Διεθνή

Βόρεια Κορέα: Έστειλε μπαλόνι στο εναέριο χώρο της Νοτίου Κορέας

Βόρεια Κορέα: Έστειλε μπαλόνι στο εναέριο χώρο της  Νοτίου Κορέας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Πάντως, το υπουργείο Άμυνας της Νοτίου Κορέας δεν έδωσε στην δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για το μπαλόνι, όπως το μέγεθός του ή την ακριβή τοποθεσία που αυτό εντοπίστηκε.

Δεν αποτελεί απειλή για τη Νότιο Κορέα το μπαλόνι που εμφανίστηκε την Κυριακή στον εναέριο χώρο της χώρας και προέρχεται από τη γειτονική Βόρειο Κορέα. Αυτό, τουλάχιστον, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Νοτίου Κορέας, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα NKNews.org.

Αν και το μπαλόνι από τη γειτονική «εχθρική» Βόρειο Κορέα έκανε την εμφάνισή του μόλις μερικές ημέρες μετά την κατάρριψη του κινέζικου κατασκοπευτικού μπαλονιού στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ (η Κίνα επιμένει πως επρόκειτο για μπαλόνι παρατήρησης μετεωρολογικών φαινομένων), η Σεούλ «έκλεισε» την υπόθεση, αφού πρώτα ο στρατός της Νοτίου Κορέας «έλαβε μέτρα» κατά του μπαλονιού.

Πάντως, το υπουργείο Άμυνας της Νοτίου Κορέας δεν έδωσε στην δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για το μπαλόνι, όπως το μέγεθός του ή την ακριβή τοποθεσία που αυτό εντοπίστηκε.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα KBS της Νοτίου Κορέας, η οποία επικαλείται ανώτατη στρατιωτική πηγή που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, στρατιωτική μονάδα παρατήρησε το ύποπτο μπαλόνι στις 6.30 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα) στην περιοχή Γενοτσεόν της επαρχίας Γκιεόνγκι, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Νοτίου Κορέας Yonhap News Agency, αλλά και η ιστοσελίδα KBS, τονίζουν πως ο στρατός επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για μπαλόνι μετεωρολογικής παρατήρησης που πετούσε σε χαμηλό ύψος. Ανώνυμη στρατιωτική πηγή δήλωσε πως δεν είναι ασυνήθιστο για τη Σεούλ να εντοπίζει στον εναέριο χώρο της χώρας μπαλόνια για μετεωρολογική παρατήρηση τα οποία αφήνουν να πετάξουν στρατιώτες από το απομονωμένο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Στις 26 Δεκεμβρίου πέντε drones από τη Βόρεια Κορέα εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας ενώ ένα εξ αυτών πέταξε και κοντά στο προεδρικό μέγαρο της Σεούλ. Η πολεμική αεροπορία της Νοτίου Κορέας «σήκωσε» μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα για την αντιμετώπισή τους ενώ δριμεία κριτική ασκήθηκε στις στρατιωτικές Αρχές, που, τελικά, δεν κατάφεραν να καταρρίψουν τα drones.

Το μετεωρολογικό μπαλόνι της Βόρειας Κορέας εντοπίστηκε στον ουρανό της γειτονικής Νοτίου Κορέας μόλις λίγες μέρες μετά την καταγγελία της Ουάσινγκτον πως κατασκοπευτικό μπαλόνι από την Κίνα εντοπίστηκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ στις 28 Ιανουαρίου. Το Πεκίνο αρνήθηκε σθεναρά πως το μπαλόνι ήταν «ύποπτο», αλλά παραδέχθηκε πως ήταν κινεζικής προέλευσης και πραγματοποιούσε μετεωρολογικές έρευνες όταν ξέφυγε από την πορεία του. Εξαιτίας του κινεζικού μπαλονιού ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κίνα. Τελικά, το Σάββατο η κυβέρνηση Μπάιντεν έβαλε τέλος στο σίριαλ με το κινεζικό μπαλόνι, το οποίο ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε πάνω από τη Νότια Καρολίνα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Νοτίου Κορέας ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα για το κινεζικό μπαλόνι που είχε εντοπιστεί στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως το πιο πιθανό είναι ότι το μπαλόνι δεν πέταξε πάνω από τον εναέριο χώρο της Νοτίου Κορέας, σύμφωνα με τα ραντάρ της πολεμικής αεροπορίας της χώρας.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει «εξαφανιστεί» πάλι από τη δημόσια ζωή

Εν τω μεταξύ, ο «κληρονομικός» ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, έχει «εξαφανιστεί» και πάλι από τη δημόσια ζωή, αναφέρει ο Telegraph.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Νοτίου Κορέας, την Δευτέρα κλείνουν 35 μέρες από τη νέα «εξαφάνιση» του Κιμ από το προσκήνιο καθώς δεν εμφανίστηκε στις τρεις σημαντικές συνεδριάσεις του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος των Εργατών, οι οποίες αφορούσαν τα μακροχρόνια προβλήματα των αγροτών. Την ίδια στιγμή στρατιώτες και πολίτες υπό συνθήκες δριμύτατου ψύχους, που πλήττει αυτή την περίοδο τη χώρα, πραγματοποιούν καθημερινά πρόβες για την μεγάλη παρέλαση, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα για τα 75 χρόνια ίδρυσης του στρατού. Η παρέλαση εικάζεται πως θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα) ή την Τετάρτη καθώς η 8η Φεβρουαρίου είναι η επέτειος για τα 75 χρόνια ίδρυσης του Στρατού του Κορεατικού Λαού.

Αν και δεν είναι ασυνήθιστο γεγονός οι κατά καιρούς ανεξήγητες «εξαφανίσεις» του ηγέτη της Βόρειας Κορέας από τη δημόσια ζωή, η τελευταία «εξαφάνιση» επί 35 μέρες είναι από τις μεγαλύτερες του Κιμ. Φήμες θέλουν τον ηγέτη του καθεστώτος να απέχει από το προσκήνιο επειδή προετοιμάζει μια μεγαλειώδη εμφάνιση στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της Πιονγκγιάνγκ. Βέβαια, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναρωτιούνται για μια ακόμα φορά μήπως ο Κιμ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας καθώς σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το καθεστώς για τα έργα του κληρονομικού ηγέτη την Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, ο Κιμ εικονίζεται να κουτσαίνει σε επίσκεψη κυβερνητικού κτηρίου υπό κατασκευή τον περασμένο Αύγουστο.

Το 2020 ο Κιμ είχε εξαφανιστεί για τρεις εβδομάδες από κάθε δημόσια δραστηριότητα δίνοντας τροφή σε φήμες για σοβαρό πρόβλημα υγείας ενώ διεθνή δημοσιεύματα υποστήριζαν πως μπορεί να έχει φύγει από τη ζωή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments