Διεθνή

Σεισμός Τουρκία: Πάνω από 1.230 οι νεκροί σε Τουρκία – Συρία

Σεισμός Τουρκία: Πάνω από 1.230 οι νεκροί σε Τουρκία – Συρία

Πηγή Φωτογραφίας: twitter ANADOLU AGENCY

Πάνω από 1.232 είναι οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία από το φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα.

Πάνω από 1.232 είναι οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία από το φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα.  Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό έφτασε τους 912. Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι 2.818 κτίρια κατέρρευσαν στο σεισμό, ενώ έχουν τραυματιστεί 5.385 Τούρκοι πολίτες.

Ο Ερντογάν αναγνώρισε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος. Εξάλλου, όπως μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, στη Συρία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 320 άνθρωποι λόγω του σεισμού και οι τραυματίες είναι 1.000.

Σεισμολόγοι εκτιμούν ότι η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα ίσως είναι χειρότερη και από το σεισμό του 1999

Στην ευρύτερη περιοχή, χιονίζει και οι θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Ο ισχυρότατος σεισμός σημειώθηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· στις 03:17 ώρα Ελλάδας) κατά την εκτίμηση της AFAD, της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.

Το γερμανικό κέντρο γεωλογικής έρευνας (GFZ) υπολόγισε από τη δική του πλευρά πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,9 βαθμών.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου ανέφερε πως κινητοποιούνται πόροι για να προσφερθεί βοήθεια στους πληγέντες, κάνοντας λόγο για εκτεταμένες καταστροφές και καλώντας όσους βρίσκονται σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές να απομακρυνθούν αμέσως από αυτά εάν μπορούν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού τόνισε ότι η προτεραιότητα είναι να προσφερθεί βοήθεια σε όσους έχουν παγιδευτεί και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα παρά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη.

Bίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν κατεστραμμένα κτίρια σε διάφορες κοινότητες της περιοχής.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT εικονίζουν κατοίκους που βγήκαν ανάστατοι έξω, στους χιονισμένους δρόμους.

Η σεισμικότητα στην Τουρκία είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments