Διεθνή

Βέμπερ: Στενή συμμαχία ΕΕ – ΗΠΑ απέναντι σε Κίνα

Βέμπερ: Στενή συμμαχία ΕΕ – ΗΠΑ απέναντι σε Κίνα

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Aly Song/protothema

Την παρέμβαση του Μάνφρεντ Βέμπερ προκαλεί η δραστηριότητα και η κατάρριψη του κινεζικού αερόπλοιου επάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την παρέμβαση του Μάνφρεντ Βέμπερ προκαλεί η δραστηριότητα και η κατάρριψη του κινεζικού αερόπλοιου επάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αποκαλεί «προφανώς κατασκοπευτικές» τις δραστηριότητες του λευκού αερόπλοιου και καλεί στην δημιουργία μιας στενής συμμαχίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τον βουλευτή της γερμανικής κεντροδεξιάς, «οι νέες προφανώς κατασκοπευτικές δραστηριότητες της Κίνας εναντίον των ΗΠΑ δημιουργούν ανησυχία Ο ελεύθερος κόσμος πρέπει τώρα να συσπειρωθεί».

Πιο ειδικά, ο βουλευτής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης συνηγορεί υπέρ «μιας στενής συμμαχίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και με άλλους συμμάχους», μιας συμμαχίας που «είναι απαραίτητη».

Η συμπεριφορά της ηγεσίας της Κίνας έναντι των δυτικών κρατών γίνεται «σαφώς περισσότερο επιθετική».

Ο Μ. Βέμπερ, με την μακρά εμπειρία στην ηγεσία της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής κομματικής οικογένειας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είναι ο πρώτος Ευρωπαίος πολιτικός παράγοντας που παίρνει σαφή θέση έναντι της παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετά από δύο ημέρες διαφορετικών και αλληλοαναιρούμενων δηλώσεων εκ μέρους της κινεζικής πολιτικής ηγεσίας, το Πεκίνο δέχθηκε, τελικά, ότι το μεγάλο λευκό αερόπλοιο ανήκει σ’ αυτό, χρησιμοποιώντας την πρόφαση ότι το «λευκό μπαλόνι» είχε επιχειρήσει ερευνητικό, μετεωρολογικής υφής, έργο στην δυτική όχθη του Ατλαντικού, αλλά παρεξέκλινε της αρχικής προβλεπόμενης πορείας του λόγω καιρικών συνθηκών.

Ο πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς αναφέρεται σε κινητοποίηση των κρατών και των κυβερνήσεων του δυτικού κόσμου, αλλά πρώτα απευθύνεται στην Ε. Ε., η οποία διαθέτει μηχανισμούς κοινής πολιτικής στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει και να τοποθετηθεί στη διεθνή σκηνή. Αρχικά, η πολιτική μπορεί να επινοήθηκε ως μηχανισμός συντονισμού της εξωτερικής πολιτικής των χωρών μελών μα, στη συνέχεια, απέκτησε δικά της μέσα πολιτικής δράσης.

Και αυτή η κοινή πολιτική της Ευρώπης στοχεύει στη δημιουργία σχέσεων με άλλα κράτη, ιδιαίτερα στο επίπεδο της διεθνούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών σχέσεων, και στο επίπεδο της διευθέτησης πιθανών εντάσεων, όπως συμβαίνει εδώ και δύο ημέρες με την Κίνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments