Διεθνή

Οι ανησυχίες των ΗΠΑ για τα αερόπλοια της Κίνας

Οι ανησυχίες των ΗΠΑ για τα αερόπλοια της Κίνας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/REUTERS/ Kevin Lamarque

Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει πως η Κίνα χρησιμοποιεί εκτενώς  μετεωρολογικά μπαλόνια ως κατασκοπευτικά εργαλεία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει πως η Κίνα χρησιμοποιεί εκτενώς  μετεωρολογικά μπαλόνια ως κατασκοπευτικά εργαλεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, το Πεκίνο αποκρούει την κατηγορία, αποτελούν ότι αυτή αποτελεί μέρος  μιας εκστρατείας συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον του.

Πιο συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την Τετάρτη ότι «βρίσκονταν σε συζητήσεις με συμμάχους και εταίρους» σχετικά με τον «στόλο» των κατασκοπευτικών μπαλονιών/αερόπλοιων. Κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η Κίνα έχει αναπτύξει παρόμοια μπαλόνια σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. «Κινεζικά μπαλόνια έχουν παρατηρηθεί πάνω από χώρες σε πέντε ηπείρους, των οποίων την κυριαρχία παραβίασαν», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Υπενθυμίζεται ότι, το Σάββατο, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέρριψαν στη θάλασσα ένα αεροσκάφος, που είχε πετάξει επάνω από το έδαφός τους. Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι η απόφαση να περιμένουν πριν την κατάρριψή του έδωσε «μια τεράστια ευκαιρία για καλύτερη κατανόηση και μελέτη» του αερόπλοιου, η διέλευση του οποίου απασχόλησε τόσο πολύ την Ουάσιγκτον και την διεθνή κοινή γνώμη.

Έκτοτε, η Ουάσιγκτον διαβεβαίωσε ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη παραβίαση ή προσπάθεια παραβίασης της αμερικανικής εδαφική κυριαρχία από την Κίνα και ότι το Πεκίνο είχε στείλει τρία αεροσκάφη για σύντομες εισβολές στον αμερικανικό ουρανό κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και ένα στην αρχή της θητείας του Τζο Μπάιντεν. Η Κίνα, από την πλευρά της, καταδίκασε έντονα την καταστροφή του αερόπλοιου. Κατά την εκτίμηση του Πεκίνου, το «πολιτικό αεροσκάφος χρησιμοποιείται για ερευνητικούς σκοπούς, κυρίως μετεωρολογικούς» και είχε εισέλθει «ακούσια» στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

«Ήταν μια ανεύθυνη πράξη και ως απάντηση ενεργήσαμε με υπευθυνότητα και σύνεση για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν υπενθύμισε πως ο αμερικανικός στρατός συνέχισε το έργο του για την συλλογή από συντρίμμια του αερόπλοιου στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία συμμετείχε μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ενημερώνουν το Κογκρέσο για τις πληροφορίες που συλλέγονται, καθώς και δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο από την Ουάσιγκτον ή μέσω πρεσβειών, όπως διευκρίνισε περαιτέρω ο Άντονι Μπλίνκεν. «Το κάνουμε αυτό», είπε, «επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν ο μόνος στόχος αυτού του τεράστιου προγράμματος που παραβίασε την κυριαρχία χωρών σε πέντε ηπείρους».

Είναι ακριβές ότι η κινεζική κατασκοπεία βρίσκεται σε άνοδο σε Ευρώπη και Ασία

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, από την πλευρά του, έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία των χωρών του ΝΑΤΟ για αυτές τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της Κίνας, τονίζοντας ότι το Πεκίνο έχει επενδύσει μαζικά τα τελευταία χρόνια σε «μπαλόνια», για να αποκτήσει νέες στρατιωτικές δυνατότητες.

Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε πως «έχουμε δει επίσης μια αύξηση της κατασκοπευτικής δραστηριότητας από την Κίνα στην Ευρώπη. Χρησιμοποιούν δορυφόρους, το διαδίκτυο και, όπως είδαμε, επάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αερόπλοια.

Αυτό το κινεζικό κατασκοπευτικό πρόγραμμα εκτελείται εν μέρει από το νησί Χαϊνάν στα νότια της χώρας. Κατασκοπευτικά «μπαλόνια» έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση στρατιωτικών τοποθεσιών στην Ιαπωνία, την Ινδία και την Ταιβάν.

Αναφέρεται τέλος ότι στην ομιλία του για την «Κατάσταση της Ένωσης», ο Αμερικανός τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εκφοβιστούν από την Κίνα, ενώ υπενθύμισε ότι δεν επιδιώκουν σύγκρουση με το Πεκίνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments