ο Μ. Νέλσον ανέφερε ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις και οι τράπεζες πρέπει να λάβουν «πρόσθετα μέτρα για να μείνουν μακριά από συναλλαγές που σχετίζονται με μεταφορές τεχνολογίας με πιθανή διπλή χρήση που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθεί από το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα».

Δήλωσε ότι Ρώσοι ολιγάρχες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να αγοράζουν, να δημιουργούν επιχειρήσεις και να λαμβάνουν υπηρεσίες για τα ακίνητά τους στην Τουρκία και ζήτησε  περισσότερο έλεγχο στις συναλλαγές με ρωσικά ιδρύματα και ιδιώτες.

Ο Μ. Νέλσον θέλει να περιορίσει την εμπορική εξάρτηση της Τουρκίας από την Ρωσία, τονίζοντας στην ομιλία του ότι οι Αμερικανοί γνωρίζουν την εξάρτηση της Τουρκίας από τις εισαγωγές ενέργειας και το εμπόριο γεωργικών προϊόντων από τη Ρωσία και ότι συνεχίζουν να εργάζονται για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων σε αυτές τις οικονομικές δραστηριότητες. «Ωστόσο, η σημαντική αύξηση των μη βασικών εξαγωγών της Τουρκίας στη Ρωσία πέρυσι καθιστά τον τουρκικό ιδιωτικό τομέα ιδιαίτερα ευάλωτο σε αρνητικές κυρώσεις».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η Τουρκία «ως διεθνής εμπορικός κόμβος κοντά σε ζώνες σύγκρουσης, αντιμετωπίζει ευάλωτα σημεία, συμπεριλαμβανομένης της εκμετάλλευσής της από άλλα αδίστακτα κράτη, τρομοκρατικές ομάδες, οργανωμένους εγκληματίες και διεφθαρμένους παράγοντες»’. Ακόμη, ο Μπράιαν Νέλσον ανέφερε ότι «ενώ εργαζόμαστε σε κυβερνητικό επίπεδο για να περιορίσουμε αυτές τις απειλές, όπως γνωρίζετε, υπάρχουν τομείς όπου οι κυβερνήσεις συχνά αποτυγχάνουν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες παράνομες οικονομικές απειλές τόσο γρήγορα όσο ο ιδιωτικός τομέας. Ως εκ τούτου, ζητώ να αναληφθεί ανεξάρτητη δράση για τη διατήρηση της ακεραιότητας του τουρκικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και τον μετριασμό των κινδύνων για την φήμη της επιχείρησής σας».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποιεί λοιπόν για τις πιθανές συνέπειες της συναλλαγής με ρωσικές εταιρείες, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο κυρώσεων των δυτικών χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νέλσον προειδοποιεί τα άτομα και τα ιδρύματα που συναλλάσσονται με εταιρείες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο κυρώσεων και οι οποίες διατρέχουν τον ορατό κίνδυνο να μην μπορούν να εισέλθουν στις αμερικανικές αγορές. Η αμερικανική αρχή θα αποστείλει προειδοποίηση στις εταιρείες και στις τράπεζες να αποφεύγουν συναλλαγές, οι οποίες σχετίζονται με πιθανές μεταφορές τεχνολογίας διπλής χρήσης.  Τα προϊόντα διπλής χρήσης μπορούν να έχουν τόσο εμπορικές όσο και στρατιωτικές εφαρμογές. Τα είδη διπλής χρήσης είναι προϊόντα και τεχνολογίες με νόμιμες εμπορικές χρήσεις, τα οποία, όμως, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή για τρομοκρατικές επιθέσεις, όταν περιέλθουν στην διάθεση επιθετικών ελίτ.  Αν και τα προϊόντα διπλής χρήσης είναι ικανά να βελτιώσουν την ποιότητα της καθημερινότητας, είναι εξαιρετικά πιθανόν να χρησιμοποιηθούν και καταχρηστικά από αυταρχικά καθεστώτα για να ασκήσουν έλεγχο στον πληθυσμό ή για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις. Η αμερικανική προειδοποίηση σε αυτό κυρίως αποβλέπει, στον περιορισμό κακόβουλης χρήσης, ιδιαίτερα σήμερα που ένα κυριολεκτικά άτυπο μπλοκ ανατολικών δυνάμεων αρχίζει να διαμορφώνεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments