Διεθνή

Σε ελεύθερη πτώση το SPD

Σε ελεύθερη πτώση το SPD

Πηγή Φωτογραφίας: Bankingnews

Τη χειρότερη εκλογική καταγραφή στην μεταπολεμική του ιστορία σημείωσε το σοσιαλδημοκρατικό SPD στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση για τις επαναληπτικές – διορθωτικές εκλογές στο Βερολίνο.

Τη χειρότερη εκλογική καταγραφή στην μεταπολεμική του ιστορία σημείωσε το σοσιαλδημοκρατικό SPD στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση για τις επαναληπτικές – διορθωτικές εκλογές στο Βερολίνο.

Οι ψηφοφόροι επέστρεψαν στα εκλογικά τμήματα στη γερμανική πρωτεύουσα, αφού οι εκλογές, που έγιναν πριν από δύο χρόνια, κηρύχθηκαν άκυρες.

Σύμφωνα με το exit poll του δημοσίου τηλεοπτικού σταθμού ARD/ZDF, οι σοσιαλδημοκράτες (SPD), το ιστορικότερο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ευρώπης, γνώρισαν μια πολύ βαριά ήττα, συγκεντρώνοντας μόλις το 18,5% των ψήφων. Στην πρώτη θέση των εκλογικών προτιμήσεων των Βερολινέζων βρίσκονται πια οι Χριστιανοδημοκράτες, αφού το κεντροδεξιό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) έλαβε το 27.5% ων ψήφων.

Στην ίδια θέση με τους Σοσιαλδημοκράτες του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς βρίσκονται οι δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας. Οι Πράσινοι συγκέντρωσαν το ίδιο ακριβώς ποσοστό με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, δηλαδή 18,5%, με οριακές εκλογικές απώλειες της τάξεως του 0,4%.

Ακόμη, η ακροδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) δεν επιβεβαίωσε τις δημοσκοπήσεις που της έδιναν ποσοστό άνω του 15% και έμεινε στο 9%, κερδίζοντας πάντως μία μονάδα από το 2021. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) μένουν, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία εκτός τοπικού κοινοβουλίου, καθώς από το 7,2% των προηγούμενων εκλογών περιορίζονται τώρα στο 4,5%.

Το αποτέλεσμα για το SPD είναι, σύμφωνα με τα γερμανικά με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης και πολιτικούς αναλυτές, μια πραγματική αναστάτωση, ένα ηχηρό «καμπανάκι κινδύνου» για τους σοσιαλδημοκράτες και τον Όλαφ Σολτς προσωπικά. Το κεντροαριστερό κόμμα διατηρεί, αυτήν τη στιγμή, πολιτικό  συνασπισμό με τους οικολόγους του κόμματος των Πρασίνων και το σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ο Γερμανός καγκελάριος γίνεται στόχος εσωτερικών πολιτικών κριτικών για την ενεργειακή του πολιτική. Η συμφωνία με τους Κινέζους για την εκμετάλλευση λιμανιών βρίσκει αντίθετους πολλούς Γερμανούς πολίτες, οι οποίοι δεν επιθυμούν να ξαναδούν τη χώρα τους να εξαρτάται από κάποια «αλλόκοτη» υπερδύναμη, όπως ήταν μέχρι πρόσφατα η Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν τα πυρά εναντίον της ηγεσίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) τόσο από τους Πράσινους, όσο και από το Αριστερό Κόμμα, αναφορικά με ορισμένες στρατηγικές επιλογές. Η πιθανολογούμενη δημιουργία ενός κέντρου ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής στο εσωτερικό του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις του Αριστερού Κόμματος και, βέβαια, των Πρασίνων. Αυτοί εκπροσωπούνται στην τρικομματική συμμαχική κυβέρνηση κυρίως μέσω της Αναλένα Μπέρμποκ, υπουργού Εξωτερικών, η οποία έχει ήδη διαμηνύσει τη δυσαρέσκειά της για τις «παρασκηνιακές» κινήσεις του πολιτικού προϊσταμένου της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments